Kenia & Tanzania combinatiereizen - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Kenia & Tanzania combinatiereizen
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizen17-daagse priv-safari Wildrijk Kenia, Tanzania & Zanzibar11-daagse privsafari Het beste van Kenia & Tanzania13-daagse priv-safari Hoogtepunten Tanzania & Kenia15-daagse priv-safari Avontuurlijk Kenia & Tanzania17-daagse priv-safari Bijzonder Kenia, Tanzania & Zanzibar14-daagse groepsreis Tanzania & KeniaOegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Kenia & Tanzania combinatiereizen

Of u nu graag eens de Big Five in levenden lijve wilt bewonderen, de imposante migratie van duizenden gnoes en zebra’s wilt meemaken, kennis wilt maken met de gastvrije bevolking en culturen of wilt genieten van prachtige landschappen; Kenia & Tanzania brengen u het beste van alles. Oost-Afrika is dé plek om het wild in grote hoeveelheid en diversiteit te zien, met de Serengeti, de Ngorongoro krater en de Masai Mara als beroemde hoogtepunten. Ook Lake Manyara en Tarangire in Tanzania en Amboseli, Tsavo, Lake Nakuru en Shaba/Samburu in Kenia zijn stuk voor stuk aanraders voor een bezoek aan dit gebied. Naast de Big Five vindt u hier onder andere ook giraffen, flamingo’s, jakhalzen, hyena’s, kudu’s en wilde honden.


U vindt in Oost-Afrika uitstekende lodges en tented camps, in luxe variërend van eenvoudige 3* tot zeer exclusieve 5* deluxe. Uw reis maakt u bovendien extra bijzonder door te kiezen voor een verlenging op een exotische strandbestemming. Aan de kust van Mombasa heeft u de keuze uit diverse strandhotels, waar u heerlijk kunt nagenieten van uw safari. Ook de tropische eilanden Zanzibar en Pemba in de Indische Oceaan bieden diverse mogelijkheden voor een heerlijke afsluiting aan oogverblindende stranden.Hoogtepunten Kenia
Wat eigenlijk niet aan uw reis naar Kenia mag ontbreken is een bezoek aan Masai Mara Game Reserve. Het reservaat, geopend in 1961, beslaat ongeveer 1.800 km² en vormt één geheel met de Serengeti in Tanzania. In het oosten wordt het park door de Loita heuvels begrensd, westelijk door het prachtige Esoit-Oloolo en in het noorden door de Ithong heuvels. De Masai Mara is wereldwijd bekend vanwege de jaarlijkse migratie van wildebeesten. Anderhalf miljoen gnoes en honderdduizenden zebra’s trekken omstreeks juli massaal de Mara rivier over, op de voet gevolgd door roofdieren als leeuwen, hyena’s en jakhalzen. In oktober komt de migratie tot stilstand en wanneer in november de korte regentijd begint - en de Serengeti in Tanzania opnieuw groen wordt - trekken de eindeloze kuddes in gestaag tempo terug naar het zuiden. Een indrukwekkend gezicht!

Op de uitgestrekte vlaktes van de Masai Mara komt u grote troepen leeuwen, maar ook kuddes zebra’s, antilopen, gazellen, olifanten, luipaarden en buffels tegen. Misschien ziet u hier ook de bedreigde zwarte neushoorn. In de Masai Mara leeft het seminomadische Masai volk. Verspreid over het reservaat leven zij in hun typische kraal; een houten omheining die vee en bewoners afschermt van de wilde dieren.Mara North Conservancy grenst direct aan Masai Mara Game Reserve en is alleen per vliegtuig bereikbaar. Dit beschermde natuurgebied vormt één geheel met centraal Masai Mara en biedt u een exclusieve safaribeleving, zonder de drukte van vele auto’s, die hier niet mogen inrijden. U maakt rustige gamedrives met een open 4X4 voertuig van uw accommodatie. Bovendien kunt u hier zeer dicht bij het wild komen, want als er groot wild in de buurt is mag hier kortstondig off road gereden worden.

Het grootste wildpark van Kenia, Tsavo National Park, wordt in tweeën gedeeld door de weg die van Nairobi naar Mombasa loopt. Dit is het gebied waar de beroemde avonturier Denys Finch Hatton zich bij voorkeur ophield. U kent zijn naam wellicht uit de film ‘Out of Africa’. In het ruige Tsavo East ziet u olifanten, neushoorns, leeuwen, waterbokken, kudu’s, gerenuks, zebra’s en hartebeesten. Ook het landschap met moerassen, grasland en baobabbomen is de moeite waard. Vanaf Mudanda Rock en het Yatta plateau wordt u getrakteerd op adembenemende vergezichten. Door de ligging dicht bij de kust van Mombasa is dit ook een ideale uitvalsbasis voor een korte safari tijdens uw strandvakantie.

“Strand en safari combineren? Vanaf de kust is Tsavo NP heel goed bereikbaar”

Aan de voet van de Kilimanjaro ligt Tsavo West. Hier leven de rode olifanten, die hun kleur danken aan de rode aarde in dit gebied. Ook zebra’s, giraffen, buffels, kudu’s, luipaarden en leeuwen zijn hier thuis. Bij de zoetwaterbron Mzima Springs heeft u bovendien grote kans nijlpaarden en krokodillen te zien. Voor extra goed zicht is, speciaal hiervoor, een ondergrondse ruimte voorzien van een glazen wand. In Tsavo West wisselen grote open vlaktes, grasland, savanne en bergkammen elkaar af, met in het noorden de Ngulia Hills; steile rotsen met hoge pieken die het landschap domineren. Komt u in het regenseizoen, dan is dit park één groene oase. Dit deel van het park is veelzijdiger qua landschap, al biedt Tsavo East doorgaans betere kansen op het zien van wild.

Amboseli National Park bestaat uit savanne met uitgestrekte vlaktes, moerasgebieden, acaciabossen en struikgewas. Het is slechts 392 km² groot en ligt op ongeveer 200 km van Nairobi. Al meer dan 40 jaar is het een beschermd gebied dat beroemd is vanwege de serene schoonheid en het wild dat makkelijk te benaderen is. Het landschap, met de Kilimanjaro in Tanzania aan de horizon, ziet u veel terug op foto’s. In tegenstelling tot andere gebieden heeft de olifantenpopulatie van Amboseli niet te lijden gehad onder stropers. Het resultaat is een indrukwekkende ca. 600 stuks tellende olifantenpopulatie, die veelvuldig en langdurig bestudeerd wordt. Naast deze imponerende kudde ziet u hier ook buffels, gazelles, gnoes, giraffen, zebra’s, leeuwen en cheeta’s.

Wilt u dicht bij Nairobi overnachten, maar net buiten de drukte van de stad? Dan is Nairobi National Park een ideale uitvalsbasis. Vanuit het Nairobi Tented Camp kunt u gemakkelijk een safari maken in het nationale park of een bezoek brengen aan het Daphne Sheldrick’s olifantenweeshuis. In het nationale park kunt u onder meer antilopen, zebra’s, giraffen, leeuwen, cheeta’s en misschien een zwarte neushoorn vinden.

Lake Naivasha is het grootste zoetwatermeer van Kenia en is zeker een bezoek waard. Afhankelijk van de waterstand kunt u hier een heerlijk ontspannen boottocht maken, waarbij u kennismaakt met veel watervogels, visarenden, nijlpaarden en krokodillen. In het verleden deed dit meer dienst als luchthaven voor Nairobi en landden er ‘vliegende boten’ die van 1937 tot 1950 tussen Londen en Zuid-Afrika vlogen.

In Hell’s Gate National Park kunt u heerlijk wandelen, klimmen, paardrijden of zelfs fietsen. Omdat dit park, niet ver van Lake Naivasha, geen roofdieren herbergt kunt u hier genieten van de natuur. Bijvoorbeeld bij de indrukwekkende kloof met hoog oprijzende rotswanden of bij de krachtige geisers die u hier vindt, die met buitenlandse steun getemd zijn voor het opwekken van energie. Hell’s Gate is ongeveer 70 km² groot en kent een groot hoogteverschil van 1.515 tot 2.777 meter boven zeeniveau. Het kan hier erg warm worden en er zijn geen lodges of hotels in de directe omgeving.

Het is een bijzonder kleurrijk gezicht: de, soms ontelbare aantallen dwergflamingo’s die de oevers van het sodameer in Lake Nakuru National Park geheel roze kleuren. De omvang van het meer is afhankelijk van het seizoen en ook veel pelikanen verblijven hier. Het park is uitgeroepen tot Rhino Sanctuary. Het gebied van minder dan 19.000 hectare, biedt de met uitsterven bedreigde neushoorn een goede bescherming tegen stropers. In dit park kunt u indrukwekkende gamedrives maken, waarbij u ook op zoek gaat naar deze neushoorns. Tijdens uw safari komt u luipaarden, giraffen, buffels, zebra’s, zwijnen, bavianen en hyena’s tegen. Een excursie naar de Menengai Crater, de derde grootste vulkanische krater ter wereld, is vanuit Nakuru mogelijk. Bij gebrek aan roofwild kunt u hier veilig een prachtige wandeling maken door open grasland, langs steile rotspartijen, begroeide lavagebieden en warmwaterbronnen.


Het Aberdare gebergte is een fascinerend gebied in Kenia. In het noordelijk gedeelte van het Aberdare National Park ligt de hoge Ol Doinyo Lesatima berg. De top hiervan bereikt een hoogte van 3.999 meter. Door het gebergte zijn prachtige V-vormige valleien met rivieren en watervallen ontstaan, waar de bergen en spitsen hoog bovenuit steken. Het park is bijzonder geliefd bij natuurliefhebbers. De flora is rijk en gevarieerd, mede door het periodiek voorkomen van mist en kou, en er leven ook veel diersoorten. Naast buffels, olifanten en reuzen boszwijnen, vindt u hier ook leeuwen, bavianen, prachtige franjeapen en de bongo antilope. De zeldzame neushoorn en golden cat laten zich helaas maar zelden zien. In Aberdare zijn uitsluitend relatief eenvoudige lodges aanwezig.

Na de Kilimanjaro in Tanzania is Mount Kenya de hoogste berg van Afrika. De vulkaan in ruste heeft aan de voet een doorsnede van bijna 100 kilometer en is al miljoenen jaren niet meer actief. Het landschap is bijzonder groen en vruchtbaar met dichte bossen en sneeuwvelden, gletsjers, bergmeren en watervallen. Bijzonder voor Afrikaanse begrippen! In de wouden in het hoogveengebied vindt u tal van zoogdieren, waaronder olifanten, neushoorns, buffels, luipaarden, bokken, zwijnen apen en groene meerkatten. Het park heeft een tropisch regenwoud, waar u samen met een gewapende ranger een wandelsafari kunt maken.

De enige chimpanseepopulatie in Kenia vindt u in Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary, onderdeel van het Ol Pejeta Conservancy. Dit reservaat uit 1993 wordt op een natuurlijke wijze in tweeën gesplitst door de rivier Ewaso Nyiro. Aan beide zijden van de rivier leven deze uiterst intelligente primaten in twee gescheiden groepen. In het groene woud van het reservaat kunt u, onder leiding van een ranger, een bezoek brengen aan deze nauwe verwant van de mens. De chimpansee is in staat te communiceren door middel van lichaamstaal, wat een ontmoeting met deze mensaap uniek maakt. Houdt u er rekening mee dat de chimpansees hier achter hekken gehuisvest zijn.

Het desolate Laikipia National Reserve bevindt zich op een enorm plateau op de hoogvlakte ten noordwesten van Mount Kenya. Het plateau strekt zich uit over de Great Rift Valley met indrukwekkende steile hellingen die afdalen in het noordelijke district. De vlaktes zijn divers en spectaculair met open grasland, basaltheuvels, enorme kopjes (rotsformaties) en bossen. Hoewel Laikipia nauwelijks bewoond is, bevinden zich er wel privéboerderijen, waarvan een aantal verbouwd is tot pension of lodge. Vaak zijn zij ook zeer actief met conservatieprojecten zoals het fokken van neushoorns.

Het Shaba National Reserve vormt één geheel met het Buffalo Springs National Reserve. Verspreid over het reservaat liggen talrijke kleine kopjes (rotsformaties) en diverse waterbronnen. Het reservaat is vernoemd naar Mount Shaba, de gedoofde vulkaan die op de grens van het reservaat ligt. Naast de bijna onvermijdelijke olifanten treft u hier buffels, leeuwen, cheeta’s, giraffen, zebra’s, oryxen, gazellen, waterbokken, dikdiks en talloze vogelsoorten. Het fascinerende landschap fungeert regelmatig als decor voor films.

Verblijft u in Shaba, dan gaat u één dag op safari in het aangrenzende Samburu National Reserve. Hier heeft u de beste kansen om wild te zien. Het landschap van dit park bestaat uit door de zon gebakken, roodbruine klei, een open vlakte met doornstruiken en ruig begroeide heuvels die mooi groen kleuren in de regentijd. Samburu is het overgangsgebied tussen de vruchtbare grond rondom Mount Kenya en het droge, verlaten noorden. De Ewaso Nyiro rivier vormt een natuurlijke scheiding tussen het park en het aangrenzende Buffalo Springs National Reserve en is een belangrijke levensader voor het wild in dit gebied. Aan de oever van de rivier ligt een galerij bos, bestaande uit acacia’s, tamarindes en palmen. Krokodillen liggen hier op hun gemak van de warmte te genieten. Ook leeuwen, cheeta’s en luipaarden zijn hier te vinden, omdat de spaarzame vegetatie weinig dekking biedt aan hun prooi. Dit is ook het thuis van de gerenuk, Beisa oryx en de Grevy zebra, die elders in Kenia nauwelijks voorkomen. Juist de mix van bebossing, grasland en moeras, maakt het een goed leefgebied voor vele diersoorten.


“In het ongerepte Meru National Park kunt u uren verblijven zonder iemand tegen te komen”

Eén van de meest ongerepte en minst bezochte parken van Kenia is Meru National Park. Het park beslaat ca. 90.000 hectare en bevindt zich letterlijk op de evenaar, ten zuidoosten van Samburu. Meru is aanzienlijk groener dan andere parken door de grote hoeveelheid regen op jaarbasis. Naast jungles vindt u hier moeraslanden en velden met hoge grassen. Dit laatste is het leefgebied van grote troepen leeuwen, netgiraffen, gerenuks en de zeldzame Grevy zebra’s. De jungles en moeraslanden bieden u kans op een ontmoeting met luipaarden, groene meerkatten en een grote verscheidenheid aan vogels. Het park is aangewezen als beschermd leefgebied voor de witte en zwarte neushoorn, waardoor het één van de laatste gebieden is waar u deze giganten in het wild kunt zien. U kunt in dit ruige park uren vertoeven zonder iemand tegen te komen. Dit maakt uw bezoek extra bijzonder.

Ook weinig bezocht en bovendien zeer afgelegen is het Marsabit National Reserve. De stad Marsabit ligt 560 km ten noorden van Nairobi op de top van een berg, die vanuit de woestijn steil omhoog gaat naar 1.707 meter. Marsabit bestaat uit beboste bergen, woestijn, wildernis en enkele vulkaankraters, waarvan sommige een meer herbergen. Het beste bezoekt u dit gebied met een 4X4 voertuig. Naast het vele wild dat u hier aantreft, vindt u hier ook een schat aan mooie en zeldzame vogels.


Weetje: in het Marsabit reservaat leefde ooit olifant Ahmed, die 24 uur per dag bescherming kreeg van de president. Ahmed had de langste slagtanden die ooit bij een olifant zijn geregistreerd. Zijn lichaam werd behouden en staat nu tentoongesteld in het National Museum in Nairobi.

Ter bescherming van de laatste kuddes sabelantilopen in Kenia is het Shimba Hills National Reserve gecreëerd. Dit park heeft een oppervlak van 192 km² en er leven ook olifanten, Afrikaanse buffels en enkele leeuwen en luipaarden. Daarnaast is het reservaat rijk aan vogels, zoals de zeldzame Fischers Toerako en de palmgier. De heuvels geven u prachtige vergezichten naar de oceaan en het Usambara- en Paregebergte in Tanzania.

 

Ten zuiden en ten noorden van de havenstad Mombasa vindt u rustige, prachtige zandstranden en prachtige hotels. U kunt hier zeer aangenaam bijkomen van alle indrukken die u tijdens uw safari heeft opgedaan, onder het genot van verse seafood gerechten en exotische cocktails. U kunt hier duiken, golfen of uzelf heerlijk laten verwennen met een massage. Ook in de omgeving van Malindi en op het eilandje Lamu kunnen wij u een onvergetelijk strandverblijf bieden. Een verblijf aan de kust van Kenia is prima te combineren met excursies naar een wildpark als Tsavo, het exotische Wasini Island of het lieflijke Shimba Hills National Reserve. 

 

De Masai trekken sinds duizenden jaren met hun vee rond door het imposante landschap en de meedogenloze natuur van zuidelijk Kenia. U kunt uw safari in Kenia uitbreiden met een zesdaagse voettocht met de Masai, waarbij u van zeer dichtbij kennismaakt met hun leefwijze. Een voettocht met deze geharde maar vrolijke mensen is een unieke en avontuurlijke ervaring. De Masai zijn uitgerust met een speer, een van een boomwortel gemaakte werpstok en een simi, een kapmes. Om hun dapperheid te bewijzen moeten de aankomende morani (krijgers) tijdens hun vroege volwassenheid een leeuw doden. Gedurende zijn jonge jaren trekt de krijger rond met zijn vrienden, vrijt hij met meisjes van omliggende dorpen, hoedt hij zijn vee en leert hij alle vaardigheden die van hem verwacht worden. Zo rond zijn dertigste gaat de moran zich settelen: zijn moeder scheert zijn lange, met rode klei ingesmeerde haren af, een ritueel dat gepaard gaat met een diep verdriet want de krijger gaat zijn tweede levensfase in. De Masai zijn polygaam: de krijger trouwt met zoveel vrouwen als zijn rijkdom toelaat. Die rijkdom wordt natuurlijk gemeten naar de hoeveelheid vee die hij bezit.  
Tanzania sublieme safari’s & stranden


Tanzania, met haar magnifieke nationale parken en enorme variëteit aan wild, is oost-Afrika op haar best. Naast Kenia is dit één van de beste bestemmingen om het wild in een zeer grote hoeveelheid en diversiteit tegen te komen. Wildparken als de Serengeti, Ngorongoro en Selous zijn terecht wereldberoemd, maar ook de minder bekende parken als Lake Manyara, Tarangire, Ruaha, Katavi en Mahale Mountains zijn uw bezoek zeker waard. Natuurlijk kunt u in Tanzania de Big Five vinden, maar vergeet ook alle andere dieren niet, zoals bijvoorbeeld  jakhalzen, arenden, hyena’s, kudu’s, lammergieren en de zeer zeldzame wilde honden! Tanzania beschikt over uitstekende lodges en tented camps, in luxe variërend van eenvoudige 3* tot zeer exclusieve 5* deluxe.

De bevolking is zeer vriendelijk en gastvrij. Het maakt niet uit of u in contact komt met de traditioneel levende Maasai, de islamitische Zanzibari of de modernere Chagga – allen zullen u open en hartelijk tegemoet treden. De landschappen in Tanzania zijn weids, afwisselend en zeer indrukwekkend. De imponerende Ngorongoro krater mag u tijdens uw bezoek eigenlijk niet missen. De besneeuwde Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, beheerst het landschap in het uiterste noorden van het land. Desgewenst kunt u deze oude vulkaan van bijna zesduizend meter hoog beklimmen! De exotische eilanden Zanzibar en Pemba in de Indische Oceaan brengen u in contact met vroegere tijden en oude culturen, maar bieden bovenal een ontspannen strandverblijf aan oogverblindende stranden.

Hoogtepunten Tanzania

Zonder twijfel is het Serengeti National Park het beroemdste wildpark ter wereld. Het is uniek in zijn soort vanwege de ecologische waarde en schoonheid en daardoor niet te vergelijken met andere wildparken. In het park leven meer dan drie miljoen dieren, van vijfendertig verschillende diersoorten, op de eindeloze savannes. Het Masaiwoord ‘siringet’ betekent ‘eindeloze vlaktes’ en is met recht een uitstekende benaming voor dit wildpark. De Big Five ontbreekt hier natuurlijk niet, al is de beschermde neushoorn vanwege zijn zeldzaamheid minder vaak te zien. Wij kunnen u bijna een ontmoeting met vier leden van de Big Five garanderen, vanwege de hoge concentratie wild in de Serengeti. Ook vogels zijn er in overvloed. In totaal meer dan vijfhonderd soorten.

Jaarlijks vindt in het wildpark de Grote Trek plaats. Een immense migratie van ongeveer anderhalf miljoen gnoes en tweehonderdduizend zebra’s. Een spektakel bestaande uit kuddes van zo’n 40-50 km lengte, die op de voet gevolgd worden door roofdieren als hyena’s en jakhalzen, die hun kans bij de zwakkere dieren afwachten. Wanneer de migratie precies plaatsvindt is niet te zeggen. Het is een onvoorspelbare en spontane gebeurtenis, die samenhangt met de komst van de regen. De korte regentijd begint rond half oktober en zorgt ervoor dat de eerste kuddes migreren vanuit de Masai Mara naar de groene grasvlaktes in het zuidoosten van de Serengeti, rond Lake Ndutu. Daar komt de trek tot stilstand en verspreidt de kudde zich over de vlaktes, waardoor roofdieren hun slag slaan. Hier worden ook de kalveren geboren in januari en februari en als de grasvlaktes half maart kaalgevreten zijn, trekken de eerste kuddes weer westwaarts.

“Grote kans dat u hier de Big Five kunt zien”

In april/mei passeren ze het gebied tussen de Moru Kopjes en het westen van Seronera Valley. In juni kunnen de kuddes zich splitsen; een klein deel gaat direct noordwaarts, de rest trekt eerst verder naar het westen naar de Grumeti rivier. Hier steken zij de rivier over, opgejaagd door de vele krokodillen. Begin juli komt de kudde weer bij elkaar om verder te trekken naar de Mara rivier. De dieren die de oversteek halen blijven tot eind oktober in de Masai Mara. Overigens hebben veel andere diersoorten, zoals gazellen, giraffes en roofdieren vaak een vast territorium. Zij migreren dus niet, waardoor er altijd genoeg te zien is in het gehele park.

Door het unieke ecosysteem beschikt het grootste natuurlijke amfitheater ter wereld, de Ngorongoro krater, over een hoge wildconcentratie. Zijn naam dankt hij aan de Masai, de huidige bewoners van het gebied, die u regelmatig in het reservaat tegenkomt met vee. De Ark van Noach, zoals de krater ook wordt genoemd, is de thuisbasis van neushoorns, olifanten, buffels, hyena’s en leeuwen. Vanwege de beslotenheid van de krater en de continue aanwezigheid van voldoende voedsel zijn leeuwen hier gemiddeld zelfs groter dan in de rest van Afrika! De Ngorongoro biedt een grote kans om de Big Five te zien. Ook meer dan honderd unieke vogelsoorten leven op de bodem van de krater, rondom het sodameer Lake Magadi. Tussen de Serengeti en de Ngorongoro krater ligt de wieg van de mensheid ‘Oldupai Gorge’. Antropoloog dr. Leakey ontdekte hier met zijn team sporen en beenderen, van ruim drie miljoen jaar oud, van één van de oudste mensachtige.

Lake Eyasi is één van de grootste meren van Tanzania en ligt ten zuidwesten van de Ngorongoro Conservation Area. De stand van het water is hier seizoensafhankelijk. Hier treft u geen roofwild aan, waardoor u in dit unieke gebied overal uit uw voertuig kunt stappen en wandelingen kunt maken bij het meer, kunt mountainbiken tussen de baobab- en acaciabomen, met een kano langs de kust kunt varen en dorpen van lokale stammen kunt bezoeken. Maar u kunt ook rustig aan doen en genieten van het uitzicht op het meer of vanaf de top van de rots de zonsondergang aanschouwen. Wat dit gebied echt bijzonder maakt is de mogelijkheid een bezoek te brengen aan twee authentiek levende lokale stammen, de Datoq en de Hadzabe. Deze laatste stam communiceert met elkaar met de zogenaamde ‘klik’ taal. Een bijzonder geluid!

Lake Manyara National Park ligt in een kloof van de Great Rift Valley. Hier belandt u in een paradijselijk oerwoud vol apen en klaterende beekjes met glashelder water. Bij de ingang van het park wordt u uitbundig begroet door de vele bavianen. Dieper in het park is het woud minder bebost en gaat het over in een steppeachtig gebied rond het meer. Dit is de ontmoetingsplek voor veel wildsoorten: olifanten, waterbokken, nijlpaarden, gnoes, impala's en natuurlijk ook roofdieren zoals leeuwen en hyena's. Rond het meer leven doorgaans duizenden flamingo's, pelikanen, ibissen, reigers en majestueuze visarenden. Bij de Hippo Pool is het gedrag van een groot aantal nijlpaarden van dichtbij te bestuderen. Het gesop, geplons en gegaap van de enorme beesten is een vermakelijk schouwspel. Maar kijk ook omhoog: de zogenaamde boomklimmende leeuwen in Lake Manyara National Park hebben de merkwaardige gewoonte af en toe een dutje te doen in een acaciaboom.

Een minder toeristisch natuurreservaat is Tarangire National Park. Het park is een glooiend gebied met een rode kleur van de aarde en wordt doorsneden door de Tarangire rivier. Dit prachtige park is bezaaid met bizarre baobabbomen en u vindt hier zeer veel verschillende dieren, waaronder nog enkele zeer zeldzame zwarte neushoorns. Dit wildpark wijkt qua landschap sterk af van andere parken in Noord-Tanzania, maar het grote voordeel is dat dit een rustig wildpark is waar relatief weinig bezoekers komen. Voor u een uitgelezen kans om in alle rust van de natuur te genieten. In de droge periode van eind juni tot begin oktober komt er veel wild vanuit Lake Manyara naar de Tarangire rivier om te drinken. Dit is daarom de beste reisperiode.

“Een voettocht naar de top van de Kilimanjaro brengt u door diverse landschappen”

Het is de hoogste en eenzaamste berg van Afrika: de Kilimanjaro. Bijna zesduizend meter torent de oude vulkaan boven de Oost-Afrikaanse steppen uit. De beklimming is niet moeilijk, maar het risico op hoogteziekte is aanzienlijk. De voettocht brengt u langs een enorme variëteit aan landschappen, beginnend aan de voet van de berg met plantages en regenwoud, verder over steile paden omhoog naar het woestijnlandschap, om uiteindelijk de besneeuwde top te bereiken. Vrijwel iedereen kan de top halen als er maar een langzaam wandeltempo aangehouden wordt. Door het broeikaseffect smelt de gletsjer op de top weg, dus wilt u de gletsjer nog in volle pracht bewonderen, dan moet u er snel bij zijn.

Mount Meru is met 4.566 meter de op één na hoogste berg van Tanzania. Vanuit het zuiden gezien heeft de berg de typische kegelvorm van een vulkaan, maar vanaf het oosten geeft deze berg een geheel andere aanblik. Aan deze kant ziet u een ingestorte vulkaan en overblijfselen van vroegere erupties in de krater. Afgezien van enkele hete stoomwolken is Mount Meru tot op de dag van vandaag een slapende vulkaan, met een indrukwekkend en uniek landschap voor zowel natuurliefhebbers als bergbeklimmers. In tegenstelling tot de Kilimanjaro is Mount Meru minder bekend. Hij is echter minstens zo spectaculair en bovendien kost het minder tijd de top te bereiken en is de kans op hoogteziekte kleiner.

Op slechts een half uur rijden van Arusha ligt het relatief kleine Arusha National Park (137 km²) aan de voet van Mount Meru. Het park, dat begint op een hoogte van 1.500 meter, toont een grote variatie in landschap op verschillende hoogtes. Dit is het domein van de bavianen, franjeapen, giraffes, buffels, waterbokken, rietbokken, olifanten en vogels. Tijdens een dagexcursie bezoekt u in de ochtend de Ngurdoto Crater, waarna u doorrijdt naar Momella Lakes, gelegen in het noordoostelijke deel van het park. De top van Mount Meru is vanuit hier in drie volle dagen te beklimmen. Arusha is een ideaal park voor uw eerste kennismaking met Tanzania of als rustige start van uw safari.

Wilt u zich even terugtrekken uit wildparken en steden, dan zijn de Usambara Mountains een aanrader. Gelegen in het noordoosten van Tanzania – tussen Mount Kilimanjaro en de Indische Oceaan – is deze bergachtige groene omgeving een beleving, met voornamelijk dichte tropische bossen. Daarbij staan de Usambara Mountains bekend om het spectaculaire uitzicht over de vlaktes van Mkomazi en Handeni. Aan de horizon ziet u de Kilimanjaro die bij zonsondergang decor is voor een kleurrijk mozaïek. In het noordwesten van Usambara liggen de Pare Mountains, opgesplitst in de Noord- en Zuid-Pares. De hoogste pieken liggen in de Zuid-Pares, waaronder de 2.463 m hoge Shengena Peak. De Pare Mountains zijn onderdeel van de Eastern Arc bergketen en worden bewoond door het Pare volk. Dit gebied is bij uitstek interessant voor vogelliefhebbers en wandelaars.

Het Selous Game Reserve is het grootste wildreservaat van Afrika en is ruim vier keer groter dan de Serengeti - en daarmee bijna net zo groot als Nederland. Tot de inwoners van het park worden onder andere grote aantallen olifanten, nijlpaarden, leeuwen, luipaarden en cheeta’s gerekend en er zijn ongeveer 370 verschillende vogelsoorten geteld. De levensader van Selous, de Rufiji rivier, trekt vooral in het droge seizoen een ongelooflijke hoeveelheid wild naar de oevers om hier, onder loerende ogen van krokodillen, te drinken. Door gapende kloven bruist het schuimende water van de Great Ruaha en Rufiji rivieren naar de Indische Oceaan. Verscholen in een ravijn en omgeven door weelderige vegetatie vindt u in het binnenland, bij Lake Tagalala, de warmwaterbronnen van Maji Moto. Voor toeristen is het noordelijk deel van Selous het meest toegankelijk. Hier kunt u gamedrives, wandelsafari’s en boottochten maken.

“Selous Game Reserve is het grootste wildreservaat van Afrika”

Aan de rand van Selous Game Reserve ligt Mikumi National Park. Deze groene vlakte rond de Mkata rivier wordt omgeven door de indrukwekkende Uluguru Mountains. Vanwege de afgelegen ligging en de vrije doorstroom van het wild vanuit Selous, heeft u hier gegarandeerd een unieke wildlife ervaring. Uw kans om zeldzame dieren als de kudu en de sabelantilope te zien! De Mikumi delta wordt bewoond door enorme kuddes olifanten, buffels, zebra’s, impala’s, antilopen en vele vogels. Mikumi is tevens een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Udzungwa Mountains, dat rijk is aan endemische vogelsoorten en primaten. U kunt hier een trekking maken door het tropisch regenwoud.

Na Selous is het Ruaha National Park het grootste park van Tanzania. Het biedt één van de grootste olifantenpopulaties van Tanzania. U kunt hier ook wilde honden, nijlpaarden, luipaarden, leeuwen en meer dan vierhonderd vogelsoorten zien. De Ruaha rivier bevloeit het gehele oostelijke deel van het park, waardoor er veel wild te zien is gedurende het droge seizoen. De dieren concentreren zich dan vooral bij de drinkplaatsen. Het landschap is afwisselend met uitgestrekte vlaktes en bergketens. In dit park kunt u met een gids ook lopend op zoek gaan naar wild.

In West-Tanzania ligt één van de meest ongerepte parken nabij Lake Tanganyika. In Katavi National Park beleeft u het authentieke safarigevoel. Eén van de hoogtepunten is het enorme graslandschap met duizenden buffels en antilopen. Daarnaast biedt Katavi prachtige bossen en een aantal meren met luipaarden, krokodillen en vogels. Bij Lake Chada vindt u vele nijlpaarden en ook krokodillen. Een bezoek in de droge periode is aan te raden, omdat u dan grote populaties buffels, olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s aantreft.

Mahale Mountains National Park staat, net als Gombe Stream National Park, bekend om de grote populatie chimpansees. Waarschijnlijk is dit de beste plek in Afrika om deze indrukwekkende dieren te zien. Behalve chimpansees vindt u hier diverse andere primaatsoorten en zoogdieren, waaronder diverse soorten colobusapen en stekelvarkens. Ook luipaarden en leeuwen komen in dit gebied voor. Met een beetje geluk krijgt u ze te zien. Mahale Mountains bestaat uit regenwoud, grasland en diverse soorten bos van miombo en bamboe. De ligging van het park aan de rand van Lake Tanganyika is fantastisch. Hier geniet u van prachtige zandstranden en fameuze zonsondergangen. Ook de beboste hellingen van de bergen zijn ronduit imponerend. Bovendien ontdekt u hier valleien en watervallen, die uitkomen in Lake Tanganyika. De oostzijde is droger en erg geïsoleerd. Doordat Mahale Mountains afgelegen ligt, wordt het nog nauwelijks bezocht door toeristen. Bijzonder is dat deze ongerepte bestemming alleen per boot bereikbaar is.

“De ongerepte natuur van Mahale Mountains is alleen per boot bereikbaar”

In de Indische Ocecaan ligt het eiland Zanzibar dat, dankzij de vele volkeren die het eiland bezochten, een interessante geschiedenis heeft. Perzen en Arabieren kwamen al in de zevende eeuw naar Zanzibar en bouwden hier de eerste stenen huizen van Afrika. Het vroegere koninkrijk beleefde in de achttiende eeuw zijn grootste welvaart, die te danken was aan de bloeiende handel in ivoor, kruidnagel en slaven. Van de vele bevolkingsgroepen die het eiland bewoonden zijn nog steeds overblijfselen te vinden, zoals harempaleizen en oude moskeeën. Zanzibar was in de negentiende eeuw het traditionele beginpunt van ontdekkingsreizen door Afrika. Zowel Livingstone als Stanley hebben op Zanzibar hun beroemde tochten voorbereid. De hoofdstad Stone Town is een fascinerende plaats voor het maken van een wandeling. Met name de houten deuren met fijn houtsnijwerk en de kleine fonteintjes geven Stone Town een typisch Arabisch sfeertje. Op elke hoek van de smalle straatjes komt u wel iets interessants tegen. Het specerijeneiland heeft bovendien uitnodigende hagelwitte stranden en goede duiklocaties. Wilt u meer zien van het historische eiland, dan kunt u deelnemen aan enkele excursies die ter plaatse worden aangeboden. Samen met het kleinere eiland Pemba en de kuststrook bij Dar es Salaam biedt Zanzibar ideale mogelijkheden voor een strandverblijf na uw safari of voor een onvergetelijke huwelijksreis.


Reisseizoen
Reizen naar Kenia & Noord-Tanzania kan het hele jaar door. De lange regenperiode is over het algemeen van april t/m mei en het korte regenseizoen is van half oktober t/m eind november. De regen valt in het korte seizoen meestal 's nachts in korte, hevige buien. Gedurende de regentijd kunnen de wegen minder goed begaanbaar zijn. Kleuren zijn in deze periode wel intenser en er is doorgaans minder stof in de lucht. Dat maakt het een ideale tijd om foto’s en filmopnames te maken. In Tanzania zetten wij standaard 4X4 voertuigen in, waardoor reizen ook in deze periodes geen probleem is. Voor Kenia adviseren wij u zeker deze maanden, tegen een toeslag, te kiezen voor een 4X4 voertuig.

Reisinformatie
In circa 8 uur vliegt u met KLM vanaf Amsterdam naar Nairobi (Kenia) of u vliegt in circa 8,5 uur naar Kilimanjaro (Tanzania). Begint uw reis aan het strand, dan vliegt u met Kenya Airways van Nairobi naar Mombasa. Als uw reis eindigt op Zanzibar (Tanzania) dan vliegt u terug met Precision Air naar Dar es Salaam of Nairobi en vliegt u vervolgens door naar Amsterdam. Prijsindicatie voor vluchten KLM: Nairobi vanaf € 671,- p.p., Mombasa vanaf € 755,- p.p., Kilimanjaro vanaf € 750,- p.p., Zanzibar vanaf € 793,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Er zijn diverse andere vluchtmogelijkheden met bijvoorbeeld Turkish Airlines, Condor, Emirates, of rechtstreeks met Brussels Airlines naar Nairobi vanaf Brussel. In uw offerte informeren wij u over de actuele vluchtmogelijkheden.

Reisdocumenten
Uw paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Tanzania en Kenia. Naast een paspoort dient u in het bezit te zijn van een geldig visum. U kunt uw visum voor Tanzania voorafgaand aan uw reis in Nederland regelen bij de Tanzaniaanse Ambassade in Den Haag (kosten € 50,- per paspoorthouder – single entry) of bij aankomst in Tanzania bij de douane kopen (kosten USD 50,- per paspoort houder). Indien u naar Dar es Salaam vliegt, raden wij u sterk aan om uw visum voorafgaand aan uw reis bij de Tanzaniaanse ambassade te verkrijgen, aangezien de afgifte ter plaatse doorgaans erg langzaam gaat. Indien u naar Kilimanjaro (Arusha) vliegt kunt u uw visum gemakkelijk ter plaatse bij de douane kopen. Houdt u echter wel rekening met een wachttijd.

U kunt uw visum voor Kenia voorafgaand aan uw reis online aanvragen via www.ecitizen.go.ke (US$ 51 per paspoorthouder, onder voorbehoud van wijzigingen) of bij de Keniaanse ambassade in Den Haag (€ 40,- per paspoorthouder, onder voorbehoud van wijzigingen).

Let op: indien u eerder naar Kenia heeft gereisd, vanaf 1 september 2015 zijn de procedures gewijzigd, het is niet meer mogelijk om uw visum bij aankomst in Kenia te kopen!

Extra aandacht indien u reist met kinderen tot 18 jaar
Kinderen onder de 18 jaar, die alleen reizen of met één van de ouders, dienen hun Tanzania visumaanvraag vergezeld te doen gaan van een in het Engels gestelde kopie ‘toestemmings-verklaring’ van ouder(s) of voogd die niet meereizen. Aanvullende informatie ontvangt u bij boeking.


Meerdere inreizen
Het is toegestaan om met uw single entry Kenia visum meerdere malen Kenia in te reizen, zolang dat binnen 90 dagen na afgifte van het Kenia visum plaatsvindt. U hoeft hiervoor geen duurder double of multiple entry Kenia visum aan te schaffen.

Indien u tijdens uw reis 2 of meerdere malen Tanzania in reist, heeft u voor Tanzania een multiple entry visum nodig. (kosten € 100,- per paspoorthouder via de ambassade in Den Haag). U kunt ook een multiple entry visum kopen bij aankomst in Tanzania (kosten US$ 100,- per paspoort houder)

Grensovergangen Kenia/Tanzania
Op de kaart gezien lijkt het alsof u al snel de grens over kunt steken in het uiterste noorden van de Serengeti. Dat klinkt logisch, want dit grenst direct aan de Masai Mara in Kenia, maar hier is het niet toegestaan om de grens te passeren. Indien u over land reist, heeft u drie keuzes: u rijdt via de westelijke grensovergang Isebania nabij Lake Victoria of u rijdt via de oostelijke grensovergang Namanga of Tarakea nabij Amboseli de grens over. Daarnaast is het mogelijk om vanuit Arusha (Tanzania) naar Tsavo West (Kenia) te rijden via grensovergang Taveta.

Algemene Informatie
Hoofdstad: Nairobi (Kenia) en Dodoma (Tanzania)
Taal: Engels, Swahili en inheemse talen
Staatsvorm: republiek
Munteenheid: Keniaanse & Tanzaniaanse shilling

Privévervoer
In Tanzania reist u met een 4x4 voertuig met opklapbaar dak. In Kenia plannen wij doorgaans een minibus met opklapbaar dak voor u in. Tegen een toeslag kunt u echter ook hier kiezen voor een 4x4 voertuig, een aanrader! Tijdens uw safari reist u geheel op privébasis met een Engelssprekende chauffeur/gids. U hoeft dus geen rekening te houden met andere reizigers. Bij het passeren van de grens wisselt u van voertuig en chauffeur.

“Kies het luxeniveau dat bij u past en varieer in niveau naar wens”

Combinatie van luxeniveaus
Voor de meeste reizen kunt u kiezen uit drie luxeniveaus: A, B of C. U kunt ook een combinatie van deze luxeniveaus maken, als u een accommodatie uit een ander niveau leuker, beter passend of mooier vindt. Rekening houdend met uw budget maken wij graag een voorstel op basis van een combinatie van niveaus zoals u dat voor ogen heeft. U kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om slechts op één locatie luxer te verblijven, hetgeen voor een extra hoogtepunt tijdens uw reis kan zorgen.

Verlenging reis
Al onze voorbeeldreizen kunnen naar wens worden verlengd of ingekort. Als u meer tijd ter beschikking heeft kunt u een voorbeeldreis altijd verlengen. Blijft u liever een dag langer in de Serengeti of Masai Mara? Of wilt u nog een extra park toevoegen aan uw reis? Geef het aan ons door en wij maken uw reis op maat! Vanzelfsprekend kunt u ook iedere reis uitbreiden met een strandverblijf naar keuze. Dat kan zowel voorafgaand aan uw safari als achteraf. Wat denkt u van een ontspannen strandverblijf aan de zuidkust van Mombasa in Kenia? Of een verlenging op tropisch eiland Zanzibar in Tanzania?

Groepsreis Kenia & Tanzania
Wij zijn gespecialiseerd in privéreizen. Daarnaast bieden wij ook een groepsreis naar Kenia & Tanzania. U reist in dat geval met een klein internationaal gezelschap en wordt de gehele reis begeleid door een Engelssprekende chauffeur/gids. U reist per 4x4 voertuig met opklapbaar dak en bezoekt Ngorongoro, Serengeti, Lake Manyara, Amboseli, Masai Mara en Lake Nakuru. Hoewel onze groepsreizen een vast programma hebben, kunt u wel een privéverlenging bijboeken, gebaseerd op uw persoonlijke voorkeur.

Heeft u voorkeur voor een specifieke lodge, tented camp of hotel dat niet vermeld staat? Laat het ons weten. In overleg kunnen wij ook deze inplannen in uw reis! Via de website kunt u het aanvraagformulier van de reis van uw keuze invullen. Eventuele uitbreidingen of aanvullende wensen kunt u hierin aangeven. U kunt uw verzoek ook e-mailen naar info@jambo.nl of belt u naar: 020-2012740!

Naar Kenia & Tanzania vliegen wij met onderstaande maatschappijen

 

 

 

 

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds