Kenia - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Kenia
zoek:
TanzaniaKenia14-daagse priv-safari Stijlvol op Safari & Strand15-daagse priv-safari Safari & Strand14-daagse Safari & Zanzibar17-daagse Uniek en Kleinschalig Kenia & Seychellen15-daagse Big 5 Special Kenia11-daagse Minisafari & Strand9-daagse priv-safari Avontuur in Kenia9-daagse safari Hoogtepunten Kenia9-daagse Fly In Masai Mara 12-daagse priv-safari Minisafari Masai Mara & Strand12-daagse priv-safari in stijl Kenia Onder Canvas15-daagse priv-safari Kenia Compleet14-daagse safari Familieavontuur Kenia & Strand10-daagse luxe fly in safari Jambo Exclusief Kenia10-daagse luxe fly in safari onder canvas Kenia in vogelvlucht9-daagse groepsreis adembenemend Kenia9-daagse groepsreis Safari & Strand---STRANDHOTELS MOMBASA---Reissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenLodges & tented campsKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Kenia

Het mooiste van Afrika verenigd
 

Rijke Europese elite ging u in het begin van de twintigste eeuw al voor op safari naar Kenia. In de roman ‘Out of Africa’ van Karen Blixen wordt het leven in Kenia in deze periode goed beschreven, toen het al een geliefde bestemming was! Al ging men toen helaas om te jagen op al dat prachtige wild, waar u nu komt om te genieten van de geweldige dieren en natuur. Het goede nieuws is dat er nog steeds een overweldigende hoeveelheid wild te vinden is in dit land met adembenemende landschappen, een rijke cultuur en een bijzonder vriendelijke en gastvrije bevolking. Kenia kan worden gezien als microkosmos van bijna het gehele Afrikaanse continent en biedt spectaculaire uitersten en klassieke contrasten.Grote kuddes olifanten en aan de horizon de besneeuwde Kilimanjaro; hier leven duizenden roze flamingo’s, hoeden de Masai hun kuddes en migreren jaarlijks miljoenen gnoes. Uitgestrekte bossen, savannen met acacia’s en glinsterende zoetwatermeren wisselt u af met de beeldschone, spierwitte stranden van de Indische Oceaan. Deze afwisselende bestemming biedt u wereldberoemde wildparken als de Masai Mara, Amboseli, Tsavo, Lake Nakuru, Meru, Shaba en Samburu. Overnachten doet u hier in uitstekende hotels, lodges en tented camps waar het u aan niets zal ontbreken. Een ideale vakantiebestemming die het mooiste van Afrika verenigt! Ook als u uitsluitend een prachtige strandvakantie wenst of uw safari wilt combineren met een verblijf aan het strand

Hoogtepunten

Wat eigenlijk niet aan uw reis naar Kenia mag ontbreken is een bezoek aan Masai Mara Game Reserve. Het reservaat, geopend in 1961, beslaat ongeveer 1.800 km² en vormt één geheel met de Serengeti in Tanzania. In het oosten wordt het park door de Loita heuvels begrensd, westelijk door het prachtige Esoit-Oloolo en in het noorden door de Ithong heuvels. De Masai Mara is wereldwijd bekend vanwege de jaarlijkse migratie van wildebeesten. Anderhalf miljoen gnoes en honderdduizenden zebra’s trekken omstreeks juli massaal de Mara rivier over, op de voet gevolgd door roofdieren als leeuwen, hyena’s en jakhalzen. In oktober komt de migratie tot stilstand en wanneer in november de korte regentijd begint - en de Serengeti in Tanzania opnieuw groen wordt - trekken de eindeloze kuddes in gestaag tempo terug naar het zuiden. Een indrukwekkend gezicht!

Op de uitgestrekte vlaktes van de Masai Mara komt u grote troepen leeuwen, maar ook kuddes zebra’s, antilopen, gazellen, olifanten, luipaarden en buffels tegen. Misschien ziet u hier ook de bedreigde zwarte neushoorn. In de Masai Mara leeft het seminomadische Masai volk. Verspreid over het reservaat leven zij in hun typische kraal; een houten omheining die vee en bewoners afschermt van de wilde dieren.Mara North Conservancy grenst direct aan Masai Mara Game Reserve en is alleen per vliegtuig bereikbaar. Dit beschermde natuurgebied vormt één geheel met centraal Masai Mara en biedt u een exclusieve safaribeleving, zonder de drukte van vele auto’s, die hier niet mogen inrijden. U maakt rustige gamedrives met een open 4X4 voertuig van uw accommodatie. Bovendien kunt u hier zeer dicht bij het wild komen, want als er groot wild in de buurt is mag hier kortstondig off road gereden worden.

Het grootste wildpark van Kenia, Tsavo National Park, wordt in tweeën gedeeld door de weg die van Nairobi naar Mombasa loopt. Dit is het gebied waar de beroemde avonturier Denys Finch Hatton zich bij voorkeur ophield. U kent zijn naam wellicht uit de film ‘Out of Africa’. In het ruige Tsavo East ziet u olifanten, neushoorns, leeuwen, waterbokken, kudu’s, gerenuks, zebra’s en hartebeesten. Ook het landschap met moerassen, grasland en baobabbomen is de moeite waard. Vanaf Mudanda Rock en het Yatta plateau wordt u getrakteerd op adembenemende vergezichten. Door de ligging dicht bij de kust van Mombasa is dit ook een ideale uitvalsbasis voor een korte safari tijdens uw strandvakantie.

“Strand en safari combineren? Vanaf de kust is Tsavo NP heel goed bereikbaar”

Aan de voet van de Kilimanjaro ligt Tsavo West. Hier leven de rode olifanten, die hun kleur danken aan de rode aarde in dit gebied. Ook zebra’s, giraffen, buffels, kudu’s, luipaarden en leeuwen zijn hier thuis. Bij de zoetwaterbron Mzima Springs heeft u bovendien grote kans nijlpaarden en krokodillen te zien. Voor extra goed zicht is, speciaal hiervoor, een ondergrondse ruimte voorzien van een glazen wand. In Tsavo West wisselen grote open vlaktes, grasland, savanne en bergkammen elkaar af, met in het noorden de Ngulia Hills; steile rotsen met hoge pieken die het landschap domineren. Komt u in het regenseizoen, dan is dit park één groene oase. Dit deel van het park is veelzijdiger qua landschap, al biedt Tsavo East doorgaans betere kansen op het zien van wild.

Amboseli National Park bestaat uit savanne met uitgestrekte vlaktes, moerasgebieden, acaciabossen en struikgewas. Het is slechts 392 km² groot en ligt op ongeveer 200 km van Nairobi. Al meer dan 40 jaar is het een beschermd gebied dat beroemd is vanwege de serene schoonheid en het wild dat makkelijk te benaderen is. Het landschap, met de Kilimanjaro in Tanzania aan de horizon, ziet u veel terug op foto’s. In tegenstelling tot andere gebieden heeft de olifantenpopulatie van Amboseli niet te lijden gehad onder stropers. Het resultaat is een indrukwekkende ca. 600 stuks tellende olifantenpopulatie, die veelvuldig en langdurig bestudeerd wordt. Naast deze imponerende kudde ziet u hier ook buffels, gazelles, gnoes, giraffen, zebra’s, leeuwen en cheeta’s.

Wilt u dicht bij Nairobi overnachten, maar net buiten de drukte van de stad? Dan is Nairobi National Park een ideale uitvalsbasis. Vanuit het Nairobi Tented Camp kunt u gemakkelijk een safari maken in het nationale park of een bezoek brengen aan het Daphne Sheldrick’s olifantenweeshuis. In het nationale park kunt u onder meer antilopen, zebra’s, giraffen, leeuwen, cheeta’s en misschien een zwarte neushoorn vinden.

Lake Naivasha is het grootste zoetwatermeer van Kenia en is zeker een bezoek waard. Afhankelijk van de waterstand kunt u hier een heerlijk ontspannen boottocht maken, waarbij u kennismaakt met veel watervogels, visarenden, nijlpaarden en krokodillen. In het verleden deed dit meer dienst als luchthaven voor Nairobi en landden er ‘vliegende boten’ die van 1937 tot 1950 tussen Londen en Zuid-Afrika vlogen.

In Hell’s Gate National Park kunt u heerlijk wandelen, klimmen, paardrijden of zelfs fietsen. Omdat dit park, niet ver van Lake Naivasha, geen roofdieren herbergt kunt u hier genieten van de natuur. Bijvoorbeeld bij de indrukwekkende kloof met hoog oprijzende rotswanden of bij de krachtige geisers die u hier vindt, die met buitenlandse steun getemd zijn voor het opwekken van energie. Hell’s Gate is ongeveer 70 km² groot en kent een groot hoogteverschil van 1.515 tot 2.777 meter boven zeeniveau. Het kan hier erg warm worden en er zijn geen lodges of hotels in de directe omgeving.

Het is een bijzonder kleurrijk gezicht: de, soms ontelbare aantallen dwergflamingo’s die de oevers van het sodameer in Lake Nakuru National Park geheel roze kleuren. De omvang van het meer is afhankelijk van het seizoen en ook veel pelikanen verblijven hier. Het park is uitgeroepen tot Rhino Sanctuary. Het gebied van minder dan 19.000 hectare, biedt de met uitsterven bedreigde neushoorn een goede bescherming tegen stropers. In dit park kunt u indrukwekkende gamedrives maken, waarbij u ook op zoek gaat naar deze neushoorns. Tijdens uw safari komt u luipaarden, giraffen, buffels, zebra’s, zwijnen, bavianen en hyena’s tegen. Een excursie naar de Menengai Crater, de derde grootste vulkanische krater ter wereld, is vanuit Nakuru mogelijk. Bij gebrek aan roofwild kunt u hier veilig een prachtige wandeling maken door open grasland, langs steile rotspartijen, begroeide lavagebieden en warmwaterbronnen.

Het Aberdare gebergte is een fascinerend gebied in Kenia. In het noordelijk gedeelte van het Aberdare National Park ligt de hoge Ol Doinyo Lesatima berg. De top hiervan bereikt een hoogte van 3.999 meter. Door het gebergte zijn prachtige V-vormige valleien met rivieren en watervallen ontstaan, waar de bergen en spitsen hoog bovenuit steken. Het park is bijzonder geliefd bij natuurliefhebbers. De flora is rijk en gevarieerd, mede door het periodiek voorkomen van mist en kou, en er leven ook veel diersoorten. Naast buffels, olifanten en reuzen boszwijnen, vindt u hier ook leeuwen, bavianen, prachtige franjeapen en de bongo antilope. De zeldzame neushoorn en golden cat laten zich helaas maar zelden zien. In Aberdare zijn uitsluitend relatief eenvoudige lodges aanwezig.

Na de Kilimanjaro in Tanzania is Mount Kenya de hoogste berg van Afrika. De vulkaan in ruste heeft aan de voet een doorsnede van bijna 100 kilometer en is al miljoenen jaren niet meer actief. Het landschap is bijzonder groen en vruchtbaar met dichte bossen en sneeuwvelden, gletsjers, bergmeren en watervallen. Bijzonder voor Afrikaanse begrippen! In de wouden in het hoogveengebied vindt u tal van zoogdieren, waaronder olifanten, neushoorns, buffels, luipaarden, bokken, zwijnen apen en groene meerkatten. Het park heeft een tropisch regenwoud, waar u samen met een gewapende ranger een wandelsafari kunt maken.

De enige chimpanseepopulatie in Kenia vindt u in Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary, onderdeel van het Ol Pejeta Conservancy. Dit reservaat uit 1993 wordt op een natuurlijke wijze in tweeën gesplitst door de rivier Ewaso Nyiro. Aan beide zijden van de rivier leven deze uiterst intelligente primaten in twee gescheiden groepen. In het groene woud van het reservaat kunt u, onder leiding van een ranger, een bezoek brengen aan deze nauwe verwant van de mens. De chimpansee is in staat te communiceren door middel van lichaamstaal, wat een ontmoeting met deze mensaap uniek maakt. Houdt u er rekening mee dat de chimpansees hier achter hekken gehuisvest zijn.

Het desolate Laikipia National Reserve bevindt zich op een enorm plateau op de hoogvlakte ten noordwesten van Mount Kenya. Het plateau strekt zich uit over de Great Rift Valley met indrukwekkende steile hellingen die afdalen in het noordelijke district. De vlaktes zijn divers en spectaculair met open grasland, basaltheuvels, enorme kopjes (rotsformaties) en bossen. Hoewel Laikipia nauwelijks bewoond is, bevinden zich er wel privéboerderijen, waarvan een aantal verbouwd is tot pension of lodge. Vaak zijn zij ook zeer actief met conservatieprojecten zoals het fokken van neushoorns.

Het Shaba National Reserve vormt één geheel met het Buffalo Springs National Reserve. Verspreid over het reservaat liggen talrijke kleine kopjes (rotsformaties) en diverse waterbronnen. Het reservaat is vernoemd naar Mount Shaba, de gedoofde vulkaan die op de grens van het reservaat ligt. Naast de bijna onvermijdelijke olifanten treft u hier buffels, leeuwen, cheeta’s, giraffen, zebra’s, oryxen, gazellen, waterbokken, dikdiks en talloze vogelsoorten. Het fascinerende landschap fungeert regelmatig als decor voor films.

Verblijft u in Shaba, dan gaat u één dag op safari in het aangrenzende Samburu National Reserve. Hier heeft u de beste kansen om wild te zien. Het landschap van dit park bestaat uit door de zon gebakken, roodbruine klei, een open vlakte met doornstruiken en ruig begroeide heuvels die mooi groen kleuren in de regentijd. Samburu is het overgangsgebied tussen de vruchtbare grond rondom Mount Kenya en het droge, verlaten noorden. De Ewaso Nyiro rivier vormt een natuurlijke scheiding tussen het park en het aangrenzende Buffalo Springs National Reserve en is een belangrijke levensader voor het wild in dit gebied. Aan de oever van de rivier ligt een galerij bos, bestaande uit acacia’s, tamarindes en palmen. Krokodillen liggen hier op hun gemak van de warmte te genieten. Ook leeuwen, cheeta’s en luipaarden zijn hier te vinden, omdat de spaarzame vegetatie weinig dekking biedt aan hun prooi. Dit is ook het thuis van de gerenuk, Beisa oryx en de Grevy zebra, die elders in Kenia nauwelijks voorkomen. Juist de mix van bebossing, grasland en moeras, maakt het een goed leefgebied voor vele diersoorten.


“In het ongerepte Meru National Park kunt u uren verblijven zonder iemand tegen te komen”

Eén van de meest ongerepte en minst bezochte parken van Kenia is Meru National Park. Het park beslaat ca. 90.000 hectare en bevindt zich letterlijk op de evenaar, ten zuidoosten van Samburu. Meru is aanzienlijk groener dan andere parken door de grote hoeveelheid regen op jaarbasis. Naast jungles vindt u hier moeraslanden en velden met hoge grassen. Dit laatste is het leefgebied van grote troepen leeuwen, netgiraffen, gerenuks en de zeldzame Grevy zebra’s. De jungles en moeraslanden bieden u kans op een ontmoeting met luipaarden, groene meerkatten en een grote verscheidenheid aan vogels. Het park is aangewezen als beschermd leefgebied voor de witte en zwarte neushoorn, waardoor het één van de laatste gebieden is waar u deze giganten in het wild kunt zien. U kunt in dit ruige park uren vertoeven zonder iemand tegen te komen. Dit maakt uw bezoek extra bijzonder.

Ook weinig bezocht en bovendien zeer afgelegen is het Marsabit National Reserve. De stad Marsabit ligt 560 km ten noorden van Nairobi op de top van een berg, die vanuit de woestijn steil omhoog gaat naar 1.707 meter. Marsabit bestaat uit beboste bergen, woestijn, wildernis en enkele vulkaankraters, waarvan sommige een meer herbergen. Het beste bezoekt u dit gebied met een 4X4 voertuig. Naast het vele wild dat u hier aantreft, vindt u hier ook een schat aan mooie en zeldzame vogels.


Weetje: in het Marsabit reservaat leefde ooit olifant Ahmed, die 24 uur per dag bescherming kreeg van de president. Ahmed had de langste slagtanden die ooit bij een olifant zijn geregistreerd. Zijn lichaam werd behouden en staat nu tentoongesteld in het National Museum in Nairobi.

Ter bescherming van de laatste kuddes sabelantilopen in Kenia is het Shimba Hills National Reserve gecreëerd. Dit park heeft een oppervlak van 192 km² en er leven ook olifanten, Afrikaanse buffels en enkele leeuwen en luipaarden. Daarnaast is het reservaat rijk aan vogels, zoals de zeldzame Fischers Toerako en de palmgier. De heuvels geven u prachtige vergezichten naar de oceaan en het Usambara- en Paregebergte in Tanzania.
 

 

Ten zuiden en ten noorden van de havenstad Mombasa vindt u rustige, prachtige zandstranden en prachtige hotels. U kunt hier zeer aangenaam bijkomen van alle indrukken die u tijdens uw safari heeft opgedaan, onder het genot van verse seafood gerechten en exotische cocktails. U kunt hier duiken, golfen of uzelf heerlijk laten verwennen met een massage. Ook in de omgeving van Malindi en op het eilandje Lamu kunnen wij u een onvergetelijk strandverblijf bieden. Een verblijf aan de kust van Kenia is prima te combineren met excursies naar een wildpark als Tsavo, het exotische Wasini Island of het lieflijke Shimba Hills National Reserve. 

 

De Masai trekken sinds duizenden jaren met hun vee rond door het imposante landschap en de meedogenloze natuur van zuidelijk Kenia. U kunt uw safari in Kenia uitbreiden met een zesdaagse voettocht met de Masai, waarbij u van zeer dichtbij kennismaakt met hun leefwijze. Een voettocht met deze geharde maar vrolijke mensen is een unieke en avontuurlijke ervaring. De Masai zijn uitgerust met een speer, een van een boomwortel gemaakte werpstok en een simi, een kapmes. Om hun dapperheid te bewijzen moeten de aankomende morani (krijgers) tijdens hun vroege volwassenheid een leeuw doden. Gedurende zijn jonge jaren trekt de krijger rond met zijn vrienden, vrijt hij met meisjes van omliggende dorpen, hoedt hij zijn vee en leert hij alle vaardigheden die van hem verwacht worden. Zo rond zijn dertigste gaat de moran zich settelen: zijn moeder scheert zijn lange, met rode klei ingesmeerde haren af, een ritueel dat gepaard gaat met een diep verdriet want de krijger gaat zijn tweede levensfase in. De Masai zijn polygaam: de krijger trouwt met zoveel vrouwen als zijn rijkdom toelaat. Die rijkdom wordt natuurlijk gemeten naar de hoeveelheid vee die hij bezit. 

Het reisadvies naar Kenia staat op geel en u kunt zoals vanouds naar Kenia afreizen. Indien u volledig gevaccineerd bent gelden er geen beperkingen meer. Vraag ons om advies voor uw reisaanvraag!Algemene informatie Kenia
Oppervlakte: 17x Nederland
Aantal inwoners: ca. 41 miljoen
Hoofdstad: Nairobi
Taal: Engels, Swahili, inheemse talen
Staatsvorm: republiek
Munteenheid: Keniaanse shilling

Reisseizoen
Het hele jaar door kunt u in Kenia terecht voor een onvergetelijke vakantie. Er is een lange regenperiode van april t/m mei, waardoor wegen minder goed begaanbaar kunnen zijn. Daarnaast is er een kort regenseizoen, met meestal in de nacht korte en hevige buien, van half oktober t/m eind november. Deze periodes zijn bij uitstek geschikt voor het maken van prachtige foto’s en filmopnames. De kleuren zijn doorgaans intenser en u heeft minder last van stof in de lucht. Bezoekt u Kenia in deze periodes? Kiest u dan bij voorkeur voor een 4X4 voertuig.

Reisinformatie
U vliegt in ca. 8 uur met KLM vanaf Amsterdam naar Nairobi. Vanuit Nairobi kunt u met Kenya Airways doorvliegen naar Mombasa. Vluchtprijsindicatie KLM: Nairobi vanaf € 671,- p.p., Mombasa vanaf € 755,- p.p. De binnenlandse vluchten bij fly in safari’s zijn inbegrepen in uw reissom. Er zijn diverse andere vluchtmogelijkheden met bijvoorbeeld Turkish Airlines via Istanbul of rechtstreeks met Brussels Airlines vanaf Brussel. In uw offerte informeren wij u over de actuele vluchtmogelijkheden.

Reisdocumenten
Uw paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst in Kenia. Naast een paspoort dient u in het bezit te zijn van een geldig ETA. U moet het ETA voorafgaand aan uw reis in bezit hebben. U kunt het ETA online aanvragen via www.etakenya.go.ke (US$ 30 excl. verwerking fee per paspoorthouder, onder voorbehoud van wijzigingen).

Geld
U kunt het beste contante euro’s meenemen in kleine biljetten van hooguit € 50,-. Op de luchthaven en in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa zijn pinautomaten aanwezig. Houdt u er echter rekening mee dat deze niet altijd werken. Daarnaast kunt u tevens uw creditcard meenemen. U kunt in de lodges met euro’s betalen en in de luxere lodges tevens met uw creditcard. Wel is het verstandig om in de lodges geld te wisselen in shillings zodat u onderweg een souvenir of een drankje kunt kopen. De lodges hanteren een normale koers. 

 

Naar Kenia vliegen wij met onderstaande maatschappijen

 

 

 

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds