13-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda & Oeganda - Rwanda
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Rwanda / 13-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda & Oeganda
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda 10-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda11-daagse privéreis Rwanda Compleet13-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda & OegandaAccommodaties RwandaBotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

13-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda & Oeganda


13-daagse privéreis door het groene hart van Afrika

Hoogtepunten:
Akagera National Park - Volcanoes National Park - Bwindi Impenetrable Forest - Queen Elizabeth National Park - Kibale Forest

Vindt u het moeilijk te kiezen tussen Rwanda en Oeganda? Met deze reis ontdekt u beide groene landen! U gaat in Rwanda op safari in Akagera National Park, het enige park in dit land met de Big Five-status! Op de hellingen van de vulkanen in Volcanoes National Park gaat u op zoek naar de 'golden monkey' - deze bijzondere primaatsoort komt alleen in Rwanda, Oeganda en Congo voor. U steekt de grens met Oeganda over voor een onvergetelijke ontmoeting met gorilla’s tijdens een tracking in Bwindi Impenetrable Forest. In Queen Elizabeth National Park geniet u per boot en per safarivoertuig van de natuur en het wild en ter afsluiting maakt u in Kibale Forest een chimpansee tracking. Onderweg geniet u van fraaie landschappen, bedrijvige dorpjes en een vriendelijke bevolking - een heel afwisselende reis!

Vanaf € 4.989,- per persoon, exclusief vluchten en gorilla permit
Vertrek: dagelijks

In Rwanda is het accommodatieniveau niet consequent onder te verdelen in onze reguliere accommodatieniveaus A, B of C. Op sommige locaties is er namelijk geen keuze op verschillende niveaus voorhanden, is het aanbod accommodaties zeer gering of ligt het niveau van de verschillende verblijfsmogelijkheden ver uit elkaar. Voor deze reis kunt u daarom kiezen uit twee luxeniveaus: niveau A en niveau B/C.
Niveau A zijn voornamelijk eenvoudige tot goede accommodaties vergelijkbaar met 3*/3*+. Niveau B/C is een combinatie van goede tot uitstekende accommodaties vergelijkbaar met voornamelijk 4/5*.

Programma:

Dag 1: naar Rwanda/Kigali
U vliegt met KLM rechtstreeks naar Kigali. Na aankomst wordt u hartelijk verwelkomd en naar uw accommodatie gebracht voor uw eerste overnachting. Overnachting:
Niveau A - Flame Tree Village*** (LO)
Niveau B/C - Hotel Des Mille Collines**** (LO)

Dag 2-3: Akagera National Park
Na het ontbijt vertrekt u met uw Engelssprekende privéchauffeur/gids richting het oosten, naar Akagera National Park. Dit is het enige park in Rwanda waar u, met een beetje geluk, de Big Five kunt spotten! Het park heeft een divers landschap; savannes met glooiende graslanden, bergen, meren en moerassen wisselen elkaar af. De Akagera rivier in het oosten vormt de grens met Tanzania. Het Ihema-meer, in het zuiden van het park, is een landschappelijk plaatje en trekt veel watervogels aan.Tijdens gamedrives heeft u kans op het zien van olifanten, giraffen, zebra’s en antilopensoorten als topi en roan. Recent zijn er ook weer neushoorns in het park uitgezet en de leeuwenpopulatie is inmiddels ook succesvol gegroeid! Hoewel de wildaantallen in Akagera in vergelijking met andere Oost-Afrikaanse nationale parken nog altijd minder is, zult u hier volop genieten van een grote mate van exclusiviteit, simpelweg door het ontbreken van massatoerisme! U arriveert op tijd voor de lunch in uw accommodatie en maakt in de namiddag een boottocht op het meer. Op dag 3 gaat u de hele dag op pad voor een uitgebreide gamedrive richting het noorden van het park. Overnachting:
Niveau A - Akagera Game Lodge*** (VP)
Niveau B/C - Ruzizi Tented Lodge**** (VP)

Reist u in de maanden december, januari, februari of juni t/m augustus? Dan kunt u uw bezoek aan Akagera NP bij niveau B/C optioneel uitbreiden met een verblijf in Karenge Bush Camp. Dit kleinschalige, seizoensgebonden camp ligt in het noordelijk gedeelte van het park.Dag 4-5: Volcanoes National Park
Vandaag reist u noordwaarts naar Volcanoes National Park. Op de grens met Oeganda ligt een indrukwekkende reeks vulkanen. In de loop van de middag arriveert u in uw lodge, die mooi uitkijkt op de vulkaanpieken. Volcanoes National Park is wereldwijd bekend vanwege de berggorilla's, maar er leven hier ook andere dieren, waaronder de minder bekende 'golden monkey', een primaatsoort die alleen voorkomt in Rwanda, Oeganda en Congo.

In de ochtend van dag 5 maakt u een tracking waarbij u op zoek gaat naar de golden monkey. Deze wollige primaten danken hun naam aan de prachtige gouden gloed op hun vacht. De golden monkey leeft in grote groepen in de bamboebossen op de lagere hellingen van de vulkanen. Hierdoor is de golden monkey tracking in vergelijking met een gorilla tracking doorgaans eenvoudiger. Golden monkeys zijn bijzonder vermakelijk; ze slingeren in de bamboetoppen, maar foerageren ook op de grond. Heel behendig ontdoen zij de dikke bamboestengels van de schors, waarbij zij zich soms op minder dan een meter afstand van u als toeschouwer bevinden. De golden monkey tracking is een goede voorbereiding op de gorilla tracking die u in Oeganda gaat maken. Bovendien biedt deze tracking een heel andere beleving dan een gorilla tracking, onder meer doordat deze aapjes veel beweeglijker zijn. Wanneer u de golden monkeys heeft gevonden kunt u ze een uur observeren, voordat u terugkeert naar uw lodge. Overnachting:
Niveau A - Mountain Gorilla View Lodge*** (VP)
Niveau B/C - Sabyinyo Silverback Lodge****+ (VP)
Dag 6-7: naar Oeganda/Bwindi Impenetrable National Park
Op dag 6 passeert u de grens met Oeganda. De verschillen met het meer ontwikkelde wegennet in Rwanda zijn direct merkbaar. In de middag arriveert u in uw mooi gelegen lodge met zicht op het ondoordringbare woud van Bwindi. In de vroege ochtend van dag 7 meldt u zich bij het parkhoofdkwartier voor een briefing over de gorilla tracking die u gaat maken. De gorilla tracking is één van de hoogtepunten van deze reis! In een kleine groep en onder begeleiding van een deskundige gids trekt u te voet het ogenschijnlijk ondoordringbare woud van Bwindi in, op zoek naar de gorilla’s. De duur en zwaarte van de tracking is onvoorspelbaar. Volgt u ons advies en huur een 'porter', de hulp van deze persoon is van onschatbare waarde! De inspannende tocht wordt goed beloond, wanneer u zich eenmaal tot op enkele meters afstand van deze indrukwekkende dieren bevindt! Gorilla's leven in families, die geleid worden door een volwassen dominant mannetje, de ‘silverback’. De zilverrug dankt zijn naam aan de zilveren haren op zijn rug. Deze doorgaans zeer imponerende verschijning vormt het middelpunt van de familie. Gorilla’s brengen een groot gedeelte van de dag op de grond door, maar ook in de bomen voelen zij zich thuis. U mag een uur bij de gorilla's doorbrengen voordat u terugkeert naar uw lodge. Overnachting:
Niveau A - Nkuringo Bwindi Gorilla Lodge***+ (VP)
Niveau B/C - Clouds Mountain Gorilla Lodge****deluxe (AI)
Dag 8-9: Queen Elizabeth National Park
Queen Elizabeth National Park is het volgende hoogtepunt in deze reis! Dit park kent een grote variatie aan landschappen: savannes, kratermeren, moerassen, rivieren en tropisch regenwoud. Op dag 9 maakt u 's ochtends een gamedrive. Speur de savanne af naar leeuwen, olifanten, buffels, wrattenzwijnen of een luipaard. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen, er zijn hier meer dan 600 vogelsoorten gespot! Na de lunch maakt u een boottocht op het Kazinga kanaal, een natuurlijk kanaal dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt. Tijdens deze boottocht kunt u genieten
van olifanten en buffels, die hier vaak komen drinken en badderen. Nijlpaarden steken hun kop af en toe nieuwsgierig boven water, terwijl pelikanen, ijsvogels en Afrikaanse visarenden strijden om de beste visplekjes. Overnachting:
Niveau A - Kasenyi Safari Camp*** (VP)
Niveau B/C - Mweya Safari Lodge**** (tent) (VP)Dag 10-11: Kibale Forest
Kibale Forest is de noordelijke uitloper van Queen Elizabeth National Park, maar is landschappelijk gezien heel verschillend. In de middag van dag 10 kunt u optioneel een begeleide wandeling maken door het moeras van Bigodi Swamp. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, maar u heeft  hier ook kans om andere apensoorten te zien, zoals de zwart-witte Colobus aap of de baviaan. Onder leiding van een lokale gids wandelt u door dit bijzondere gebied. Kibale Forest staat vooral bekend om de meeste soorten en grootste hoeveelheid apen in Oost-Afrika. In de vroege ochtend van dag 11 maakt u een tracking waarbij u op zoek gaat naar chimpansees. Met zo'n 1.500 individuen is de slagingskans in Kibale zeer groot! Overnachting:
Niveau A - Turaco Treetops***+ (VP)
Niveau B/C - Primate Lodge**** (luxe cottage) (VP)
Dag 12-13: naar Entebbe en Amsterdam
Helaas komt aan uw mooie reis een eind! In de ochtend van dag 12 rijdt u rustig terug naar Entebbe, waar u nog even gebruik kunt maken van het zwembad van het Laico Lake Victoria Hotel. Na het diner (exclusief) wordt u naar de luchthaven van Entebbe gebracht, vanwaar u terugvliegt naar Amsterdam. De volgende ochtend komt u aan op Schiphol. Deze reis laat een blijvende indruk achter!

OPTIONELE VERLENGING
Heeft u nog wat langer de tijd? Vanuit Kibale kunt u verder doorreizen naar Murchison Falls National Park in het noorden van Oeganda. Dit is Oeganda's grootste nationale park. Het biedt de mogelijkheid tot het maken van gamedrives en een boottocht. Het park is onder andere bekend vanwege de Murchison waterval. De beroemde rivier De Nijl perst zich hier, op haar weg naar de Middellandse Zee, door een slechts zeven meter brede, nauwe doorgang. Tijdens een boottocht op de rivier kunt u dit spektakel van een afstand bewonderen, optioneel kunt u een wandeling maken naar de top van de waterval! 

LO = logies/ontbijt - VP = volpension - AI = volpension + geselecteerde drankjes


Prijzen per persoon 2024 
(exclusief vluchten)

Niveau A - voornamelijk 3*/3+* 2 personen 4 personen 6 personen
1 maart t/m 31 mei € 4.989,- € 4.205,- € 3.845,-
1 juni t/m 31 augustus € 5.234,-  € 4.439,-  € 4.080,- 
1 t/m 30 september € 5.165,- € 4.375,- € 4.015,-
1 oktober t/m 30 november € 4.989,- € 4.205,- € 3.845,-
1 t/m 31 december € 5.234,- € 4.439,- € 4.080,-
Toeslag 4x4 voertuig € 319,- € 239,- € 160,-

Niveau B/C - combinatie van 4/5* 2 personen 4 personen 6 personen
1 april t/m 31 mei € 7.440,-  € 6.559,-  € 6.199,- 
1 t/m 30 juni € 9.875,- € 8.994,- € 8.632,-
1 juli t/m 31 augustus € 10.066,- € 9.182,- € 8.822,-
1 t/m 30 september € 9.875,- € 8.994,- € 8.632,-
1 t/m 31 oktober € 8.865,-  € 7.983,-  € 7.624,- 
1 t/m 30 november € 8.533,-  € 7.650,-  € 7.290,- 
1 t/m 14 december € 9.182,- € 8.300,- € 7.942,-
15 t/m 31 december € 9.977,- € 9.093,- € 8.736,-
Toeslag 4x4 voertuig € 366,- € 275,- € 184,-

Prijzen per persoon 2025 (exclusief vluchten)

Niveau A - voornamelijk 3*/3+* 2 personen 4 personen 6 personen
1 januari t/m 29 februari € 5.539,- € 4.699,- € 4.317,-
1 maart t/m 31 mei € 5.288,- € 4.457,- € 4.076,-
1 juni t/m 31 augustus € 5.548,-  € 4.705,-  € 4.325,- 
1 t/m 30 september € 5.475,- € 4.638,- € 4.256,-
1 oktober t/m 30 november € 5.288,- € 4.457,- € 4.076,-
1 t/m 31 december € 5.548,- € 4.705,- € 4.325,-
Toeslag 4x4 voertuig € 338,- € 253,- € 170,-

Niveau B/C - combinatie van 4/5* 2 personen 4 personen 6 personen
11 januari t/m 29 februari € 9.858,- € 8.924,- € 8.544,-
1 t/m 31 maart € 8.788,- € 7.852,- € 7.472,-
1 april t/m 31 mei € 7.886,-  € 6.953,-  € 6.571,- 
1 t/m 30 juni € 10.468,- € 9.534,- € 9.150,-
1 juli t/m 31 augustus € 10.670,- € 9.733,- € 9.351,-
1 t/m 30 september € 10.468,- € 9.534,- € 9.150,-
1 t/m 31 oktober € 9.397,-  € 8.462,-  € 8.081,- 
1 t/m 30 november € 9.045,-  € 8.109,-  € 7.727,- 
1 t/m 14 december € 9.733,- € 8.798,- € 8.419,-
15 t/m 31 december € 10.576,- € 9.639,- € 9.260,-
Toeslag 4x4 voertuig € 388,- € 292,- € 195,-

NB: De gorilla permit (US$700,- per persoon) is niet inbegrepen in de reissom.
Bel of mail ons gerust voor een prijsopgave voor een afwijkend aantal personen of 1-persoonskamers!

Inclusief:
transfers, privévervoer en privé-gamedrives per minibus met opklapbaar dak (Rwanda en Oeganda), entreegelden nationale parken, Engelssprekende chauffeur/gids, water in het voertuig, overnachtingen in een 2-persoonskamer, maaltijden zoals aangegeven, golden monkey permit Volcanoes NP (dag 5), chimpansee permit Kibale Forest (dag 11).

Exclusief:
gorilla permit Bwindi (US$ 700,- p.p.), internationale vluchten, luchthavenbelasting, eventuele toeslagen kerst/nieuwjaar, visum Rwanda en Oeganda, fooien, drankjes.

Vluchtschema (vluchttijden onder voorbehoud van wijzigingen)

Vluchtnummer:
Route:
Vertrek:
Aankomst:
KL535/537/539
Amsterdam-Kigali
10.55
19.15
KL535/537/539
Entebbe-Amsterdam
23.30
07.00+1
+1 = aankomst de volgende dag

Vluchtprijsindicatie
Met KLM van Amsterdam naar Kigali en van Entebbe naar Amsterdam vanaf € 903,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Wij informeren u graag over de actuele vluchtmogelijkheden en kunnen geheel vrijblijvend vluchten voor u in optie reserveren, zodat uw vluchtprijs is gegarandeerd. Aarzelt u niet om ons te bellen!

 HOOGTEPUNTEN

RWANDA
Akagera National Park
ligt in het oosten van Rwanda en is een van Afrika's oudste nationale parken. Het noorden van het landschappelijk gezien prachtige park bestaat voornamelijk uit laaggelegen grasland en savanne, vergelijkbaar met het landschap van de meer traditionele safarigebieden van Oost-Afrika. In het westen zijn glooiende heuvels en valleien meer typisch voor het Rwandese platteland. Het oosten van het park, dat door de Akagera rivier wordt begrensd, bestaat uit een reeks van meren en moerassen. Ondanks de relatief kleine afmeting van het park, biedt Akagera een zeer gevarieerde safaribeleving door de verscheidenheid aan landschappen, habitats, dieren en vogels. Hoewel de aantallen dieren zich niet laten vergelijken met die in andere Oost-Afrikaanse parken als de Serengeti en Masai Mara, biedt Akagera toch een bijzondere en unieke safaribeleving, waarbij het gevoel ‘alleen op safari te zijn’ over het algemeen overheerst. Gamedrives voeren over vlaktes, door heuvels en langs meren, een boottocht langs de oevers van het Ihema meer is voor liefhebbers van vogels, nijlpaarden en krokodillen een must en biedt een andere kijk op het park.

 

Kigali werd opgericht in 1907 onder Duitse koloniale heerschappij. Onder de koloniale bezetting was Nyanza de traditionele hoofdstad, terwijl de koloniale zetel zich in Butare bevond. Butare was aanvankelijk de belangrijkste mededinger naar de titel van hoofdstad van de nieuwe, onafhankelijke natie, maar Kigali werd gekozen vanwege de meer centrale ligging. Sinds de onafhankelijkheid van Rwanda in 1962 is de stad zeer snel gegroeid. Kigali is nu het politieke, economische en culturele centrum van Rwanda en is een opmerkelijk schone stad. In 1994 was Rwanda het toneel van een vreselijke genocide, waarbij naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s in een periode van 100 dagen om het leven zijn gebracht. In het Kigali Genocide Memorial Centre wordt deze turbulente periode herdacht. Een van de redenen voor het bestaan van het centrum is ter educatie voor de nieuwe generatie Rwandezen, het centrum is echter vooral ook een gedenkplaats waar 250.000 slachtoffers werden begraven in massagraven. Sinds de opening van het museum in 2004 heeft het centrum vele bezoekers verwelkomd, waaronder naast toeristen vanuit de hele wereld, ook lokale Rwandezen en regionale en internationale politici. Kigali is gebouwd op en tussen vele heuvels, waarvan de Mount Kigali (1850m) de hoogste is.

 

Volcanoes National Park is waarschijnlijk het meest bekende park van Rwanda, want het is dé plek om de bedreigde berggorilla in zijn natuurlijke habitat te zien. Tijdens deze reis maakt u een gorilla tracking in Oeganda. In Volcanoes National Park maakt u een tracking waarbij u op zoek gaat naar de golden monkey. Deze ‘gouden’ apen hebben de neiging zich in de bamboebossen op de lagere hellingen van de vulkanen te bevinden, waardoor de wandeling in vergelijking met een gorilla tracking relatief eenvoudig is. Wanneer u deze snel bewegende, kleine apen heeft gevonden, kunt u ze een uur observeren.

De minimum leeftijd voor golden monkey tracking is 12 jaar.

OEGANDA
Het vrijwel ondoordringbare woud van Bwindi Impenetrable National Park in het uiterste zuidwesten van het land is een mysterieus en ontzagwekkend gebied. De enorme bomen zijn bekleed met maretakken en orchideeën. De gorilla's leven in families die geleid worden door een silverback, een dominant mannetje dat het middelpunt is van de groep en herkenbaar is aan de zilveren vacht op zijn rug. Deze zilveren haren verschijnen als hij volwassen wordt, doorgaans vanaf ongeveer 12 jaar. De gorilla’s zijn een groot deel van de dag bezig met voedsel zoeken en iedere avond maken ze voor zichzelf een nest van vers gras en/of bladeren.Het is mogelijk om - onder streng toezicht – op zoek te gaan naar de gorilla's. De benodigde permits worden in zeer beperkte mate verstrekt om de gorillafamilies zo min mogelijk te storen.

De minimumleeftijd voor deze tracking is 15 jaar.

Vooraf krijgt u een uitgebreide instructie van ervaren gidsen, zodat u weet hoe u zich bij de gorilla’s moet gedragen. Zo is het belangrijk een silverback nooit rechtstreeks aan te kijken, omdat hij dit als mogelijke uitdaging of bedreiging ziet. Na een inspannende hike door het woud wacht uw beloning: u kunt tot op enkele meters afstand van deze indrukwekkende dieren komen! Gedurende een uur kunt u de gorilla’s observeren, een ervaring die u nog lang zal bijblijven!

Queen Elizabeth National Park herbergt een groot aantal diersoorten waaronder olifanten, leeuwen, buffels, de Oegandese kob (een antilopensoort), hyena’s, bavianen en negen verschillende soorten primaten, waaronder de chimpansee. Het park wordt tevens bezocht door meer dan 560 vogelsoorten. In het zuidelijk gedeelte, Ishasha sector genoemd, kunt u boomklimmende leeuwen waarnemen. Door het park loopt het Kazinga kanaal, dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt. Tijdens een boottocht is hier de kans groot dat u krokodillen en nijlpaarden ziet.

 

Kibale Forest is een uitloper van het Queen Elizabeth National Park, maar is qua landschap compleet verschillend. Het park bestaat uit enorme regenwouden, meertjes, moerassen en grasvlaktes. Haar bekendheid ontleent het park aan het feit dat het de meeste soorten en de hoogste concentratie primaten in Oost-Afrika herbergt. Er leven ongeveer 500 chimpansees en 12 andere primaatsoorten. De chimpansees verblijven voornamelijk in de toppen van de bomen, waar ze naar fruit, takken en bladeren zoeken en waar ze hun nesten voor de nacht bouwen. Met een beetje geluk vindt u ze tijdens de tracking echter foeragerend op de grond in het bos. Tijdens een chimpansee tracking gaat u, onder begeleiding van professionele gidsen, te voet het bos in op zoek naar chimpansees.

De minimumleeftijd voor deze tracking is 14 jaar.

 
Enige wandelervaring komt u goed van pas, want de paden kunnen af en toe moeilijk begaanbaar zijn. Voor vogelliefhebbers is Kibale Forest een paradijs. Bigodi Swamp is een geweldig voorbeeld van een communityproject, waarvan de opbrengst volledig naar de lokale bevolking terugvloeit. U maakt er een natuurwandeling en ziet verschillende primaten, waaronder rode en zwart-witte colobusapen, bavianen, vervetaapjes, roodstaartapen en L’Hoest apen. Er zijn ook veel verschillende vogels te ontdekken, waaronder de kleurrijke blauwe toerako.

 

OPTIONEEL:
Murchison Falls National Park heeft een omvang van bijna 4.000 km² en is Oeganda’s grootste nationale park. Het park wordt doorsneden door de Nijl, die antilopen, buffels, giraffen, olifanten en honderden vogelsoorten aantrekt. De olifantenpopulatie is na een jarenlange burgeroorlog weer op peil. Het Buligi Circuit is het beste gebied voor het spotten van wild, hier is de wildconcentratie namelijk het hoogst. De wereldberoemde Murchison watervallen zijn indrukwekkend: met een enorme kracht wringt de Nijl zich door een zeven meter smalle spleet in de rotsen en valt vervolgens circa veertig meter omlaag. De waterdruk is zo krachtig dat alleen de soms wel 100 kilogram zware nijlbaars sterk genoeg is om tegen de stroming in te zwemmen. Vanaf een wandelpad langs de rivier heeft u een prachtig uitzicht. Een boottocht op de Nijl biedt een welkome afwisseling op de gamedrives die u hier maakt: tijdens de tocht kunt u nijlpaarden en krokodillen tegenkomen en aan de oevers ziet u wellicht olifanten, giraffen en buffels die hun dorst komen lessen.

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds