Botswana - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Botswana
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda Botswana10-daagse safari Bijzonder Botswana10-daagse safari Avontuur in Botswana10-daagse safari Jambo Exclusief Botswana11-daagse safari Botswana Compleet11-daagse safari Stijlvol & wildrijk Botswana12-daagse safari Hoogtepunten Botswana15-daagse reis Victoria Falls, Botswana en Kaapstad--------- SAFARI & STRAND ---------15-daagse Safari & Strand-reis: Botswana & Zanzibar 15-daagse Safari & Strand reis: Botswana & Mozambique16 daagse Safari & Strand-reis: Botswana & Seychellen 15-daagse Safari & Strand-reis: Botswana & MauritiusReissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenLodges & tented campsZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Botswana

Een exclusieve safari beleving


In het hart van zuidelijk Afrika, ingesloten tussen Namibië, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe, ligt Botswana, dat qua oppervlak vrijwel even groot is als Frankrijk. Deze exclusieve en ongerepte bestemming wordt ook wel ‘Africa’s shining light’ genoemd. De grote verscheidenheid aan wild, in combinatie met een vriendelijke en vreedzame bevolking en stabiele democratie biedt u een unieke safaribestemming!

In Botswana richt men zich op kwalitatief hoog, maar in volume laag, toerisme. Maar liefst 40% van het land is gereserveerd voor in het wild levende dieren! Hoewel de parken voor iedereen toegankelijk zijn, leeft een groot deel van dit wild in privéconcessies. Zo’n gebied wordt verhuurd aan organisaties die safari’s mogen uitvoeren binnen strikte richtlijnen, zodat er niet te veel toeristen komen en er weinig schade aan de natuur wordt aangericht. In deze privéconcessies is off road rijden toegestaan en kunnen tevens spannende nightdrives gemaakt worden.

Bijna al onze lodges en camps bevinden zich in deze privéconcessies en omvatten vaak minder dan 10 tenten of kamers, waardoor ze zeer intiem zijn. De meeste accommodaties bereikt u per vliegtuigje en u maakt gamedrives samen met overige gasten, al heeft u gedurende uw verblijf wel een vaste gids. Vanzelfsprekend worden gasten met gelijke interesses zoveel mogelijk in hetzelfde safarivoertuig geplaatst. Bovendien is het mogelijk om tegen een toeslag gamedrives op privébasis te boeken.

  Botswana is één van onze meest exclusieve safaribestemmingen, met prachtige luxueuze accommodaties en een grote verscheidenheid aan wild. In Botswana is het, tijdens gamedrives in privéconcessies, mogelijk het voertuig te verlaten op mooie locaties en te genieten van de natuur, terwijl uw gids hapjes en drankjes uitstalt.

Een doorsnee dag in Botswana: ‘s ochtends wordt u vroeg gewekt. Na een licht ontbijt stapt u een half uur later in uw open 4x4 voertuig voor uw eerste gamedrive, samen met de overige gasten. Onderweg stopt u op een bijzondere locatie voor een kopje koffie of thee. Rond een uur of tien komt u terug in uw camp of lodge en kunt u zich opfrissen, om vervolgens rond elf uur te genieten van een uitgebreide brunch. Na uw brunch heeft u een aantal uur ter vrije besteding. Vanaf uw veranda kunt u genieten van de grote diversiteit aan vogels of u kunt relaxen bij het zwembad. Rond drie uur ’s middags staan er drankjes en zoete en hartige snacks klaar. Daarna maakt u zich op voor uw tweede gamedrive van de dag. Wanneer de ondergaande zon het Botswaanse landschap oranje kleurt, zet uw gids de auto stil en geniet u van een heerlijke sundowner. Als de zon volledig onder is, ontsteekt de spotter het zoeklicht en gaat u in het donker op zoek naar de roofdieren die ‘s nachts actief zijn, zoals leeuwen, luipaarden en hyena’s. Wanneer u rond zeven uur ’s avonds terugkomt bij uw lodge of camp, brandt het kampvuur en kunt u nagenieten van een zeer indrukwekkende dag in de ontzagwekkende Botswaanse natuur. Rond acht uur wordt het diner geserveerd, waarna u rond het kampvuur nog wat kunt napraten.

Hoogtepunten:

Botswana’s Okavango Delta - De parel van de Kalahari
Kristalheldere waterwegen, omzoomd door papyrus, waar rode lechwes springende kapriolen uithalen en lagunes, waar nijlpaarden hun territorium bewaken, worden tijdens een tocht in een mokoro afgewisseld door eilandjes bezaaid met palmbomen, waarin de Afrikaanse visarend duidelijk haar roep laat horen. Dit is slecht één van de vele gezichten van ’s werelds grootste binnenlandse deltasysteem: de Okavango Delta.
Dit unieke watergebied kent echter ook dichte bossen en uitgestrekte vlaktes, waar tijdens gamedrives een rijkdom aan groter wild als olifant, leeuw en Afrikaanse wilde hond te vinden is. Terecht wordt dit gebied beschouwd als één van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Afrika!

Privéconcessie
In de delta liggen diverse zogenaamde privéconcessies met slechts een zeer beperkt aantal camps dat hier het alleenrecht heeft om safari-activiteiten uit te voeren. Dit zorgt voor een exclusieve safaribeleving! Uw camp bereikt u met een klein vliegtuigje dat midden in de bush op een onverharde airstrip landt, een beleving op zich! In zo’n privéconcessie is het tijdens gamedrives toegestaan off road én in het donker te rijden, wat een extra dimensie geeft aan uw safari. De gamedrives maakt u in basis samen met andere gasten in een open safarivoertuig. U kunt het voertuig ook privé afhuren, zodat u geen rekening hoeft te houden met interesses van andere gasten. Afhankelijk van uw reisperiode en locatie in de delta kunt u in meer of mindere mate deelnemen aan een mix van land- én wateractiviteiten, waaronder game- en nightdrives, boottochten per motorboot of per mokoro, hét traditionele vervoersmiddel in de delta!

Moremi Game Reserve
Binnen de Okavango Delta ligt Moremi Game Reserve. Dit fraaie gebied is een landschappelijk mozaïek van graslanden, uiterwaarden, palmboomeilandjes, bossen, lagunes en kanalen met een diversiteit aan wild. In Moremi is het drukker dan in de privéconcessies, doordat het gebied ook toegankelijk is voor selfdrivers. Bovendien is het hier tijdens gamedrives niet toegestaan off road of in het donker te rijden. Voor een verblijf in de Okavango Delta gaat onze voorkeur in basis altijd uit naar een privéconcessie, waarbij een combinatie met een aantal dagen Moremi natuurlijk zeker een aanvulling is!

Het grootste eiland in de Okavango Delta is Chief’s Island. Deze landmassa biedt het wild een veilige plek wanneer het water in de delta stijgt. Bovendien is dit een van de weinige locaties in Botswana waar u alle leden van de Big Five, inclusief de neushoorn, kunt vinden! Dit is de Okavango Delta zoals men het vaak verwacht: met rietkragen en papyrus omzoomde wateren, graslanden en bossen met een zeer rijke concentratie wild. Liefkozend wordt Chief’s Island dan ook ‘Predator capital of Africa’ genoemd. Hier vindt u enkele van Botswana’s meest exclusieve camps.

‘The flood’- Hoe werkt het?
De Okavango Delta is een overstromingsgebied dat wordt gevoed door regenwater uit de Angolese hooglanden. De waterstand in de delta fluctueert; per jaar, per seizoen en zelfs per locatie en is dus erg variabel. Ieder jaar en ieder seizoen is hier anders. Doorgaans bereikt het water (lokaal bekend als ‘the flood’) de ‘panhandle’ in Botswana (het noordelijk deel van de delta dat op de landkaart op de steel van een pan lijkt) tussen circa half maart en half mei, juist op het moment dat het lokale regenseizoen in Botswana ten einde is. Door het vlakke landschap kan het vervolgens tot wel zes maanden duren voordat het water alle uithoeken van de delta heeft bereikt. De waterstand is doorgaans in de maanden mei t/m juli het hoogst, waarna het waterniveau langzaam weer zakt. De charme van de Okavango Delta ligt enerzijds in haar ongereptheid en sereniteit, met fraaie landschappen en diversiteit aan wild, maar anderzijds ook in het feit dat zij grillig en onvoorspelbaar is. Zo is er over de laatste jaren heen een duidelijk verschil in extreem natte en droge periodes te ontdekken, wat grote gevolgen heeft op de natuur en de beleving van dit bijzondere gebied.
Chobe National Park - olifanten, olifanten, olifanten!
Chobe NP in het noorden van Botswana is bekend vanwege haar grote olifantenpopulatie. Dit enorme park is naast de Okavango Delta een van de meest geliefde wildparken van Botswana.
Stelt u zich voor: een boottocht op de Chobe rivier tijdens het droge seizoen, u wordt omringd door olifanten. Kuddes wadend door de rivier, geleid door de matriarch en inclusief de allerkleinsten met alleen nog hun slurfjes als snorkeltjes boven het wateroppervlak uitstekend. Grote stofwolken wanneer een groep olifanten uit de struiken rent, regelrecht naar de rivier, om haar dorst te lessen of te spelen met familieleden. Overal waar u kijkt: olifanten, olifanten, olifanten! Maar ook nijlpaarden en krokodillen en ook het vogelleven is zeer rijk. Grote aantallen buffels, zebra’s, giraffen en antilopen zijn eveneens in de buurt van de rivier te vinden en daar waar buffels zijn, zijn doorgaans ook leeuwen!

Chobe NP is een immens groot park. Gedurende het droge seizoen van circa april t/m november drogen waterbronnen in het binnenland volledig op, waardoor al het wild zich gestaag rond de Chobe rivier verzamelt. Dit gebied, bekend als Chobe River Front, is in de maanden september/oktober een waar paradijs als het om aantallen en diversiteit dieren gaat. Naast gamedrives in het park vormt een boottocht op de rivier echt een hoogtepunt. Hoewel Chobe NP vooral in het droge (hoog)seizoen een flink aantal bezoekers kent, is het park zonder meer de moeite waard, ook tijdens het meer groene seizoen waarin de natuur uitbundiger is. Het park is dan zeker niet leeg, het wild is alleen wat meer verspreid. De meeste lodges en camps bevinden zich aan de oostkant van het park, veelal met uitzicht op de Chobe rivier. Ten westen ligt Chobe Forest Reserve, een gebied waar slechts een handvol lodges is gebouwd en waar u dus minder toeristen zult tegenkomen. Chobe NP is via de weg bereikbaar.Diep in het binnenland van Chobe ligt Savuti, een gebied met uitgestrekte savannes en zandvlaktes. Savuti is onder meer bekend vanwege haar leeuwen, die in vroeger tijden berucht waren vanwege het actief jagen op olifanten. Normaal gesproken gaan beide dieren elkaar uit de weg. De reden voor deze vrij ongewone jacht wordt gerelateerd aan de combinatie van enorme droogte en de grootte van de leeuwentroep. Tegenwoordig komt het jagen op olifanten, door versplintering van de leeuwentroep, praktisch niet meer voor. In het droge seizoen heeft dit gebied bijna iets weg van een woestijn, tijdens het natte seizoen (november-maart) trekken massa’s olifanten en zebra’s vanuit de noordelijke regionen van het park naar het Savuti moeras, op zoek naar vers gras. In Chobe en Savuti is off road en in het donker rijden niet toegestaan.

Privéconcessies
Voor een meer exclusieve safaribeleving kunt u terecht in een van de privéconcessies, waaronder de Linyanti, Kwando, Chobe Enclave en Selinda concessie. Deze regio trekt vooral tijdens Botswana’s droge wintermaanden (circa mei t/m oktober) veel wild, met name kuddes olifanten en buffels, doordat de waterbronnen in Chobe zijn opgedroogd. Het is in deze periode geen uitzondering dat u groepen olifanten van wel 1.000 stuks tegenkomt. Hoewel dit gebied in het natte Botswaanse zomerseizoen weelderig is begroeid en het wild zich meer verspreidt, is het niet gezegd dat u geen wild ziet en ook het rijke vogelleven is de moeite waard. In deze privéconcessies vindt u minder dan een handvol camps. Bovendien zijn deze alleen bereikbaar per vliegtuigje en mogen andere auto’s het gebied niet inrijden, wat garant staat voor een exclusieve safaribeleving, u deelt de bush simpelweg met minder mensen!

Kalahari Game Reserve - Twee gezichten
Het Central Kalahari Game Reserve (CKGR) ligt in het hart van de Kalahari woestijn, die een zeer groot deel van Botswana beslaat. Hier leefden vroeger de Bosjesmannen, San genoemd. Tegenwoordig leven zij hier niet meer op traditionele wijze. U kunt op verschillende locaties echter wel kennismaken met deze bijzondere stam. Tijdens een interessante wandeling ontdekt u onder meer hoe dit inventieve volk vroeger aan water en voedsel kwam.

Het immense Central Kalahari Game Reserve kent twee gezichten: in de droge tijd vormt het voor het wild een vijandige omgeving; een droge semi-woestijn met wat bomen en struiken. Water is schaars en het wild houdt zich doorgaans op rond de waterplaatsen bij uw accommodatie. Het landschap biedt dan een zeer groot contrast met de waterrijke Okavango Delta en de Chobe rivierkant. Wanneer tijdens het natte seizoen het landschap volledig transformeert van droog naar uitbundig grasland, trekt dit veel grazend wild aan, dat op haar beurt weer roofwild aantrekt. Door het hoge gras en de dichtere begroeiing is het in deze periode iets lastiger om het wild te zien, daarentegen is het wild in een betere conditie en jonge dieren worden geboren. In het Central Kalahari Game Reserve maakt u bovendien kans op minder bekende dieren, die elders in Botswana niet of nauwelijks voorkomen, zoals de bruine hyena, honingdas, de gemsbok, springbok of de grootoorvos. Het CKGR staat synoniem voor een desolate, immense uitgestrektheid. Het is een van de grootste natuurreservaten ter wereld met maar heel weinig plaatsen om te verblijven. In dit ecologisch zeer kwetsbare gebied is off road en in het donker rijden niet toegestaan. Ter compensatie bieden de donkere nachten hier fantástische mogelijkheden voor sterrenkijken!

Makgadikgadi & Nxai Pan - Desolaat maanlandschap
Een eindeloos lijkende witte vlakte, zo groot als Portugal, grimmig, vlak en onbewoond: dit is de Makgadikgadi! Met circa 12.000 vierkante kilometer is dit een van de grootste zoutpannen ter wereld. In de droge tijd (ca. mei t/m oktober) is het spectaculair om met een quadbike door dit gebied te rijden. Doordat de bodem van de pannen uit zoutkristallen bestaat, lijkt het net alsof u zich op de maan bevindt. De onmeetbare ruimte om u heen geeft een uniek gevoel, zorgt voor fata morgana’s en leidt ertoe dat elke oriëntatie verdwijnt. Een bizarre ervaring! Een avontuurlijke overnachting onder de sterren, een zogenaamde sleep-out, behoort in deze periode ook tot de mogelijkheden. Wanneer de pannen zich in de natte periode (circa november t/m april) vullen met een laagje water, trekt dit vogels, maar ook grote aantallen zebra’s aan; Botswana’s zebramigratie! Aan de rand van de Makgadikgadi bevindt zich een drietal bijzondere camps, dat alleen per vliegtuig bereikbaar is. U kunt hier ook de unieke meerkatten (stokstaartjes) ontmoeten en - met een beetje geluk - tijdens een gamedrive de bijzondere bruine hyena spotten. Nxai Pan National Park ligt ten noorden van Makgadikgadi, maar is kleiner qua oppervlakte. Het landschap wordt grotendeels bedekt door gras, dat in combinatie met waterplaatsen die het wild het hele jaar van water voorzien, zorgt voor een goede wildstand. Gems- en springbokken zijn altijd aanwezig, scherp in de gaten gehouden door roofdieren als de leeuw. In de natte periode komen hier grote aantallen zebra’s en gnoes bij, die uit het noorden van Botswana komen om te profiteren van het voedzame gras. In Nxai Pan komen ook opmerkelijk veel imposante mannetjesolifanten samen!
De Boteti rivier vormt de westelijke grens van het Makgadikgadi National Park. In 2010 is deze rivier, na decennia lang droog te hebben gestaan, weer gaan stromen. De Boteti wordt gevoed door water uit de Okavango Delta, hierdoor geldt de onvoorspelbaarheid van de waterstand ook hier. Ook wanneer de rivier opdroogt is dit gebied een bezoek meer dan waard. Op de oevers van de Boteti ligt Meno A Kwena, een bijzonder camp waar u het wild vanaf uw terras, vanuit het zwembad of vanuit een spiekhut kunt observeren. Afhankelijk van het seizoen maakt u gamedrives in Makgadikgadi National Park of in Nxai Pan NP. In het droge seizoen bestaat bovendien de mogelijkheid voor een avontuurlijke overnachting op de zoutpannen. Een natuurwandeling onder leiding van een San-familie wordt door vele reizigers die u hier voor gingen als heel bijzonder ervaren!
Veel reizen naar Botswana worden gecombineerd met Victoria Falls in Zimbabwe of Livingstone in Zambia, voor een bezoek aan de wereldberoemde Victoria watervallen. Net als David Livingstone, de eerste blanke die de watervallen aanschouwde, zult u de imposante Victoria Falls niet snel vergeten. Vanuit Chobe National Park is het slechts een korte afstand om in Livingstone in Zambia of Victoria Falls in Zimbabwe te komen, vanwaar u deze watervallen kunt gaan bezoeken. Met een donderend geraas stort het water van de Zambezi zich van 100 meter hoogte en over een breedte van 1700 meter naar beneden. De nevel die neerdaalt als een eeuwigdurende regenbui heeft rond de watervallen een smalle strook van dicht regenwoud doen ontstaan. De woeste Zambezi is wereldberoemd vanwege haar stroomversnellingen, die u per raft kunt bedwingen. U kunt ook jetboaten in de Batoka Gorge of een spectaculaire helikoptervlucht boven de Victoria Falls maken. Iets geheel anders is een microlight- vlucht met spectaculaire uitzichten op de watervallen en de Zambezi River. Avonturiers kunnen de rivier ook bedwingen op een riverboard of per kajak. Paardrijtochten die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad zijn eveneens mogelijk. In het midden van Victoria Falls Bridge is een bungeejump mogelijk van een hoogte van 111 meter! Livingstone noemde de Victoria Watervallen 'een gezicht slechts waardig aan engelen op hun vlucht'. U kunt deze uitspraak controleren door 'the flight of the angels' te maken: een vlucht per helikopter boven de watervallen. Een fantastische ervaring! 

Algemene informatie Botswana
Oppervlakte: 14x Nederland
Aantal inwoners: ca. 2.2 miljoen
Hoofdstad: Gaborone
Taal: Engels en Setswana
Staatsvorm: republiek
Munteenheid: pula

 

Reisseizoen 
Botswana kan het hele jaar door worden bezocht. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. De zomermaanden (circa november t/m april) zijn nat en heet, tijdens de wintermaanden (circa mei t/m oktober) regent het bijna nooit en is het doorgaans wat koeler. Van september t/m april is het warme seizoen, met dagtemperaturen van circa 30-35°C en nachttemperaturen rond 15-20°C. Van mei t/m augustus is het minder warm; overdag circa 25-30°C en ’s nachts 5-10°C. Voor een safari is het droge winterseizoen, van circa mei t/m oktober, ideaal. In deze periode droogt de natuur langzaam uit en is het wild gemakkelijker te spotten, doordat het zich ophoudt rond spaarzaam aanwezig water. Het natte zomerseizoen is echter ook zeker de moeite waard. Wanneer de eerste regens vallen, transformeert het landschap. De natuur krijgt weer meer kleur en de dramatische wolkenluchten, samen met het feit dat er minder stof in de lucht hangt, vormen ideale omstandigheden voor fraaie foto’s en filmopnames. Trekvogels arriveren en veel jonge dieren worden geboren. Bijkomend voordeel is dat in dit seizoen de accommodaties lager zijn geprijsd. Welk reisseizoen het beste bij u past, adviseren wij u graag aan de hand van uw wensen.
  
Reisinformatie
Er is vanuit Nederland geen rechtstreekse vlucht naar Botswana. Met KLM vliegt u van Amsterdam in circa 11 uur naar Johannesburg, waar u overnacht. De volgende ochtend vliegt u in circa 1,5 uur naar Maun of Kasane in Botswana. Vluchtprijsindicatie: vanaf € 1.139,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Begint uw reis bij de Victoria watervallen, dan vliegt u in circa 1,5 uur van Johannesburg naar Victoria Falls of Livingstone. Vluchtprijsindicatie: vanaf € 1.067,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Er zijn diverse andere vluchtmogelijkheden met bijvoorbeeld Emirates of British Airways. In uw offerte informeren wij u over de actuele vluchtmogelijkheden.

Reisdocumenten
Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Botswana. Een visum is niet vereist.

Voor een bezoek aan de Victoria watervallen (Victoria Falls in Zimbabwe of Livingstone in Zambia) is wel een visum vereist. Bij aankomst in Zimbabwe of Zambia kunt u voor respectievelijk US$ 30 en US$ 50 per persoon een visum kopen.

Reizen met kinderen jonger dan 18 jaar
Botswana heeft net als Zuid-Afrika het welzijn van kinderen hoog in het vaandel staan. Mede hierdoor hanteren zij strenge regels ten aanzien van de benodigde grensdocumenten voor kinderen tot 18 jaar. Indien u reist met kinderen tot 18 jaar willen wij u daarom dringend verzoeken om de regels voor reizen met kinderen tot 18 jaar in uw offerte aandachtig door te nemen en op tijd zorg te dragen dat u de juiste documenten in bezit heeft. Het niet in het bezit hebben van de juiste documenten kan ertoe leiden dat u reeds bij vertrek naar Zuid-Afrika (dat doorgaans het eerste land is dat u binnenkomt op reis naar Botswana) door de luchtvaartmaatschappij wordt geweigerd.
 
Geld
Over het algemeen zijn bij uw verblijf in een lodge of tented camp in Botswana de kosten van de maaltijden en de safari-activiteiten al inbegrepen. In de meeste gevallen ook de drankjes. U heeft in dat geval alleen nog wat zakgeld nodig voor fooien, die u in US dollars of Euro’s kunt voldoen. Het beste kunt u US Dollars meenemen in kleine coupures van niet ouder dan 2007.
 
Vluchten
 
Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds