Madagaskar - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Madagaskar
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskar16-daagse priv-rondreis Het bijzondere zuiden18-daagse priv-rondreis Het bijzondere zuiden by ROAD 19-daagse priv-rondreis Hoogtepunten Madagaskar21-daagse priv-rondreis Hoogtepunten by ROAD & Mauritius21-daagse priv-rondreis Vogels, natuur n meer16-daagse priv-rondreis Intens vogelen in Madagaskar (NIEUW)23-daagse privrondreis Avontuur in Madagaskar12-daagse priv-rondreis Het groene oosten15-daagse priv-rondreis noord-Madagaskar & Strand28-daagse priv-rondreis Madagaskar Compleet 5-daagse rondreis Tsingy de Bemaraha4-daags verblijf Sainte Marie Island5-daags verblijf Maroantsetra/Masoala regio4-daags verblijf Fort Dauphin - Mandrare River Camp5-daags verblijf Nosy Komba4-daags verblijf Nosy Tsarabanjina Nosy Be - L'Heure BleueAnjajavy- Anjajavy HotelReissuggesties & MaatwerkVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Madagaskar

Unieke flora en fauna


Madagaskar is Afrika op z’n puurst! Vanwege de afgelegen ligging in de Indische Oceaan is veel op het eiland bij het oude gebleven. Madagaskar is arm en nog weinig toeristisch ontwikkeld, waardoor dit een bijzondere en authentieke Afrikaanse bestemming is!

Het eiland ligt op 400 km van de kust van Mozambique en is honderd miljoen jaar geleden ontstaan door afbrokkeling van het grote Afrikaans-Aziatische oercontinent Gondwana. Hierdoor heeft de flora, fauna en cultuur zich op unieke wijze ontwikkeld. Waar op andere plekken veel veranderingen hebben plaatsgevonden, ontwikkelden op Madagaskar bestaande planten- en diersoorten zich verder, waardoor nu bijna 90% van de flora en fauna uniek is. Bijzondere ontmoetingen met de inheemse dieren van het eiland, zoals de lemuren (halfapen) en felgekleurde kameleons staan u te wachten. Madagaskar is een land vol afwisseling, indrukwekkende natuur, bijzondere strandlocaties en met een innemende bevolking. Een onvergetelijke vakantie die in niets te vergelijken is met andere bestemmingen!

“90% van de flora en fauna op Madagaskar is uniek”

Veel hotels in Madagaskar zijn eenvoudig van aard en hierdoor moeilijk te classificeren. Wij gaan uit van de meest comfortabele accommodaties in onze reisprogramma’s. Voor uw strandverblijf heeft u de keuze uit eenvoudige tot zeer luxe hotels, die zich met name op de privé-eilanden voor de noord– en oostkust bevinden.

Hoogtepunten 
De unieke flora, fauna en bevolking op Madagaskar zijn met geen enkel ander land te vergelijken. Eigenlijk is Madagaskar een continent op zich! Het op drie na grootste eiland ter wereld heeft een kenmerkende ongerepte natuur en een gevarieerd landschap. In het oosten en noorden vindt u dichte tropische wouden, in het zuidwesten is het woestijnachtig met een unieke vegetatie en in het binnenland bevinden zich de hooglanden. Madagaskar is het thuis van vele soorten lemuren; halfapen die in tientallen soorten op het eiland voorkomen. Ook vindt u hier meer dan de helft van alle kameleonsoorten ter wereld. Nergens ter wereld komt u zoveel bijzondere inheemse dieren, bloemen, planten en bomen tegen als op dit bijzondere tropische eiland. Zo zijn er maar liefst zeven verschillende soorten baobabbomen, een boom die ondersteboven lijkt te staan.

Op Madagaskar leven veel stammen, met ieder eigen gebruiken en uiterlijke kenmerken. U ziet hier veel Aziatische of Afrikaanse gezichtskenmerken. Deze diversiteit maakt de cultuur levendig en gevarieerd. Doorgaans is de bevolking verlegen, maar bijzonder kleurrijk. Langs de weg ziet u veel kinderen en families in traditionele kledij, zoals een kleurrijke katoenen doek. Sommige vrouwen dragen een gelig gezichtsmasker, dat hen beschermt tegen de zon. In de hooglanden dragen vrouwen van een hogere sociale klasse een witte doek om hun schouders, terwijl men in het oosten kleding van raffia draagt. De dorpjes met uiterst vriendelijke bevolking zijn uiteraard te bezoeken, maar ook de natuur bekijken en trektochten maken behoren tot de mogelijkheden.

“Wandelend langs dorpjes en rijstvelden, ontdekt u het dagelijkse leven” 

Het tropisch regenwoud van Ranomafana National Park in het zuidoosten, is één van de hoogtepunten van Madagaskar. Het herbergt onder meer vogels, kameleons, bijzondere kikkers en twaalf soorten lemuren. In het park is het mogelijk een begeleide avondwandeling te maken. Ranomafana stond in koloniale tijden bekend als thermaal oord. Ook nu vindt u er een warmwaterbron. Bovendien ligt er vlak bij een schitterende waterval. Rijdt u verder zuidelijk, dan passeert u het dorpje Fianar. Hier kunt u met een lokale gids mooie wandelingen maken langs rijstvelden en door dorpjes. Een ideale manier om een indruk te krijgen van het dagelijkse leven in Madagaskar!

Andringitra National Park ligt ten zuiden van Ranomafana en heeft een prachtig mystiek landschap. Bergen, groene valleien en watervallen wisselen elkaar af. Een waar paradijs voor wandelaars. In de nabije omgeving ligt de Tsaranoro vallei. U wordt hier getrakteerd op prachtige vergezichten. Een beperkt deel van dit park is in het begin van de jaren ’90 opengesteld voor publiek. Onderweg naar Tsaranoro passeert u het wildwest aandoende Ambalavao, bekend van de grootste zebu (bultrund) markt van Madagaskar, die iedere woensdag en donderdag plaatsvindt.

In het machtige Isalo National Park kunt u genieten van een prachtige zonsondergang. Dit fascinerende park is een unieke combinatie van langgerekte rotsformaties, kliffen en bijzondere vegetatie. Tropische oases en watervallen doorbreken de ruige rotspartijen. U kunt hier een aantal soorten lemuren tegenkomen, zoals de ringstaartmaki en de sifaka. Ook zijn in deze streek vele vogelsoorten, kameleons en fretkatten aanwezig. Een bezoek aan de ‘piscine’, een schitterend natuurlijk zwembad gelegen tussen de kloof en het groen, is hier een must!

Het bekende natuurreservaat Berenty is gecreëerd door Henri De Heaulme en is bereikbaar vanuit Fort Dauphin. Bij het verlaten van de stad rijdt u direct door een verrassend verlaten landschap met sisalplantages, stekelwouden, cactussen en andere bijzondere planten. De dorpjes onderweg lijken zo uit de vorige eeuw te komen. Deze streek is één van de meest geïsoleerde van Madagaskar en het is er droog en heet. In het bos brengen goede wandelpaden u langs bijzondere bomen en planten, terwijl uw aandacht wordt getrokken door veel vogels en verschillende lemuursoorten die hier leven, waaronder de cattalemuren met zwart-witte staarten en de witte sifaka’s met zwarte gezichtjes.

Eén van de weinige overgebleven stukken tropisch regenwoud in de hooglanden heeft een lengte van ruim 80 km. Het Anjozorobe regenwoud ligt op drie uur rijden van de hoofdstad Antananarivo. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers, want er leven ongeveer 82 vogelsoorten, maar u vindt er ook 11 soorten lemuren.

Ten oosten van de hoofdstad, op ca. 120 kilometer, ligt het Andasibe-Mantadia National Park, het voormalige Perinet National Park. Dit weelderig regenwoud herbergt 11 soorten lemuren. De staartloze indri is de grootste en is te herkennen aan zijn zwart-witte kleur. Het park biedt daarnaast veel tropische plantensoorten en bijzondere dieren, zoals kameleons, vogels en kikkers. Onder leiding van een gids kunt u hier een hele of een halve dag wandelen.

Het Canal des Pangalanes aan de oostkust is een aaneenschakeling van zoetwatermeren, rivieren en lagunes. De bedrijvigheid aan de Pangalanes, met dorpen, vlotten en vissersboten, is een levendig schouwspel! Er is een uniek ecosysteem ontstaan met bijzondere vogelsoorten, waterplanten en zeldzame orchideeën. In het riet groeien olifantsoren en reizigerspalm. Het kanaal is ooit gegraven voor het transport van goederen, maar wordt tegenwoordig alleen nog bevaren door kleine vissersbootjes die piroques heten.

Maroantsetra, de hoofdstad van het Masoala schiereiland, is alleen per vliegtuig bereikbaar en ligt in het meest ongerepte en wellicht mooiste stukje van Madagaskar. Het dichte tropische regenwoud en de groene bergen lopen naadloos over in de prachtige witte stranden. Eilandje Nosy Manga Be is onderdeel van dit beschermde gebied en een ideale leefomgeving voor lemuren, gekko’s, kameleons, vlinders en diverse plantensoorten. Maakt u hier een indrukwekkende boottocht over de rivier om een goed beeld te krijgen van het dagelijkse leven van de Betsimisaraka stam. In dit gebied behoren trektochten tot de mogelijkheden en van juli tot september kunt u ook een walvistour maken.

Het rustige Sainte Marie ligt aan de oostkust en is een prachtig groen en langgerekt eiland. De hagelwitte stranden zijn begroeid met palmbomen en vlak voor de kust bevinden zich van juli tot eind september walvissen, als u geluk heeft ziet u ook de jongen. De organisatie Cétamada beschermt en observeert deze bedreigde diersoort en geeft u de mogelijkheid mee te werken aan hun onderzoek. In het team krijgt u een rol toegewezen – van foto’s maken tot posities noteren – waardoor u een bijdrage kunt leveren aan het welzijn van deze dieren.

Montagne d’Ambre National Park in het noorden is een bergachtig park van ongeveer 18.000 hectare. Het heeft een botanisch circuit met enorme bomen, vier kratermeren en vele bijzondere dieren, zoals reptielen, lemuren en 70 soorten vogels. Een veel droger gebied in deze streek is het Ankarana Massief, een klein massief van kalksteen. Dit gebied is bezaaid met puntige, grillige kalkstenen rotsformaties, de zogenaamde tsingy. U vindt hier vele grotten, bossen, kloven en een meer. Tijdens een wandeling komt u diverse plantensoorten en misschien ook wel lemuren tegen.

Voor het spotten van endemische vogels, zoals visarenden, ijsvogels en vanga’s is Ampijoroa (Ankarafantsika NP) in het westen één van de beste plaatsen. U komt hier ook diverse soorten reptielen en lemuren tegen, waaronder de bruine lemuur en sifaka’s. In het weelderige bos met spectaculaire flora en fauna zijn wandelexcursies mogelijk maar u kunt ook een boottocht maken over het Ravelobe meer.In het uiterste westen ligt het nog bijna onontdekte Tsingy de Bemaraha National Park, waar de Small Tsingy en Great Tsingy deel van uitmaken. Dit gebied is één van de meest bijzondere plekken van Madagaskar en door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Vanuit het kustplaatsje Morondava vertrekt u via de bijzondere Baobab Alley naar Belo en Bekopaka. Vanaf daar neemt u de veerboot over de Tsiribihina rivier. Het is een intensieve reis over rode aarde, maar nergens op het eiland treft u meer indrukwekkende baobabbomen aan. De tsingy zijn hier interessanter dan de meer toeristische in het noorden bij Ankarana. De Small Tsingy zijn het meest toegankelijk en doorgaans bereikbaar van meit ot half november. De Great Tsingy zijn normaliter alleen toegankelijk vanaf juni t/m oktober, afhankelijk van de staat van de wegen. Voor een bezoek aan de Great Tsingy is een goede conditie nodig en dient u geen last te hebben van hoogtevrees. U kunt wandelen door dit bijzondere gebied met nauwe doorgangen, spectaculaire, vlijmscherpe kalkformaties en ontoegankelijke kloven. De flora en fauna zijn hier prachtig. Er zijn maar liefst 11 soorten lemuren, vele vogels en bijzondere planten aanwezig.

Naast Sainte Marie zijn er nog meer ongerepte, prachtige stranden. De beste duiklocaties vindt u in het noorden bij de bekendste eilanden Nosy Be, Nosy Komba, Nosy Saba, het tropische eiland Tsarabanjina en Anjajavy. Hier vindt u ook de meest luxe accommodaties van Madagaskar. In het zuiden zijn iets eenvoudigere locaties, zoals Salary, dicht bij het op één na grootste koraalrif ter wereld. Ook de prachtige stranden van Ifaty en Anakao zijn geschikt voor een ontspannen verblijf aan de zuidkust.
Belangrijk:
De binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Tsaradia. Bij voorkeur plannen wij uw reis zoveel mogelijk over land, dit in verband met het zeer geregeld voorkomen van schemawijzigingen van Tsaradia. Het reizen naar een land als deze vraagt dan ook om een zeer flexibele reisinstelling.

Voor al onze reisprogramma's inclusief binnenlandse vluchten met Tsaradia bieden wij u bij voorkeur zoveel mogelijk passende alternatieven d.m.v onze BY ROAD reizen. Vraag onze specialisten om advies!

Algemene informatie Madagaskar
Oppervlakte: 14x Nederland
Hoofdstad: Antananarivo
Taal: Frans, inheemse talen
Staatsvorm: republiek
Munteenheid: ariary

 


Reisinformatie
Met Air France of Tsaradia vliegt u in ca 13,5 uur van Amsterdam naar Antananarivo, incl. een overstap in Parijs van ca. 2 uur. Vluchtprijsindicatie Air France: vanaf € 900,- p.p., inclusief belasting en toeslagen. Vluchtprijsindicatie Tsaradia vanaf € 1.033,- p.p., inclusief belasting en toeslagen. Diverse binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Tsaradia, u vindt de vluchtprijsindicatie terug op de desbetreffende reispagina onder het kopje exclusief. Indien u internationaal met Tsaradia vliegt, heeft u recht op korting tot wel 50% op uw binnenlandse vlucht(en).

Accommodaties
De meeste hotels in Madagaskar zijn eenvoudig van aard en moeilijk te classificeren. In onze reisprogramma’s gaan wij uit van de meest comfortabele mogelijkheden.

Voor uw strandverblijf heeft u de keuze uit eenvoudige tot zeer luxe hotels, welke zich met name op de privé- eilanden voor de noord– en oostkust bevinden.

Reisseizoen
De beste reisperiode is van april t/m half november. In het regenseizoen van december t/m half maart bieden wij geen reizen aan naar Madagaskar. Er kunnen dan cyclonen en hevige regenbuien voorkomen, waardoor het geringe aantal wegen onbegaanbaar kan worden en binnenlandse vluchten voor langere tijd stil kunnen komen te liggen.Van september t/m november is het lente en is de flora en fauna op z’n mooist, met pasgeboren dieren en prachtige bloemen. De rijstvelden staan er in mei en november het mooiste bij.

 
 
 


Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Madagaskar heeft u een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Madagaskar. Voor Madagaskar geldt een visumplicht. U kunt het visum, voor een verblijfsduur van maximaal 1 maand, aanvragen bij het consulaat in Rotterdam of bij aankomst in Antananarivo verkrijgen bij de douane. Een visum voor de duur van 1 maand kost bij aankomst 35 euro. De wachttijd op de luchthaven voor het verkrijgen van het visum is nagenoeg gelijk aan de tijd die het kost tot uw koffer op de bagage band is. Derhalve is het niet perse nodig om een visum van te voren in Nederland aan te vragen.

Geld
Wij adviseren u op reis te gaan met kleine biljetten euro’s. Traveller’s cheques zijn niet bruikbaar. Bij aankomst op de luchthaven kunt u uw euro's wisselen naar de lokale valuta, de ariary. Hoewel de grotere hotels ook betalingen per creditcard accepteren (zij kunnen hiervoor wel een extra toeslag berekenen), is het nog niet het meest voorkomende betaalmiddel op Madagaskar.

Vluchten

 

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds