10-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda - Rwanda
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Rwanda / 10-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda 10-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda11-daagse privéreis Rwanda Compleet13-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda & OegandaAccommodaties RwandaBotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

10-daagse privéreis Hoogtepunten RwandaHoogtepunten:
Kigali - Nyungwe Forest National Park - Volcanoes National Park 


Deze reis begint in de heuvelachtige hoofdstad Kigali met haar kleurrijke markten, vriendelijke bevolking en schone straten. Vervolgens maakt u kennis met twee van Rwanda's meest bekende natuurparken. In het dichtbegroeide Nyungwe Forest wandelt u over een hangbrug - de Canopy Walkway - die op circa 60 meter hoogte door de boomtoppen voert en maakt u een chimpansee tracking. In deze mystieke jungle leven verschillende primaat- en vogelsoorten en zijn bovendien diverse wandeltochten uitgezet van verschillende gradaties. In Volcanoes National Park wacht u een bijzondere ontmoeting met de minder bekende 'golden monkey', een primaatsoort - vernoemd naar de goudkleurige vacht -, die alleen in Rwanda, Oeganda en Congo voorkomt. Het laatste hoogtepunt van deze reis vormt een gorilla tracking; een ontmoeting met deze vriendelijke reuzen laat met zekerheid een diepe indruk achter!  

Vanaf € 3.318,- per persoon, exclusief vluchten en gorilla permit
Vertrek: dagelijks

In Rwanda is het accommodatieniveau niet consequent onder te verdelen in onze reguliere accommodatieniveaus A, B, C of D. Op sommige locaties is er simpelweg geen keuze op verschillende niveaus voorhanden, is het aanbod accommodaties zeer gering of ligt het niveau van de mogelijke opties ver uit elkaar. U kunt daarom kiezen uit 3 luxeniveaus: niveau A, C en niveau D. Niveau A is een combinatie van eenvoudige tot goede accommodaties vergelijkbaar met 3/3*+. Niveau C is een combinatie van goede tot uitstekende accommodaties vergelijkbaar met met 4/5*. Niveau D bevat voornamelijk accommodaties in de categorie 5*deluxe.

Programma:

Dag 1-2: Kigali
U vliegt met KLM rechtstreeks naar Kigali waar u in de avond aankomt. Op dag 2 ontdekt u de hoofdstad en haar omgeving, waarbij u ook meer te weten komt over de genocide die hier in 1994 plaatsvond. Door het hele land zijn diverse gedenktekens aan deze gruwelijke tijd te vinden. In het plaatsje Nyamata bezoekt u de kerk waar vele mensen zijn omgekomen. De rondleiding wordt verzorgd door nabestaanden en is een zeer indrukwekkende ervaring. Terug in de hoofdstad brengt u een bezoek aan de overdekte markt, het Niyo Cultural Centre en het Kigali Genocide Memorial Museum, waar op zeer indringende wijze wordt uitgelegd hoe de genocide heeft kunnen plaatsvinden en waar alle slachtoffers worden herinnerd en vele begraven liggen. Overnachting:
Niveau A - Flame Tree Village*** (LO)
Niveau C - Hotel Des Mille Collines**** (LO)
Niveau D - Kigali Serena Hotel****deluxe (LO)Dag 3-5: Nyungwe National Park
Via Huye reist u naar Nyungwe National Park. U luncht in Huye, waar u optioneel een bezoek kunt brengen aan het National Museum. Hier treft u een volkenkundige en archeologische collectie, die in een aantal zalen tentoongesteld wordt.
Op dag 4 maakt u een begeleide wandeling over de Canopy Walkway, een hangbrug die tussen de boomtoppen voert. Hoewel de eerste stappen wellicht wat wiebelig zijn, is het uitzicht over het bladerdak vanaf deze hoogte zeer de moeite waard. Het ondoordringbare bos van Nyungwe is vaak in flarden van mist en nevel gehuld, wat het gebied een sprookjesachtige sfeer geeft. Wellicht heeft u geluk en spot u aapjes of vogels in de boomtoppen! U kunt alleen de canopywalk doen en dezelfde weg teruglopen, maar optioneel kunt u de walkway ook met een langere wandeling combineren. 

Op dag 5 vertrekt u vroeg in de ochtend voor een chimpansee tracking. In Nyungwe leven meer dan 500 chimpansees, echter het bos is zeer uitgestrekt en kent grote hoogteverschillen, waardoor de tracking een fysieke uitdaging kan zijn. Chimpansees bevinden zich bovendien vaak in de toppen van bomen of verplaatsen zich razendsnel op de bodem van het bos, waardoor het soms lastig is ze te volgen. Hun uitbundige roepen zijn al van ver te horen, wat absoluut bijdraagt aan de opwinding tijdens de tracking. Als u het geluk heeft de chimpansees te vinden, kunt u ze een uur lang observeren. Naast chimpansees leeft in Nyungwe ook een groot aantal andere primaten zoals de zwart-witte colobus en L’Hoest apen, de grijswangmangabey, uilenkop- en monameerkat en veel verschillende soorten vogels. In de omgeving van Nyungwe Forest vindt u ook talloze theeplantages en -fabrieken, welke u op verzoek kunt bezoeken! Overnachting:
Niveau A - Top View Hill Hotel*** (VP)
Niveau C & D - One&Only Nyungwe House***** (VP)

Dag 6-8: Volcanoes National Park
Vandaag heeft u een relatief lange reisdag naar Volcanoes National Park in het noorden van Rwanda. Aan het eind van de middag arriveert u in uw lodge welke mooi ligt, aan de voet van de Karisimbi vulkaan. Volcanoes NP behoort tot het Virunga-gebergte, een groot vulkanisch massief dat zowel Rwanda, Oeganda als Congo beslaat. Het gebied wordt gekenmerkt door een keten van vulkanen, steile vrijstaande bergen die variëren in hoogte van 2.400-4.500 meter. Het park kent wereldwijde bekendheid vanwege de berggorilla, maar er leven hier ook andere dieren, waaronder de minder bekende 'golden monkey', een primaatsoort die alleen in dit gebied in Rwanda, Oeganda en Congo voorkomt.
 
In de vroege ochtend van dag 7 meldt u zich bij het parkhoofdkwartier waar u een briefing krijgt over de tracking die u gaat maken op zoek naar de bijzondere 'golden monkey'. Deze gouden meerkatten - die hun naam danken aan de prachtige gouden gloed op hun vacht - leven in grote groepen in de bamboebossen op de lagere hellingen van de vulkanen. Hierdoor is de tracking in vergelijking met een gorilla tracking doorgaans eenvoudiger. De meerkatten zijn bijzonder aantrekkelijk met hun wollige, goudgekleurde vacht. Het geslinger in de bamboetoppen is een vermakelijk schouwspel en het is boeiend te observeren hoe zij behendig de dikke bamboestengels van hun schors ontdoen. Een golden monkey tracking biedt een heel andere beleving dan een gorilla tracking, onder meer doordat deze aapjes veel beweeglijker zijn. Wanneer u de golden monkeys heeft gevonden kunt u ze een uur observeren, voordat u terugkeert naar uw lodge.  Tip: Optioneel kunt u op dag 7 een wandeling maken naar het graf van Dian Fossey, de Amerikaanse primatologe die eind jaren ’60 een baanbrekend onderzoek startte naar de berggorilla’s. Deze vrij intensieve wandeling voert bergopwaarts naar de locatie van het voormalige onderzoekscentrum, dat tussen de vulkanen Karisimbi en Bisoke ligt. Hoewel er geen tastbare herinneringen meer zijn aan het onderzoekscentrum, is de plek heel bijzonder door de aanwezigheid van een groot aantal houten kruizen met de namen van gorilla’s en Fossey’s eigen laatste rustplaats. Wanneer u deze wandeling op dag 7 onderneemt,  kunt u in de ochtend van dag 9 de tracking naar de golden monkeys inplannen, voordat u terugrijdt naar Kigali.

Op dag 8 maakt u een gorilla tracking; het laatste hoogtepunt van deze reis! Afhankelijk van de gorillafamilie die u gaat bezoeken, wordt u naar verschillende vertrekpunten gebracht, vanwaar de tracking begint. De gorilla tracking is onvoorspelbaar. Afhankelijk van het seizoen en de locatie waar de gorilla's zich bevinden kan de tocht inspannend en vermoeiend zijn. Modderige hellingen en paden en dichtbegroeide delen bemoeilijken soms de wandeling, maar de beloning is zeer de moeite waard! U bevindt zich op een hoogte van meer dan 2.500 meter, dus hoewel het wandeltempo doorgaans niet hoog ligt, kunt u het gevoel krijgen een beetje buiten adem te raken, dat is op deze hoogte echter volkomen normaal. Een redelijk goede fysieke conditie is een vereiste en neemt u ons advies vooral ter harte: twijfel niet aan het inhuren van een porter (drager)! Hij draagt uw rugzak en steekt u graag een helpende hand toe op lastig terrein, zijn assistentie is echt van onbetaalbare waarde! Wanneer u de gorilla’s heeft gevonden, kunt u ze een uur lang observeren terwijl ze eten, spelen en uitrusten. Absoluut een onvergetelijke ervaring! Overnachting:
Niveau A - Mountain Gorilla View Lodge*** (VP)
Niveau C - Virunga Lodge****+ (VP)
Niveau D -
Bisate Lodge***** (VP)Dag 9-10: naar Kigali en Amsterdam
Vandaag rijdt u terug naar Kigali. Wanneer u op dag 7 de optionele wandeling naar het graf van Dian Fossey heeft ingepland, dan kunt u deze ochtend vroeg nog deelnemen aan de golden monkey tracking, voordat u terugrijdt naar Kigali. Optioneel regelen wij in Kigali een dagkamer voor u, zodat u zich nog wat kunt opfrissen voordat u (met een tussenstop in Entebbe) terugvliegt naar Amsterdam. In de vroege ochtend van dag 10 komt u aan op Schiphol, een bijzondere reis is ten einde!

LO = logies/ontbijt - VP = volpension - AI = volpension + geselecteerde drankjes + wasservice

Tip: Rwanda laat zich eenvoudig combineren met buurland Oeganda. Kijk ter inspiratie eens naar onze 16-daagse privéreis Hoogtepunten Rwanda & Oeganda of de 10-daagse Apenreis Oeganda & Rwanda. Vanzelfsprekend kunnen wij alle denkbare combinaties voor u samenstellen!


Prijzen per persoon 2024 (exclusief vluchten)
 

Niveau A - voornamelijk 3*/3*+ 2 personen 4 personen 6 personen
1 januari t/m 31 december € 3.318,- € 2.839,- € 2.635,-


Niveau C - voornamelijk 4/5* 2 personen 4 personen 6 personen
1 maart t/m 31 mei € 8.626,- € 8.009,- € 7.766,-
1 juni t/m 30 september € 11.565,- € 10.841,- € 10.598,-
1 t/m 31 oktober € 9.642,- € 8.990,- € 8.745,-
1 november t/m 14 december € 8.626,- € 8.009,- € 7.766,-
15 t/m 31 december € 11.565,- € 10.841,- € 10.598,-


Niveau D - voornamelijk 5* 2 personen 4 personen 6 personen
1 maart t/m 31 mei € 13.839,- € 13.241,- € 12.996,-
1 juni t/m 31 oktober € 18.153,- € 17.553- € 17.309,-
1 november t/m 14 december € 13.839,- € 13.241,- € 12.996,-
15 t/m 31 december € 18.153,- € 17.553,- € 17.309,-

Prijzen per persoon 2025 (exclusief vluchten)
 

Niveau A - voornamelijk 3*/3*+ 2 personen 4 personen 6 personen
1 januari t/m 31 december € 3.517,- € 3.009,- € 2.793,-


Niveau C - voornamelijk 4/5* 2 personen 4 personen 6 personen
1 t/m 15 januari € 12.259,- € 11.491,- € 11.234,-
16 januari t/m 29 februari € 11.182,- € 10.453,- € 10.194,-
1 maart t/m 31 mei € 9.144,- € 8.490,- € 8.232,-
1 juni t/m 30 september € 12.259,- € 11.491,- € 11.234,-
1 t/m 31 oktober € 10.221,- € 9.529,- € 9.270,-
1 november t/m 14 december € 9.144,- € 8.490,- € 8.232,-
15 t/m 31 december € 12.259,- € 11.491,- € 11.234,-


Niveau D - voornamelijk 5* 2 personen 4 personen 6 personen
1 t/m 15 januari € 19.242,- € 18.606,- € 18.348,-
16 januari t/m 29 februari € 18.203,- € 17.567,- € 17.309,-
1 maart t/m 31 mei € 14.669,- € 14.035,- € 13.776,-
1 juni t/m 31 oktober € 19.242,- € 18.606,- € 18.348,-
1 november t/m 14 december € 14.669,- € 14.035,- € 13.776,-
15 t/m 31 december € 19.242,- € 18.606,- € 18.348,-

NB: De gorilla permit (US$ 1.500,- per persoon) is niet inbegrepen in de reissom!
Bel of mail ons gerust voor een prijsopgave voor een afwijkend aantal personen of 1-persoonskamers!

Inclusief:
transfers, privévervoer per 4x4 met opklapbaar dak, entreegelden nationale parken, Engelssprekende chauffeur/gids, water in het voertuig, Canopy Walk en permit chimpansee tracking Nyungwe Forest, permit golden monkey tracking Volcanoes NP, overnachtingen in een 2-persoonskamer, maaltijden zoals aangegeven.

Exclusief:
vluchten Amsterdam-Kigali v.v., luchthavenbelasting, gorilla permit US$ 1.500,- p.p., eventuele toeslagen Pasen & kerst/nieuwjaar, visum, fooien, drankjes, overige maaltijden, optionele activiteiten.

Optionele extra's per persoon:
Meerprijs voor combinatie Canopy Walk + hiking trail € 162,-
Hike graf Dian Fossey € 100,-
Gorilla tracking $ 1.500,-
Dagkamer Flame Tree Village Hotel € 70,-

Vluchtschema (vluchttijden onder voorbehoud van wijzigingen)
Vluchtnummer:
Route:
Vertrek:
Aankomst:
KL535/537/539
Amsterdam-Kigali
10.55
19.15
KL535/537/562
Kigali-Amsterdam
20.20
06.55 +1
+1 = aankomst de volgende dag

Vluchtprijsindicatie
Met KLM van Amsterdam naar Kigali vanaf € 1.080,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Wij informeren u graag over de actuele vluchtmogelijkheden en kunnen geheel vrijblijvend vluchten voor u in optie reserveren, zodat uw vluchtprijs is gegarandeerd. Aarzelt u niet om ons te bellen!

 HOOGTEPUNTEN

Kigali werd opgericht in 1907 onder Duitse koloniale heerschappij. Onder de koloniale bezetting was Nyanza de traditionele hoofdstad, terwijl de koloniale zetel zich in Butare bevond. Butare was aanvankelijk de belangrijkste mededinger naar de titel van hoofdstad van de nieuwe, onafhankelijke natie, maar Kigali werd gekozen vanwege de meer centrale ligging. Sinds de onafhankelijkheid van Rwanda in 1962 is de stad zeer snel gegroeid. Kigali is nu het politieke, economische en culturele centrum van Rwanda en is een opmerkelijk schone stad. Het hoofdverblijf en kantoren van de president van Rwanda zijn gelegen in de stad, evenals de ministeries. In 1994 was Rwanda het toneel van een vreselijke genocide, waarbij naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s in een periode van 100 dagen om het leven zijn gebracht. In het Kigali Genocide Memorial Centre wordt deze turbulente periode herdacht. Een van de redenen voor het bestaan van het centrum is ter educatie voor de nieuwe generatie Rwandezen, het centrum is echter vooral ook een gedenkplaats waar 250.000 slachtoffers werden begraven in massagraven. Sinds de opening van het museum in 2004 heeft het centrum vele bezoekers verwelkomd, waaronder naast toeristen vanuit de hele wereld, ook lokale Rwandezen en regionale en internationale politici. Kigali is gebouwd op en tussen vele heuvels, waarvan de Mount Kigali (1850m) de hoogste is.

Nyungwe Forest National Park ligt in het zuidwesten van Rwanda. Dit uitgestrekte park bestaat uit ongerept tropisch regenwoud met een hoog en dicht bladerdak. Nyungwe wordt beschouwd als een van de oudste ‘evergreen’ bossen in Afrika. Eeuwenoude bomen, reusachtige varens en kleurrijke orchideeën geven het landschap een feeërieke uitstraling.
Nyungwe herbergt ongeveer 310 verschillende vogelsoorten, honderden vlinders en 75 verschillende soorten zoogdieren. Het park is een ideale bestemming voor liefhebbers van primaten, met 13 verschillende soorten die hier wonen. De meest populaire activiteit in Nyungwe is dan ook een chimpansee tracking. Vroeg in de ochtend gaat u onder begeleiding van gidsen op zoek naar de chimpansees. Wanneer u ze gevonden heeft kunt u ze een uur lang observeren in hun doen en laten. Hoewel de waarnemingen over het algemeen iets minder betrouwbaar of minder duidelijk zijn als tijdens een gorilla tracking -omdat de chimpansees vaak in de dichte bossen of hoog in de toppen van de bomen verblijven-is de intensieve zoektocht naar de chimpansees zeer de moeite waard.

De minimum leeftijd voor chimpansee tracking is 16 jaar.
Nyungwe biedt ook goede kansen op het waarnemen van de grijze mangabey, de Rwenzori colobus -die hier in grote troepen van enkele honderden samenleven- en L’Hoest apen. In het park is meer dan 130 kilometer aan wandelroutes uitgezet met wandelingen variërend tussen 1 en 8 uur. Voor een unieke ervaring probeert u de ‘Canopy Walkway’, lopend op een hangbrug, op een hoogte van 60 meter boven de grond, ervaart u tussen de boomtoppen de prachtige natuur vanuit een geheel ander perspectief.Volcanoes National Park is waarschijnlijk het meest bekende park van Rwanda, want het is dé plek om de bedreigde berggorilla in zijn natuurlijke habitat te zien. Volcanoes NP (ook bekend onder de Franse naam Parc National des Volcans) behoort tot het Virunga-gebergte, een groot vulkanisch massief van meer dan 8000 vierkante kilometer, dat zowel Rwanda, Oeganda als de Democratische Republiek Congo beslaat. Het gebied omvat zes actieve en drie uitgedoofde vulkanen. Deze keten van steile vrijstaande bergen variëert in hoogte van 2400-4500 meter en behoort tot de meest indrukwekkende van Afrikaanse landschappen. Het massief is de thuisbasis van ongeveer de helft van 's werelds bedreigde berggorilla’s - ongeveer 400 - (de andere helft bevindt zich in Bwindi Impenetrable NP in Oeganda), waardoor een gorilla tracking tot de meest populaire activiteiten in het park behoort.

De minimum leeftijd voor gorilla tracking is 15 jaar.In Volcanoes NP begon de Amerikaanse primatologe Dian Fossey eind jaren ‘60 haar baanbrekende werk ter behoud van de berggorilla’s. Toen Dian Fossey haar onderzoek in 1967 begon, vreesde men dat de berggorilla aan het eind van de 20e eeuw zou zijn uitgestorven. Het werk van Dian Fossey is na haar moord in 1985 voortgezet en is, naast het gorilla tracking toerisme, van essentieel belang voor het voortbestaan van deze bedreigde diersoort en haar ecologisch kritische habitat. Dankzij het werk van Dian Fossey en het huidige, actieve conserveringsprogramma is de populatie berggorilla’s de afgelopen decennia gelukkig juist toe- in plaats van afgenomen!

Het is tevens mogelijk een tracking te maken waarbij u op zoek gaat naar de golden monkey. Deze ‘gouden’ apen hebben de neiging zich in de bamboebossen op de lagere hellingen te bevinden, waardoor de wandeling in vergelijking met een gorilla tracking relatief eenvoudig is. Wanneer u deze snel bewegende, kleine apen heeft gevonden, kunt u ze een uur observeren.De minimum leeftijd voor golden monkey tracking is 12 jaar.


Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds