Zambia - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Zambia
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibieZambia10-daagse fly in safari Avontuur in Zambia11-daagse fly in safari Spectaculair South Luangwa14-daagse fly in safari Zambia Compleet14-daagse fly in safari inclusief strandverlenging Lake MalawiReissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenLodges & tented campsZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Zambia

Ruig en onontgonnenZambia is een relatief onbekende, maar prachtige safaribestemming, waar u geniet van ongerepte gebieden waar massatoerisme nog geen greep op heeft gekregen. Hier deelt u de natuur nog hoofdzakelijk met wilde dieren! De drie grootste rivieren in het land, de Luangwa, Kafue en Zambezi rivier, vormen de levensaders van haar meest bekende nationale parken; South Luangwa, Kafue en Lower Zambezi.

Naast afwisselende landschappen en een indrukwekkende diversiteit in wilde dieren biedt Zambia ook zeer gevarieerde safari-activiteiten. Gamedrives, waarbij u in een open 4x4 safarivoertuig op zoek gaat naar wilde dieren, kunt u afwisselen met andere manieren om de natuur te beleven. De Kafue en Zambezi rivier nodigen uit voor een bootsafari, waarbij u op een ontspannen manier geniet van nijlpaarden, vogels en een lunch aan boord of van een fraaie zonsondergang tijdens een sundowner! De smalle zijrivieren en kanaaltjes van de Zambezi rivier bieden uitstekende mogelijkheden voor een avontuurlijke kanosafari, waarbij u in rustig tempo en onder begeleiding van een gids langs de oevers peddelt, terwijl u scherp in de gaten wordt gehouden door krokodillen. Het lage perspectief vanuit de kano geeft een heel andere dimensie! In Zambia ligt bovendien de oorsprong van de hedendaagse wandelsafari. Ontdek de natuur te voet en ontdek dat al uw zintuigen op scherp worden gezet! Een wandelsafari draait in basis niet om het afleggen van afstanden, maar om het zien van kleine details, waarbij de kans dat een wild dier uw pad kruist niet is uitgesloten!

In Livingstone, op de grens met Zimbabwe, vindt u de wereldberoemde Victoria watervallen. De Zambezirivier stort hier over een breedte van circa 1.700 meter van maar liefst 110 meter naar beneden! In een van de fijne lodges stroomopwaarts langs de rivier kunt u uw reis door Zambia comfortabel beginnen of eindigen.

Een reis naar Zambia is gemakkelijk te combineren met Malawi. Dit smalle en langgerekte land wordt ook ‘het warme hart van Afrika’ genoemd en wordt voor een groot deel in beslag genomen door het immense zoetwatermeer Lake Malawi. Hier kunt u heerlijk bijkomen van uw safari en deelnemen aan diverse (onder)watersporten!

Hoogtepunten

South Luangwa National Park is naar onze mening één van de mooiste parken van zuidelijk Afrika, met een gevarieerd landschap van bossen, savannes, open vlaktes en rivieroevers. In de kronkelende Luangwa rivier wemelt het van de krokodillen en nijlpaarden - met naar schatting zo’n 20.000 exemplaren de grootste concentratie in Afrika - die hier fel hun territorium en harems bewaken. De rivier vormt de levensader van dit wildrijke nationale park. Wanneer het droge seizoen vordert en watervoorzieningen in het park schaars worden, trekken steeds meer dieren naar de oevers van de alsmaar slinkende rivier, op zoek naar water. De bijna drooggevallen rivier verandert gestaag in een waar slagveld, waar roofdieren geduldig wachten op hun prooi.

Bijna alle dieren van het Afrikaanse continent komen in South Luangwa voor, met uitzondering van de neushoorn. Een kudde olifanten die de Luangwa rivier oversteekt en de oever beklimt, is een o-zo-typisch beeld voor South Luangwa. Ook vindt u hier de endemische Thornicroft giraf en de Cookson’s gnoe. Het park is bovendien één van de beste plaatsen in Afrika om luipaarden te zien. Dit ongrijpbare roofdier is doorgaans moeilijk te spotten, doordat het over het algemeen in het donker actief is. In South Luangwa is de kans zeer groot dat u dit fraaie dier ook overdag en met een beetje geluk zelfs in actie ziet! Zoek vooral in bomen naar een gevlekte, zwaaiende staart of de overblijfselen van een prooi verstopt tussen de takken, het luipaard is hier vaak te vinden. Ook de vele greppels in het park bieden de perfecte verstopplaats voor een hinderlaag, waardoor jachtpogingen zelfs op klaarlichte dag slagen!

South Luangwa biedt uitstekende mogelijkheden voor uitgebreide gamedrives. Waar het in andere landen in nationale parken doorgaans niet is toegestaan om in het donker te rijden, behoort een nightdrive in South Luangwa wel tot de mogelijkheden. Met behulp van een zoeklicht scant uw gids de omgeving op zoek naar oplichtende ogen. U zult versteld staan van de nachtelijke activiteit in de bush! De gamedrives maakt u samen met andere gasten in een open 4x4 safarivoertuig, waarbij u wordt begeleid door een deskundige gids. Een wandelsafari biedt een welkome afwisseling tijdens een safari. Te voet ervaart u de natuur namelijk op een heel andere manier. In South Luangwa ligt de bakermat van de hedendaagse wandelsafari. Tijdens een wandelsafari draait het niet om kilometers maken, maar vooral ook om een dieper begrip van de natuur. Wandelsafari’s variëren in tijdsduur, voor fervente liefhebbers bestaat zelfs de mogelijkheid om van camp naar camp te lopen. Na een aantal uur wandelen biedt uw camp een fijne ontspanningsplek. Ook hier hoeft u zich niet te vervelen; de camps in South Luanga zijn meestal niet omheind, waardoor het spektakel zich soms letterlijk voor de deur afspeelt!

Het kleinere North Luangwa National Park wordt minder frequent bezocht en beschikt over een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden. In North Luangwa treft u het ruige Afrika van weleer; het is er wild en ongerept. In deze bijzondere wildernis van 4.500 km² zijn nauwelijks wegen. Dit park is dan ook vooral geschikt voor fervente wandelaars. Jarenlang was North Luangwa een gebied waar veel gestroopt werd. De wildpopulatie is hier nu bijna weer op niveau, echter het wild is hier schuwer dan in South Luangwa National Park. U kunt hier grote kuddes buffels, leeuwen, wildebeesten en vele antilopen- en vogelsoorten tegenkomen. North Luangwa is de enige plek in Zambia waar u de zwarte neushoorn aan kunt treffen. Het park is alleen bereikbaar per vliegtuig vanuit Mfuwe.

In het westen ligt het oudste en grootste nationale park van Zambia: Kafue National Park. Het park is circa tweeënhalf keer zo groot als South Luangwa. Toch wordt dit park minder vaak bezocht. Onterecht, want dankzij de omvang van het park vindt u hier een verscheidenheid aan leefgebieden en een grotendeels onaangetaste, pure wildernis. Door het park loopt de Kafue rivier met een groot aantal zijrivieren. Het landschap bestaat uit dichtbegroeide oevers en graslanden, waar antilopen als puku en roofdieren als leeuw en luipaard voorkomen. Kafue is in Zambia bovendien het enige park - naast het zeer afgelegen Liuwa Plain NP - waar u cheeta’s kunt tegenkomen. De wildaantallen zijn in vergelijking met bijvoorbeeld South Luangwa aanzienlijk lager, wat het soms een uitdaging maakt om het wild te vinden. Toch is dit park een bezoek zeker waard onder meer door zijn ongereptheid. De lodges aan de Kafue rivier in het meer centrale deel van het park zijn het hele jaar door open. Het meest wildrijk is toch de Busanga Plains in het uiterste noordwesten van het park. Deze immense, uitgestrekte grasvlakte raakt tijdens en vlak na het regenseizoen (circa november t/m mei) overstroomd door de Lufupa rivier en is dan ontoegankelijk. Wanneer het water rond juni langzaam verdwijnt en de bodem begint op te drogen, worden de camps heropgebouwd en ontvouwt zich een bijzonder gebied met een unieke safaribelevenis. Het seizoen is hier kort: van juni t/m oktober.

Op de rijke, overstroomde bodem groeit zeer voedzaam gras, dat een grote hoeveelheid dieren aantrekt. Antilopen als de Kafue lechwe en puku domineren dit gebied, scherp in de gaten gehouden door leeuwen. Busanga is bijna synoniem voor leeuwen! De bosrand rond de plains biedt goede kansen op het spotten van bijzondere antilopensoorten als de sabel- en roanantiloop. Aan het begin van het droge seizoen (over het algemeen in de maand juni), wanneer sommige delen van Busanga nog door een laag water zijn overstroomd, lijkt dit gebied een beetje op de Okavango Delta in het klein: stroompjes en ondergelopen land met verraderlijk ‘floating grass’ dat, zoals de naam al doet vermoeden, geen vaste grond onder zich heeft. U kunt dan met het safarivoertuig niet altijd dicht bij de dieren komen. Lechwes en puku’s hebben zich volledig aan deze natte omstandigheden aangepast en aarzelen niet om dwars door dit moerassige gebied te rennen en ook leeuwen halen - zij het soms weifelend - een nat pak om dichter bij hun prooi te komen. Wanneer het droge seizoen echter vordert, worden de wildkansen groter en komen ook kuddes olifanten en buffels uit de omliggende bossen tevoorschijn. Op de vlaktes krijgen de dominerende leeuwen concurrentie van luipaard en cheeta. Er is in dit deel van het park slechts een handjevol camps, waardoor u een grote mate van exclusiviteit ervaart. Tijdens gamedrives zult u niet veel andere safarivoertuigen tegenkomen!

Lower Zambezi National Park in het zuiden van Zambia, wordt gedomineerd door de Zambezi rivier. Deze rivier biedt, in tegenstelling tot de Luangwa rivier in South Luangwa, de mogelijkheid voor een ontspannende boottocht, vissen of een avontuurlijke kanosafari op een van de zijrivieren of kanalen. De diversiteit aan dieren is in dit park misschien niet zo groot als in South Luangwa, maar de mogelijkheid om vanuit een kano dieren van dichtbij te zien is uniek én spannend! Grote zoogdieren als olifant, buffel en diverse antilopen leven in het park, evenals roofdieren als luipaard en leeuw. Ook nachtdieren als hyena, stekelvarken en honingdas komen er voor. Bovendien is het vogelleven langs de rivieroevers uitzonderlijk. De kenmerkende roep van een Afrikaanse visarend is van ver te horen. Groene en karmijnrode bijeneters nestelen in holletjes in de zanderige oevers en vormen een fotogenieke wolk van groen, rood en blauw wanneer zij massaal het luchtruim kiezen. De variatie aan activiteiten maakt Lower Zambezi NP onder andere zo aantrekkelijk: naast de al genoemde wateractiviteiten biedt het park ook uitstekende mogelijkheden voor gamedrives, nightdrives en wandelsafari’s. Waar u ook bent in Lower Zambezi, de rivier is nooit ver weg. De meeste lodges en camps liggen aan de oever van de rivier, wat voor prachtige uitzichten zorgt.Naast de bekende migratie van wildebeesten in Oost-Afrika, vindt er in Zambia een migratie van een geheel andere orde plaats. In de maanden oktober en november dalen circa 8 miljoen strogekleurde vleermuizen in Kasanka National Park neer, die worden aangetrokken door de rijpe vruchten in de bomen. De overweldigende hoeveelheid vleermuizen huist in de bossen, waar ze als dikke mantels om de bomen heen draperen. Tegen zonsondergang vliegen ze massaal uit om voedsel te vinden, hét moment dat de lucht letterlijk zwart kleurt! In Kasanka heeft u ook kans de lechwe, sitatunga (antilopen) en de shoebill stork (schoenbekooievaar) te zien. Kasanka National Park biedt een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden en is alleen per privévlucht bereikbaar.

Het grootste gordijn van vallend water ter wereld, de wereldberoemde Victoria watervallen, liggen bij de plaats Livingstone op de grens met Zimbabwe. Lokaal respectvol ‘Mosi-oa-Tunya’ genoemd, wat zich beeldend laat vertalen als ‘de rook die dondert’. Kort na het regenseizoen, wanneer de watervallen op haar volst zijn (circa april/mei), valt een onvoorstelbare hoeveelheid water uit de Zambezi rivier met een woeste kracht over een bijna twee kilometer brede rand in een 100 meter diepe kloof. Dit spektakel zorgt voor een constante nevel die hoog boven de kloof uitstijgt en van kilometers afstand te zien is. In basis is dit de beste tijd om de spectaculaire watervallen in haar volle glorie te zien. Door de grote hoeveelheid nevel is de volledige breedte van de watervallen echter vanaf de grond niet zichtbaar zonder drijfnat te worden. Een helikoptervlucht boven de watervallen biedt een aanvullend en spectaculair uitzicht. Gedurende de maanden juni t/m augustus zakt de waterstand in de rivier, waardoor het uitzicht op de watervallen beter wordt. In de maanden september t/m december kunnen de watervallen vanaf de Zambiaanse kant teleurstellend zijn, doordat het water niet meer over de volledige breedte naar beneden valt. In deze maanden heeft u het beste zicht vanaf de Zimbabwaanse zijde.

Bepaalde activiteiten zoals raften zijn alleen in deze periode met een lage waterstand mogelijk. Dit is ook de tijd waarin echte waaghalzen een sprong in Devil’s Pool wagen, een natuurlijk ‘zwembad’ dat ontstaat tijdens het droge seizoen, wanneer de waterstand in de Zambezi laag is. Een natuurlijke rotswand, net onder het wateroppervlak, zorgt ervoor dat u niet wordt meegesleurd - de diepte in. Mogelijke andere activiteiten zijn paardrijdtochten, bungeejumpen, jetboaten, kajakken of een spectaculaire vlucht per microlight vliegtuigje.Als u uw safari in Zambia wilt afsluiten met een paar dagen aan het strand, denkt u dan eens aan Lake Malawi in buurland Malawi. Door de goede vliegverbindingen vanuit Mfuwe, bij South Luangwa National Park, is deze bijzondere strandbestemming relatief eenvoudig bereikbaar. Lake Malawi, dat ook wel Lake Niassa wordt genoemd, is zeer geschikt voor rustzoekers en liefhebbers van zon, strand en watersportactiviteiten. Het warme kristalheldere water van Lake Malawi is eigenlijk één groot aquarium met talloze kleurrijke tropische vissen. Een prachtig contrast met de bush in Zambia. Lange, goudgele verlaten zandstranden kleuren de kustlijn, terwijl vissers hun netten uitgooien in de visrijke wateren. Aan de zuidkant van Lake Malawi, bij Cape Maclear, ligt Lake Malawi National Park. In het kalme warme water kunt u bijzonder goed duiken en snorkelen. Dit is het meest bezochte deel van het meer. De stranden zijn een ideale plek om te ontspannen na een indrukwekkende safari. In het oosten van het meer vindt u Likoma Island, met rotsachtige baaien, prachtige zandstranden en baobabbomen. Hier waant u zich Robinson Crusoe.Algemene informatie Zambia
Oppervlakte: 18x Nederland
Aantal inwoners: circa 16 miljoen
Hoofdstad: Lusaka
Taal: Engels en een groot aantal inheemse talen
Staatsvorm: republiek
Munteenheid: kwacha

Reisseizoen
Wanneer kunt u Zambia het beste bezoeken? Dit antwoord is niet altijd eenvoudig en hangt af van uw persoonlijke interesses. De seizoenen zijn in Zambia tegenovergesteld aan die in Nederland. De Zambiaanse winter valt in het droge seizoen (circa april t/m oktober). De maanden juni t/m oktober gelden in Zambia als hoogseizoen en als beste tijd om wild te spotten. Doordat de natuur langzaam uitdroogt en de dieren zich concentreren rond spaarzamer water, zijn zij simpelweg eenvoudiger te zien. In april/mei, na het regenseizoen, is de natuur uitbundig en groen en kan het wat lastiger zijn om het wild te spotten. Deze tijd is aantrekkelijk voor liefhebbers van fotografie vanwege de heldere luchten en de prachtige kleurcontrasten. Ook profiteert u van lagere prijzen. De koelste maand in het hoogseizoen is juli. Laagjes kleding in de ochtenden en avonden zijn essentieel en het kan in deze maand wat meer waaien. De heetste maand is oktober, met mogelijke temperaturen boven 40°C. De Luangwa rivier in South Luangwa NP bevat dan nauwelijks nog water. Nijlpaarden verdedigen fel hun territorium en roofdieren als leeuw en luipaard strijden om de beste jaagplekken.

De zomer valt in Zambia gelijk met het natte seizoen van circa november t/m maart. In deze periode zijn de meeste lodges en camps in Zambia gesloten. De wegen in de parken worden dan onbegaanbaar. In dit seizoen is de natuur uitbundig begroeid en er is voldoende voedsel en water voor de dieren, waardoor zij zich meer verspreiden en moeilijker zijn te vinden. Dit betekent niet per definitie dat u Zambia in deze maanden niet kunt bezoeken, de mogelijkheden zijn echter meer beperkt en u dient uw verwachtingen bij te stellen. Voor vogelliefhebbers is het natte seizoen een uitstekende reisperiode met trekvogels die arriveren!

Reisinformatie 
De op onze website gepubliceerde reissommen zijn exclusief de vluchten naar Zambia. Afhankelijk van de invulling van uw reis zijn er zijn namelijk diverse vluchtverbindingen mogelijk, met verschillende vluchttarieven. Er bestaat vanuit Nederland geen rechtstreekse vlucht naar Zambia. Vanuit Amsterdam vliegt u het snelste, in circa 13 uur, met KLM en Kenya Airways via Nairobi naar Lusaka of Livingstone. Op de verschillende reispagina's vindt u per reis een vluchtprijsindicatie voor het van toepassing zijnde vluchtschema. In uw offerte informeren wij u altijd over de actuele vluchtmogelijkheden.

De binnenlandse vluchten in Zambia worden onder andere uitgevoerd door de Zambiaanse luchtvaartmaatschappij Proflight. De vluchtprijs in de prijstabel dient u op te tellen bij de prijs van uw landarrangement.Reisdocumenten
Bij vertrek uit Zambia moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast heeft u een visum nodig, dat u bij aankomst in Zambia kunt kopen. De kosten bedragen US$ 50,- per paspoorthouder (onder voorbehoud van wijzigingen).

Reizen met kinderen jonger dan 18 jaar
Zambia heeft het welzijn van kinderen hoog in het vaandel staan. Mede hierdoor hanteert zij strenge regels ten aanzien van de benodigde grensdocumenten voor kinderen tot 18 jaar. Indien u via Zuid-Afrika of Botswana naar Zambia reist, met kinderen tot 18 jaar, willen wij u daarom dringend verzoeken om de regels voor reizen met kinderen tot 18 jaar in uw offerte aandachtig door te nemen en op tijd zorg te dragen dat u de juiste documenten in bezit heeft. Het niet in het bezit hebben van de juiste documenten kan ertoe leiden dat u reeds bij vertrek naar Zuid-Afrika door de luchtvaartmaatschappij wordt geweigerd.

Geld
Over het algemeen zijn bij uw verblijf in een lodge of tented camp in Zambia de kosten van de maaltijden en de safari-activiteiten al inbegrepen. In de meeste gevallen ook de drankjes. U heeft in dat geval alleen nog wat zakgeld nodig voor fooien, die u in US dollars of Euro’s kunt voldoen.

Naar Zambia a vliegen wij met onderstaande maatschappijen:

 

 

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds