11-daagse privéreis Rwanda Compleet - Rwanda
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Rwanda / 11-daagse privéreis Rwanda Compleet
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda 10-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda11-daagse privéreis Rwanda Compleet13-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda & OegandaAccommodaties RwandaBotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

11-daagse privéreis Rwanda Compleet


11-daagse privéreis door 'Het land van duizend heuvels'

Hoogtepunten:
Kigali - Akagera National Park - Nyungwe Forest - Lake Kivu - Volcanoes National Park

Alle hoogtepunten van Rwanda zijn verpakt in deze reis! Het zeer gevarieerde landschap van Akagera NP ontdekt u tijdens gamedrives. In de mystieke jungle van Nyungwe Forest gaat u te voet op zoek naar chimpansees, waarna u zich aan het schitterende Kivumeer voorbereidt op een gorilla tracking in Volcanoes NP. Reizend door Rwanda geniet u van het kleurrijke, dagelijkse leven en ervaart u absoluut geen massatoerisme! Naast de bijzondere ontmoetingen met chimpansees en gorilla’s laten ook de uitgestrekte rijstvelden en theeplantages, dorpjes met rumoerige marktjes, de immer glooiende, groene heuvels als ook de mensen van Rwanda gegarandeerd een blijvende indruk achter!

Vanaf € 3.784,- per persoon, exclusief vluchten en gorilla permit
Vertrek: dagelijks

In Rwanda is het accommodatieniveau niet consequent onder te verdelen in onze reguliere accommodatieniveaus A, B of C. Op sommige locaties is er simpelweg geen keuze op verschillende niveaus, is het aanbod accommodaties zeer gering of ligt het niveau van de verschillende verblijfsmogelijkheden ver uit elkaar. U kunt daarom kiezen uit 2 luxeniveaus: niveau A en niveau C. Niveau A is een combinatie van eenvoudige tot goede accommodaties vergelijkbaar met 3/3*+. Niveau C is een combinatie van goede en uitstekende accommodaties vergelijkbaar met 4/5*.

Programma:

Dag 1: naar Kigali
U vliegt met KLM rechtstreeks naar Kigali. Na aankomst wordt u hartelijk verwelkomd en naar uw accommodatie gebracht voor uw eerste overnachting. Overnachting:
Niveau A - Flame Tree Village*** (LO)
Niveau C - Hotel Des Mille Collines**** (LO)

Dag 2-3: Akagera National Park
Na het ontbijt vertrekt u met uw privéchauffeur/gids richting het oosten, naar Akagera National Park. Dit park heeft een divers landschap; savannes met glooiende graslanden, bergen, meren en moerassen wisselen elkaar af. De Akagera rivier, waaraan het park haar naam dankt, vormt in het oosten van het park de grens met Tanzania. In het park maakt u kans op het spotten van olifanten, giraffen, zebra’s en antilopen als topi en roan. Sinds kort zijn er opnieuw neushoorns in het park uitgezet en de leeuwen die in 2015 opnieuw in het park zijn geïntroduceerd hebben zich inmiddels succesvol vermenigvuldigd. Hiermee heeft Akagera NP na vele jaren weer de 'Big-Five'-status!

Het Ihema-meer, in het zuiden van het park, trekt veel watervogels aan. Hoewel de wildaantallen in Akagera in vergelijking met andere Oost-Afrikaanse nationale parken minder is, zult u hier volop genieten van een grote mate van exclusiviteit, simpelweg door het ontbreken van massatoerisme! In de middag van dag 2 maakt u een boottocht op het Ihema-meer. Op dag 3 maakt u een uitgebreide gamedrive richting het noorden van het park. Overnachting:
Niveau A - Akagera Game Lodge*** (VP)
Niveau C - Ruzizi Tented Lodge**** (VP)

Reistip: In de maanden december t/m februari en juni t/m augustus kunt u uw bezoek aan Akagera NP bij niveau B/C uitbreiden met een verblijf in Karenge Bush Camp. Vanuit dit kleinschalige, seizoensgebonden camp kunt u ook het noordelijk deel van het park ontdekken!
Dag 4: Kigali
U rijdt terug naar Kigali waar u luncht. Met een stadstour bezoekt u de lokale overdekte markt waar van alles te koop is: ontdek de kleurrijke groente- en fruitstalletjes, maak een praatje met een van de vele kleermakers achter met de hand aangedreven naaimachientjes en bewonder hoe lokale taxibrommertjes behending met al het waar worden bepakt. Ook bezoekt u het Niyo Cultural Center en het Genocide Memorial Museum, waar op zeer indringende wijze wordt uitgelegd hoe de genocide heeft kunnen plaatsvinden en waar alle slachtoffers worden herinnerd en vele begraven liggen. Overnachting:
Niveau A - Flame Tree Village*** (LO)
Niveau C - Hotel Des Mille Collines**** (LO)Dag 5-6: Nyungwe Forest
Vandaag reist u richting zuidwesten, naar Nyungwe National Park. U rijdt via Huye (ook bekend onder de oude naam Butare), waar u luncht en optioneel een bezoek kunt brengen aan het National Museum. Dit museum werd, ter herdenking van 25 jaar onafhankelijkheid, door België aan de stad geschonken. Het museum herbergt een uitgebreide volkenkundige en archeologische collectie. 

Dag 6 staat in het teken van chimpansees. U vertrekt vroeg in de ochtend naar het parkhoofdkwartier, waar u een briefing krijgt over de chimpansee tracking. Hoewel in Nyungwe Forest meer dan 500 chimpansees leven, zijn waarnemingen hier niet 100% gegarandeerd. Vaak hoort u de uitbundige roepen van de chimpansees al van ver, wat absoluut bijdraagt aan de opwinding tijdens de tracking. Als u het geluk heeft de chimpansees te vinden, kunt u ze een uur lang observeren. Naast chimpansees vindt u in Nyungwe ook een groot aantal andere primaten zoals de zwart-witte colobus en L’Hoest apen, vogels en vlinders. Ook kleine katten als de serval en wilde kat komen er voor. In de omgeving van Nyungwe Forest vindt u ook talloze theeplantages en -fabrieken, welke u op verzoek kunt bezoeken! Mocht u geen chimpansee tracking willen doen dan kunt u optioneel een wandeling maken over de Canopy Walkway, een hangbrug die op 60 meter hoogte tussen de boomtoppen is geplaatst. Ook kunt u de canopywalk met een langere, begeleide wandeling combineren. Dit ondoordringbare bos is vaak in nevel gehuld wat het een spookachtige sfeer geeft. Overnachting:
Niveau A - Top View Hill Hotel*** (VP)
Niveau C - One&Only Nyungwe House***** (VP)
Dag 7: Lake Kivu/Karongi/Rubavu
Vandaag neemt u afscheid van de jungle. U rijdt via een bochtige weg, met steeds wisselend uitzicht op het Kivumeer, naar Karongi (niveau A) dat ongeveer halverwege het langgerekte meer ligt. Karongi is ook bekend onder de oude naam Kibuye en is een stad van bescheiden formaat, die verspreid ligt over fraaie met eucalyptus- en pijnbomen begroeide heuvels. Uw hotel ligt op een aantrekkelijke locatie aan een van de grillige, lagune-achtige baaien van het meer. Bij niveau C verblijft u in het noordelijk gelegen Rubavu (ook bekend als Gisenyi). In de middag arriveert u in uw accommodatie aan Lake Kivu. U kunt wat ontspannen of een boottochtje maken op het meer. Overnachting:
Niveau A - Cormoran Lodge*** (LO)
Niveau
C - Lake Kivu Serena Hotel**** (HP)Dag 8-9: Volcanoes National Park
Het laatste hoogtepunt van uw reis door Rwanda is Volcanoes National Park; het leefgebied van de berggorilla’s. In de loop van de middag arriveert u in uw lodge. Op dag 9 staat een gorilla tracking op het programma. U meldt zich vroeg in de ochtend bij het parkhoofdkwartier en na registratie en een uitgebreide briefing vertrekt u onder begeleiding van rangers en bewapende scouts voor uw tocht door het dichtbegroeide woud. Afhankelijk van de gorillafamilie die u gaat bezoeken, wordt u per voertuig naar het vertrekpunt gebracht, vanwaar uw tracking begint. De duur en zwaarte van de gorilla tracking is onvoorspelbaar. U bevindt zich op een hoogte van meer dan 2500 meter, dus hoewel het tempo doorgaans niet hoog ligt, kan de tocht toch inspannend en vermoeiend zijn. Steile hellingen, modderige paden en dichtbegroeide delen maken de wandeling uitdagend, maar zeer de moeite waard. Wees niet verbaasd als u het gevoel krijgt een beetje buiten adem te raken, dat is op deze hoogte volkomen normaal! U dient te beschikken over een redelijke/goede fysieke conditie en volgt u vooral ook ons advies op: twijfel vooral niet bij het in de arm nemen van een porter. Hij draagt uw rugzak en steekt u een helpende hand toe op lastig terrein, zijn assistentie is van onbetaalbare waarde! Wanneer u de gorilla’s heeft gevonden, kunt u ze een uur lang observeren terwijl ze eten, spelen en uitrusten, voordat u terugkeert naar uw lodge. Een bijzondere ervaring! Overnachting:
Niveau A - Mountain Gorilla View Lodge*** (VP)
Niveau C - Sabyinyo Silverback Lodge****+ (VP)
Dag 10-11: naar Kigali en Amsterdam
In de vroege ochtend van dag 10 kunt u optioneel nog een golden monkey tracking maken. Deze minder bekende, goudgekleurde aapjes komen alleen in Rwanda, Oeganda en Congo voor en zijn zeer vermakelijk. De tracking is doorgaans minder moeilijk dan een gorilla tracking en mag eigenlijk niet aan uw reis door Rwanda ontbreken! Golden monkeys hebben de neiging zich in de bamboebossen op de lagere vulkaanhellingen te bevinden. Na de lunch wordt u naar Kigali gebracht voor de KLM nachtvlucht naar Amsterdam, waar u in de vroege ochtend van dag 11 aankomt.

LO = logies/ontbijt - HP = halfpension - VP = volpension 


Prijzen per persoon 2024 (exclusief vluchten)

Niveau A - voornamelijk 3/3*+ 2 personen 4 personen 6 personen
1 maart t/m 31 mei € 3.784,- € 3.136,- € 2.861,-
1 juni t/m 31 augustus € 3.851,- € 3.204,- € 2.927,-
1 september t/m 30 november € 3.784,- € 3.136,- € 2.861,-
1 t/m 31 december € 3.851,- € 3.204,- € 2.927,-

Niveau C - combinatie van 4/5* 2 personen 4 personen 6 personen
1 april t/m 31 mei € 7.537,-  € 6.773,-  € 6.465,- 
1 juni t/m 30 september € 9.733,-  € 8.969,-  € 8.661,- 
1 t/m 31 oktober € 9.614,-  € 8.851,-  € 8.543,- 
1 november t/m 14 december € 8.388,-  € 7.623,-  € 7.315,- 
15 t/m 31 december € 9.733,- € 8.969,- € 8.661,-

Prijzen per persoon 2025 (exclusief vluchten)

Niveau A - voornamelijk 3/3*+ 2 personen 4 personen 6 personen
1 januari t/m 29 februari € 4.074,- € 3.386,- € 3.091,-
1 maart t/m 31 mei € 4.011,- € 3.324,- € 3.033,-
1 juni t/m 31 augustus € 4.082,- € 3.396,- € 3.103,-
1 september t/m 30 november € 4.011,- € 3.324,- € 3.033,-
1 t/m 31 december € 4.082,- € 3.396,- € 3.103,-

Niveau C - combinatie van 4/5* 2 personen 4 personen 6 personen
1 t/m 15 januari € 9.710,- € 8.896,- € 8.572,-
16 januari t/m 29 februari € 9.015,- € 8.205,- € 7.877,-
1 t/m 31 maart € 8.891,-  € 8.080,-  € 7.754,- 
1 april t/m 31 mei € 7.989,-  € 7.179,-  € 6.853,- 
1 juni t/m 30 september € 10.317,-  € 9.507,-  € 9.181,- 
1 t/m 31 oktober € 10.191,-  € 9.382,-  € 9.056,- 
1 november t/m 14 december € 8.891,-  € 8.080,-  € 7.754,- 
15 t/m 31 december € 10.317,- € 9.507,- € 9.181,-

NB: De gorilla permit (US$ 1.500,- per persoon) is niet inbegrepen in de reissom!
Bel of mail ons gerust voor een prijsopgave voor een afwijkend aantal personen of 1-persoonskamers!

Inclusief: 
transfers, privévervoer per 4x4 voertuig met opklapbaar dak, entreegelden nationale parken, Engelssprekende chauffeur/gids, water in het voertuig, permit chimpansee tracking Nyungwe Forest, overnachtingen in een 2-persoonskamer, maaltijden zoals aangegeven.

Exclusief:
gorilla permit (US$ 1.500,- p.p.), internationale vluchten, luchthavenbelasting, eventuele toeslagen kerst/nieuwjaar, visum, fooien, drankjes.


Optionele extra's per persoon:

Canopy walk € 85,-
Canopy walk + hiking trail € 162,-
Golden monkey tracking € 142,-
Gorilla tracking $ 1.500,-


Vluchtschema (vluchttijden onder voorbehoud van wijzigingen)

Vluchtnummer:
Route:
Vertrek:
Aankomst:
KL535/537/539
Amsterdam-Kigali
10.55
19.15
KL535/537/539
Kigali-Amsterdam
20.20
06.55 +1
+1 = aankomst de volgende dag

Vluchtprijsindicatie
Met KLM van Amsterdam naar Kigali vanaf € 1.080,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Wij informeren u graag over de actuele vluchtmogelijkheden en kunnen geheel vrijblijvend vluchten voor u in optie reserveren, zodat uw vluchtprijs is gegarandeerd. Aarzelt u niet om ons te bellen!

 

 HOOGTEPUNTEN

Akagera National Park
ligt in het oosten van Rwanda en is een van Afrika's oudste nationale parken. Het noorden van het landschappelijk gezien prachtige park bestaat voornamelijk uit laaggelegen grasland en savanne, vergelijkbaar met het landschap van de meer traditionele safarigebieden van Oost-Afrika. In het westen zijn glooiende heuvels en valleien meer typisch voor het Rwandese platteland. Het oosten van het park, dat door de Akagera rivier wordt begrensd, bestaat uit een reeks van meren en moerassen. Ondanks de relatief kleine afmeting van het park, biedt Akagera een zeer gevarieerde safaribeleving door de verscheidenheid aan landschappen, habitats, dieren en vogels. Hoewel de aantallen dieren zich niet laten vergelijken met die in andere Oost-Afrikaanse parken als de Serengeti en Masai Mara, biedt Akagera toch een bijzondere en unieke safaribeleving, waarbij het gevoel ‘alleen op safari te zijn’ over het algemeen overheerst. Gamedrives voeren over vlaktes, door heuvels en langs meren, een boottocht langs de oevers van het Ihema meer is voor liefhebbers van vogels, nijlpaarden en krokodillen een must en biedt een andere kijk op het park.
Kigali werd opgericht in 1907 onder Duitse koloniale heerschappij. Onder de koloniale bezetting was Nyanza de traditionele hoofdstad, terwijl de koloniale zetel zich in Butare bevond. Butare was aanvankelijk de belangrijkste mededinger naar de titel van hoofdstad van de nieuwe, onafhankelijke natie, maar Kigali werd gekozen vanwege de meer centrale ligging. Sinds de onafhankelijkheid van Rwanda in 1962 is de stad zeer snel gegroeid. Kigali is nu het politieke, economische en culturele centrum van Rwanda en is een opmerkelijk schone stad. Het hoofdverblijf en kantoren van de president van Rwanda zijn gelegen in de stad, evenals de ministeries. In 1994 was Rwanda het toneel van een vreselijke genocide, waarbij naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s in een periode van 100 dagen om het leven zijn gebracht. In het Kigali Genocide Memorial Centre wordt deze turbulente periode herdacht. Een van de redenen voor het bestaan van het centrum is ter educatie voor de nieuwe generatie Rwandezen, het centrum is echter vooral ook een gedenkplaats waar 250.000 slachtoffers werden begraven in massagraven. Sinds de opening van het museum in 2004 heeft het centrum vele bezoekers verwelkomd, waaronder naast toeristen vanuit de hele wereld, ook lokale Rwandezen en regionale en internationale politici. Kigali is gebouwd op en tussen vele heuvels, waarvan de hoogste, Mount Kigali, een hoogte van 1850 m boven zeeniveau heeft.


Nyungwe Forest National Park ligt in het zuidwesten van Rwanda. Dit uitgestrekte park bestaat uit ongerept tropisch regenwoud met een hoog en dicht bladerdak. Nyungwe wordt beschouwd als een van de oudste ‘evergreen’ bossen in Afrika. Eeuwenoude bomen, reusachtige varens en kleurrijke orchideeën geven het landschap een feeërieke uitstraling.
Nyungwe herbergt ongeveer 310 verschillende vogelsoorten, honderden vlinders en 75 verschillende soorten zoogdieren. Het park is een ideale bestemming voor liefhebbers van primaten, met 13 verschillende soorten die hier wonen. De meest populaire activiteit in Nyungwe is dan ook een chimpansee tracking. Vroeg in de ochtend gaat u onder begeleiding van gidsen op zoek naar de chimpansees. Wanneer u ze gevonden heeft kunt u ze een uur lang observeren in hun doen en laten. Hoewel de waarnemingen over het algemeen iets minder betrouwbaar of minder duidelijk zijn als tijdens een gorilla tracking -omdat de chimpansees vaak in de dichte bossen of hoog in de toppen van de bomen verblijven-is de intensieve zoektocht naar de chimpansees zeer de moeite waard.

De minimum leeftijd voor chimpansee tracking is 16 jaar.


Nyungwe biedt ook goede kansen op het waarnemen van de grijze mangabey, de Rwenzori colobus -die hier in grote troepen van enkele honderden samenleven-  en L’Hoest apen. In het park is meer dan 130 kilometer aan wandelroutes uitgezet met wandelingen variërend tussen 1 en 8 uur. Voor een unieke ervaring probeert u de ‘Canopy Walkway’, lopend op een hangbrug, op een hoogte van 60 meter boven de grond, ervaart u tussen de boomtoppen de prachtige natuur vanuit een geheel ander perspectief.
Lake Kivu
Rwanda wordt in het westen begrensd door het Kivumeer -één van een reeks van grote zoetwatermeren die langs Afrika's Great Rift Valley liggen- en vormt hier de grens met de Democratische Republiek Congo. Lake Kivu is het grootste meer van Rwanda en landschappelijk gezien bijzonder mooi. Het wordt omzoomd door steile, terrasvormige hellingen met verschillende toppen van 2800 meter of hoger. In het meer komt in vergelijking met andere meren in de Rift Valley een minder grote diversiteit aan fauna voor, dit als gevolg van ongewoon hoge vulkanische activiteit. Een verblijf aan Lake Kivu biedt een welkome onderbreking op de route tussen Nyungwe Forest National Park in het zuiden en het in het noorden van Rwanda gelegen Volcanoes National Park. De drie belangrijkste plaatsen langs het meer zijn Gisenyi (ook wel aangeduid als Rubavu), Kibuye (ook wel aangeduid met de nieuwe naam Karongi) en Cyangugu (ook bekend als Rusizi). Karongi ligt ongeveer halverwege het meer en is naar onze beleving de mooiste van de drie plaatsen. Het is een stad van bescheiden formaat, verspreid over aantrekkelijke heuvels die bedekt zijn met eucalyptus- en pijnbomen. De meeste hotels liggen op fraaie locaties aan de grillige, lagune-achtige baaien van het meer. Kibuye is in tegenstelling tot Gisenyi nog niet zo ontdekt door buitenlandse toeristen. Cyangugu (Rusizi) is een oude grensstad, dichtbij de Democratische Republiek Congo en kent geen noemenswaardige hotels van enige standaard. De plaatsten liggen circa 3-4 uur rijden van elkaar.Volcanoes National Park is waarschijnlijk het meest bekende park van Rwanda, want het is dé plek om de bedreigde berggorilla in zijn natuurlijke habitat te zien. Volcanoes NP (ook bekend onder de Franse naam Parc National des Volcans) behoort tot het Virunga-gebergte, een groot vulkanisch massief van meer dan 8000 vierkante kilometer, dat zowel Rwanda, Oeganda als de Democratische Republiek Congo beslaat. Het gebied omvat zes actieve en drie uitgedoofde vulkanen. Deze keten van steile vrijstaande bergen variëert in hoogte van 2400-4500 meter en behoort tot de meest indrukwekkende van Afrikaanse landschappen. Het massief is de thuisbasis van ongeveer de helft van 's werelds bedreigde berggorilla’s - ongeveer 400 - (de andere helft bevindt zich in Bwindi Impenetrable NP in Oeganda), waardoor een gorilla tracking tot de meest populaire activiteiten in het park behoort.

De minimum leeftijd voor gorilla tracking is 15 jaar.

In Volcanoes NP begon de Amerikaanse primatologe Dian Fossey eind jaren ‘60 haar baanbrekende werk ter behoud van de berggorilla’s. Toen Dian Fossey haar onderzoek in 1967 begon, vreesde men dat de berggorilla aan het eind van de 20e eeuw zou zijn uitgestorven. Het werk van Dian Fossey is na haar moord in 1985 voortgezet en is, naast het gorilla tracking toerisme, van essentieel belang voor het voortbestaan van deze bedreigde diersoort en haar ecologisch kritische habitat. Dankzij het werk van Dian Fossey en het huidige, actieve conserveringsprogramma is de populatie berggorilla’s de afgelopen decennia gelukkig juist toe- in plaats van afgenomen!

Het is tevens mogelijk een tracking te maken waarbij u op zoek gaat naar de golden monkey. Deze ‘gouden’ apen hebben de neiging zich in de bamboebossen op de lagere hellingen te bevinden, waardoor de wandeling in vergelijking met een gorilla tracking relatief eenvoudig is. Wanneer u deze snel bewegende, kleine apen heeft gevonden, kunt u ze een uur observeren.

De minimum leeftijd voor golden monkey tracking is 12 jaar.

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds