Namibie - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Namibie
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibie19-daagse self drive Namibiė Compleet 16-daagse self drive Hoogtepunten van Namibiė17-daagse self drive Avontuur & Cultuur16-daagse fly in safari Namibiė in Vogelvlucht22-daagse self drive Woestijnen, Wildparken & Watervallen17-daagse self drive Bijzonder Namibiė15-daagse self drive Wildrijk Namibiė20-daagse fly & drive Het beste van Namibiė, Zimbabwe & Botswana17-daagse self drive Familieavontuur in NamibiėUw eigen reis samenstellen- MaatwerkAutohuur NamibiėZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Namibie

Eindeloze vergezichten
 
 

De onvoorstelbare leegte, grillige natuur en een eeuwenoud cultureel erfgoed zijn enkele redenen waarom Namibië bij velen zo geliefd is. Het land dankt zijn naam aan de uitgestrekte Namib woestijn, die het grootste deel van het landschap bepaalt. De Namib is de oudste woestijn ter wereld en gaat over in de Kalahari woestijn, die doorloopt in buurlanden Botswana en Zuid-Afrika.

Ondanks dat Namibië grotendeels uit woestijn bestaat, is de flora en fauna verbazingwekkend divers. De door ijzerdioxide roodgekleurde zandduinen van de Namib bevatten net genoeg vocht voor de prehistorische welwitschiaplant om te overleven. In de droge rivierbeddingen in Damaraland leeft een groeiend aantal woestijnolifanten en zwarte neushoorns. Etosha National Park huisvest grote troepen leeuwen en is menigmaal decor geweest van indrukwekkende natuurdocumentaires. Dankzij de machtige rivieren Kavango, Kwando, Zambezi en Chobe is het noordoosten van Namibië weelderig groen en zijn de omstandigheden voor wilde dieren hier zeer gunstig.

De interessante cultuur wordt bepaald door diverse stammen. Eén daarvan is de Himba stam, een van oudsher nomadisch volk dat nog steeds vasthoudt aan zijn authentieke levenswijze en tradities. In de Kalahari leven de Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika, in kleine nederzettingen van wat het land hen te bieden heeft.

De afstanden in Namibië zijn enorm groot en onderweg kunt u soms urenlang niemand tegenkomen. Een self drive reis door Namibië vereist daardoor een goede planning en voorbereiding.
 
Hoogtepunten    

Hoofdstad Windhoek, de grootste stad van Namibië, wordt omringd door bergen: de Khomas hoogvlakte, het Eros gebergte en het Auas gebergte. Ondanks de 320.000 inwoners is Windhoek een zeer overzichtelijke stad. Independence Avenue is dé winkelstraat. Als u tijd heeft, moet u zeker de stijlvol gerestaureerde gebouwen uit de Duitse koloniale tijd bezichtigen, zoals het parlementsgebouw Tintenpalast en het fort Alte Feste. Naast het Tintenpalast ligt de bekendste bezienswaardigheid van Windhoek, de Christuskirche.

Ten zuidoosten van Windhoek ligt de Kalahari woestijn, die zich uitstrekt over Zuid-Afrika, Botswana en Namibië. Dankzij de ligging in het binnenland valt er meer neerslag in de Kalahari dan in de Namib woestijn. Dit heeft tot een dichtere begroeiing geleid, waardoor de Kalahari geen ‘echte’ woestijn met enorme zandduinen is, zoals de Namib. Het landschap in de Kalahari bestaat voornamelijk uit savannes en lage rode zandduinen, waar onder meer gnoes, springbokken, gemsbokken en struisvogels leven. De oudste bewoners van de Kalahari zijn de Bosjesmannen. Dit nomadenvolk maakte van de takken van de kokerboom, die u hier ook veel aantreft, kokers om hun pijlen in op te bergen. Buiten het stadje Keetmanshoop vindt u een grote verzameling kokerbomen, bekend onder de naam Quiver Tree Forest.

Fish River Canyon is ongeveer 160 kilometer lang, 27 kilometer breed en 500 meter diep en is daarmee na de Grand Canyon de grootste canyon ter wereld. Waarschijnlijk is deze circa 130 miljoen jaar geleden ontstaan, toen het oercontinent Gondwana afbrak en de aardkorst bij de breuklijn omhoog werd getild. Vanaf de rand heeft u vooral bij zonsopkomst en -ondergang adembenemende uitzichten over de kloof. De meeste tijd van het jaar is de Fish River compleet opgedroogd, maar na de regens in de periode november tot april, is de rivier gevuld met water en mooi oranje gekleurd.

De geïsoleerde kustplaats Lüderitz heeft door de vele koloniale gebouwen een Duits karakter. Vanaf de neogotische Felsenkirche heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Andere bezienswaardigheden in Lüderitz zijn onder andere het stadsmuseum, het treinstation en het oude postkantoor. Buiten Lüderitz ligt het fotogenieke Kolmanskop, in de hoogtijdagen van de diamantindustrie een bloeiend stadje, maar tegenwoordig een verlaten spookstad die meer en meer wordt opgeslokt door de Namib woestijn.

Namib Naukluft Park is het grootste natuurpark van Namibië en strekt zich met zijn dieprode zandduinen, droge rivierbeddingen en diepe dalen uit van Swakopmund tot Lüderitz. Wind en mist creëren zandduinen in het park, waarvan enkele meer dan 350 meter boven de woestijn uitsteken en daarmee tot de hoogste ter wereld behoren. Kenmerkend is de rode kleur van de duinen, hetgeen een teken is van hun leeftijd. Het ijzer in het zand oxideert, waardoor de duin steeds roder wordt naarmate deze ouder wordt. Door de minimale regenval bestaat het park voornamelijk uit woestijn. Toch leven ook hier dieren en planten, zoals gemsbokken, struisvogels, jakhalzen en de welwitschiaplant, waarvan sommige exemplaren meer dan 2000 jaar oud zijn. De zuidwestenwind blaast mist vanuit de koude Atlantische Oceaan kilometers landinwaarts en voert voldoende vocht aan om het leven in de woestijn in stand te houden. De bekende zandduinen van Sossusvlei bereikt u via Sesriem. Onderweg vindt u aan uw linkerhand de bekende Duin 45, die u eventueel kunt beklimmen. De duinen zijn op hun mooist bij zonsopkomst en aan het einde van de dag, als de zon het landschap oker kleurt. Tussen de zandduinen ligt de surrealistische Dodevlei. Na een overstroming van de Tsauchab rivier zijn ruim 900 jaar geleden kortstondig ondiepe poelen ontstaan, waar kameeldoorn acacia’s konden groeien. De zwartgeblakerde boomskeletten op deze versteende, vaalgrijze kleipan vergaan niet vanwege de extreme droogte in de woestijn. In Sesriem bevindt zich ook de Sesriem Canyon, een circa 30 meter diepe en 1 kilometer lange kloof in het zachte kalksteen, die door de jaren heen is uitgesleten door de Tsauchab rivier. U kunt een wandeling maken door deze kloof, bij voorkeur in de vroege ochtend of late namiddag in verband met de warmte.

Tussen het Namib Naukluft Park en het Nubib gebergte ligt het uitgestrekte NamibRand Nature Reserve. De grillige bergen gaan over in strogele graslanden, die vervolgens uitlopen in de rode zandduinen van de Namib. NamibRand Nature Reserve is een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen. U kunt deelnemen aan naturedrives, ballontochten en begeleide wandelingen waarbij u grote kuddes springbokken, gemsbokken, struisvogels en giraffen kunt tegenkomen.

Het strandstadje Swakopmund ademt door de koloniale architectuur nog steeds een typisch Duitse sfeer. U vindt hier restaurants, bars en konditoreien, waar u nog in vloeiend Duits wordt aangesproken en apfelstrudel kunt bestellen. Tijdens een verblijf in Swakopmund kunt u deelnemen aan diverse excursies, waaronder een bezoek aan een township, quadbiken of sandboarden in de duinen en kajakken in de lagune van Walvis Bay, waarbij u Kaapse pelsrobben, dolfijnen, pelikanen, flamingo’s en walvissen (juni t/m november) kunt tegenkomen. Ook kunt u per 4x4 voertuig een tocht ondernemen naar Sandwich Harbour, één van de mooiste wetlands van Namibië. Met de oprichting van het Dorob National Park in 2010 is de woestijn aan de rand van Swakopmund uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. De beste manier om dit gebied te verkennen is tijdens een living desert tour onder begeleiding van een gepassioneerde gids. Hij wijst op onder meer kameleons, gekko’s en slangen die in de ogenschijnlijk onherbergzame woestijn leven. De kuststrook ten noorden van Swakopmund staat, vanwege de vele scheepswrakken die hier aan land spoelden, bekend als Skeleton Coast. Vanuit een propellervliegtuigje ziet u de vele scheepswrakken half boven de zandduinen uitsteken.

In het droge, imposante Damaraland vindt u de oeroude rotsgravures van Twyfelfontein en geologische hoogtepunten als Organ Pipes, Petrified Forest en Burnt Mountain. Het landschap is zeer indrukwekkend met droge rivierbeddingen, rotsheuvels, uitgestrekte vlakten en bergen. Kenners noemen deze regio vaak het mooiste deel van Namibië. In de droge bedding van de Aba-Huab rivier kunt u van maart t/m oktober op zoek gaan naar de zeldzame, roodgekleurde woestijnolifant. Deze bijzondere olifant legt dagelijks grote afstanden af op zoek naar water en weet hierdoor, ondanks het zeer droge klimaat, toch te overleven. Ook vindt u hier gemsbokken, springbokken, bergzebra’s en zwarte neushoorns.
Kaokoland is één van de laatste wildernissen van Afrika en dat komt hoofdzakelijk door de geografische ligging in het desolate westen van Namibië. Het landschap is afwisselend en de prachtige berggebieden strekken zich uit van de heuvels in het zuiden tot de hoge toppen van de Baynes en Otjihipa bergen in het noorden. In dit droge en onherbergzame gebied wonen de seminomadische Himba’s nog op traditionele wijze in eenvoudige lemen hutten. De Himba-vrouwen smeren zich in met itjize, een mengsel van kruiden, geitenvet en oker. Het mengsel beschermt hen tegen de zon en geeft de vrouwen de typische rode kleur. In dit gebied kunt u de Epupa Falls bezoeken. Deze watervallen liggen op de grens met Angola en worden gevoed door de Kunene rivier.

Eén van de grootste bezienswaardigheden is het kurkdroge en onherbergzame Etosha National Park, het grootste beschermde wildpark van Namibië. Het park ontleent zijn naam aan de vrijwel vegetatieloze Etosha zoutpan, die in het regenseizoen deels onder water kan lopen. Blauwgroene algen gedijen uitstekend in het brakke water, waardoor er in deze periode meer dan een miljoen flamingo’s neerstrijken om te broeden. Aan de rand van de pan zijn tientallen drinkplaatsen gevormd, waar regelmatig grote kuddes olifanten hun dorst komen lessen. In Etosha leeft de grootste concentratie wilde dieren van Namibië, waar onder andere leeuwen, zebra’s, olifanten, giraffen en zwarte neushoorns.
De weelderige Zambezi regio (voorheen bekend als Caprivistrip) heeft de vorm van een steelpan en verbindt Namibië met buurlanden Angola, Zambia, Botswana en Zimbabwe. Door hevige regenval en de aanwezigheid van de machtige rivieren Kavango, Kwando, Zambezi en Chobe is dit het natste deel van Namibië en zijn de omstandigheden voor wilde dieren hier zeer gunstig. Gedurende de droge wintermaanden (circa juli t/m medio oktober) trekken olifanten in groten getale vanuit buurlanden de Zambezi regio in om hier hun dorst te lessen. In de natte zomermaanden (circa januari t/m april) trekt het overvloedige water vele migrerende watervogels. Uniek voor Namibië zijn de boottochten; vanuit een motorbootje wijst uw gids u op al het wild dat aan de oever komt drinken. De bekendste parken van de regio zijn Mahango, Bwabwata, Mudumu en Nkasa Rupara. Hier ervaart u nog het authentieke safari-gevoel.

Het Waterberg Plateau is een roodbruine zandsteenformatie van 48 kilometer lang en 15 kilometer breed, die bijna 200 meter boven het omliggende land uitsteekt. Het zachte steen absorbeert veel water, waardoor onderaan het plateau waterbronnen zijn ontstaan. In dit park leven enkele zeldzame dieren, zoals sabelantilopen, neushoorns, luipaarden en cheeta’s. Het park is van een uitzonderlijke schoonheid, die u tijdens een naturedrive of wandeling ervaart.

Namibie heeft een geel reisadvies!

Inmiddels staat het reisadvies op geel en kunt u zoals vanouds naar Namibie afreizen. Vraag ons gerust om advies voor uw reisaanvraag!



Algemene informatie Namibië
Oppervlakte: 20x Nederland
Aantal inwoners: circa 2,3 miljoen
Hoofdstad: Windhoek
Taal: Engels, Duits, Afrikaans en diverse stamtalen
Staatsvorm: republiek
Munteenheid: Namibische dollar

 
 

Reisseizoen
Het hele jaar door is Namibië een prima reisbestemming. De temperatuur en eventuele regenval verschillen per gebied. Van november t/m maart kan de temperatuur oplopen tot wel 45ºC en kan het af en toe regenen. In deze periode verslechtert de kwaliteit van de onverharde wegen en adviseren wij u te kiezen voor een 4x4 huurauto. De beste reistijd is van mei t/m september, wanneer het zelden regent en de temperatuur overdag tussen de 20ºC en 25ºC ligt, terwijl het kwik ‘s nachts naar het nulpunt kan zakken.

Reisinformatie:
Er zijn diverse vluchtverbindingen naar Namibië. KLM vliegt in de periode van april t/m oktober drie keer per week en in de overige maanden twee keer per week naar Windhoek. U vliegt in ca. 12,5 uur vanaf Amsterdam (met een tussenlanding) naar Windhoek. Deze vlucht heeft onze voorkeur, u bent namelijk het snelst op uw bestemming met minder kans op vertraging. De reisduur van onze uitgekiende reizen zijn gebaseerd op de vluchtdagen van de rechtstreekse KLM vlucht. U kunt echter elke dag vertrekken: in ca. 11 uur vliegt u naar Johannesburg, waar u overnacht op de luchthaven. De volgende ochtend vliegt u dan in ca. 2 uur naar Windhoek. Vluchtprijsindicatie KLM: vanaf € 799,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. In uw offerte informeren wij u graag over de actuele vluchtmogelijkheden.

Reisdocumenten
Uw paspoort dient bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Een visum is niet nodig. Als u over een nieuw rijbewijs (op creditcard formaat) beschikt, heeft u geen internationaal rijbewijs nodig.

Reizen met kinderen jonger dan 18 jaar
Namibië heeft het welzijn van kinderen hoog in het vaandel staan. Mede hierdoor hanteren zij strenge regels ten aanzien van de benodigde grensdocumenten voor kinderen tot 18 jaar. Indien u reist met kinderen tot 18 jaar willen wij u daarom dringend verzoeken om de regels voor reizen met kinderen tot 18 jaar in uw offerte aandachtig door te nemen en op tijd zorg te dragen dat u de juiste documenten in bezit heeft. Het niet in bezit hebben van de juiste documenten kan ertoe leiden dat u reeds bij vertrek naar Namibië door de luchtvaartmaatschappij wordt geweigerd, of bij aankomst door de douane wordt teruggestuurd.

Geld
De gemakkelijkste en snelste manier om in Namibië aan geld te komen is pinnen. Dit is op steeds meer plaatsen mogelijk. Zowel de Zuid-Afrikaanse rand als de Namibische dollar zijn geldige valuta en hebben dezelfde koers. Een creditcard is veilig en handig om als reserve mee te nemen (en tevens verplicht indien u een auto huurt), maar bij pompstations kunt u alleen in contact geld afrekenen. Houd hier dus rekening mee!

 
 
 
 
 
  
 


Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds