Game drives & wildlife - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Game drives & wildlife
zoek:
KeniaTanzaniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda MozambiqueZuid-AfrikaBotswanaNamibiŽZambiaZimbabweMauritiusSeychellenMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Treinreizen - NIEUW!VluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochure

Game drives & wildlife

Op zoek naar het wild

 

In ons programma zult u regelmatig de term 'game drive' en andere Engelstalige termen tegenkomen waar geen Nederlands equivalent voor is. Daarom leggen wij hier uit wat wij bedoelen.   
 
Tijdens een game drive zoekt u met een professionele chauffeur/gids - of ranger - het wild op. Uit veiligheidsoverwegingen mag u tijdens een game drive het voertuig niet verlaten, tenzij uw gids u anders vertelt! Uw chauffeur/gids kan u veel vertellen over het dierenleven. Tevens is hij zeer getraind in het 'spotten' van het wild – vaak ziet hij direct een luipaard die u slechts na een paar minuten turen in de bomen kunt ontdekken! Omdat de dieren ’s ochtends vroeg en ’s avonds tegen de schemering het meest actief zijn, vinden de game drives ook rond deze tijd plaats. U zult dus soms erg vroeg wakker gemaakt worden! Een gemiddelde game drive duurt zo’n drie tot vier uur, waarbij u een groot gebied verkent. 
 
Night drives zijn game drives die in het donker worden uitgevoerd met behulp van een schijnwerper – extra spannend vanwege de grote kans op een ontmoeting met een groep leeuwen met een verse 'kill'. Night drives zijn alleen toegestaan in privé-wildreservaten of concessies. In deze parken kunt u dan ook een sundowner drinken: een drankje in alle stilte in de natuur terwijl u al dromend over de vlakte de Afrikaanse zon in luttele minuten volledig ziet ondergaan. In de meeste nationale parken mag er na zonsondergang en voor zonsopkomst niet rondgereden worden.
 
Op diverse plaatsen kunt u ook te voet op zoek gaan naar wild. In dit geval spreken wij van een game walk of wandelsafari. Uw gids is om veiligheidsredenen bewapend en hij zal u een uitgebreide veiligheidsinstructie geven. Hij zal u veel vertellen over de sporen die u tegenkomt, de planten, bloemen en de gewoonten van de dieren. Een ontmoeting met een neushoorn is onvergetelijk als u te voet bent!
 
In Kenia, Tanzania, Namibië en Zambia kunt u ook per luchtballon op zoek gaan naar het wild. Na een uitgebreide veiligheidsinstructie zweeft u ongeveer een uur over de savanne, waarbij u een uniek uitzicht heeft op het voortrazende wild. Een fantastische ervaring! U daalt uiteindelijk af en op uw landingsplaats wordt een champagneontbijt geserveerd, waarna u wordt teruggebracht naar uw accommodatie of nog een game drive maakt.
   
 
In Zambia en Botswana kunt u per kano of mokoro (een soort kano) het wild bekijken. Zachtjes wordt de kano vooruit gepeddeld of geboomd – u hoort slechts het kabbelen van het water, het geschreeuw van de apen en het kwetteren van de vogels. U voelt de stress van u afglijden en langzaam ontspant u zich. Aan de oever lopen enkele machtige olifanten. Langzaam komt u steeds dichterbij, totdat u de olifanten recht in hun ogen kunt kijken en fantastische foto’s kunt maken. 
 
Voor velen is het belangrijk goede natuurfoto's gedurende de safari te maken. Het is i.v.m. de stoffige omgeving aan te bevelen om lenskapjes, schoonmaaktissues en een goed sluitende cameratas mee te nemen. U zult verbaasd zijn over de grote hoeveelheid foto's die u zult maken. Houdt u daarom rekening met voldoende geheugen voor uw camera. Er zijn ook lodges en tented camps waar een computer staat, die u eventueel kunt gebruiken om uw foto's vanaf uw geheugenkaartje op een cd of dvd te branden. U moet dan wel zorgen voor een cd of dvd. Voor de beste wildfoto's is een telelens van tenminste 300 mm erg aan te raden. Houdt u er verder rekening mee dat niet alle lodges en tented camps 24 uur per dag elektriciteit hebben; neemt u daarom één of meerdere reservebatterijen mee. 
 
In Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zambia vinden alle safariactiviteiten plaats samen met de overige gasten van uw lodge of tented camp, tenzij anders vermeld. In Kenia, Tanzania en Oeganda worden de game drives altijd op privé-basis uitgevoerd, tenzij anders vermeld.

Big Five & wildlife
Big Five is een oude jachtterm voor de dieren die het meest gevaarlijk zijn voor jagers: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. Over deze (en andere) dieren vindt u hier meer informatie.  

Eén van dolifante meest indrukwekkende dieren op de aarde is vast en zeker de olifant. Met zijn grote slagtanden, enorme oren en sterke slurf imponeert hij iedereen. De olifant is het grootste en langst levende landzoogdier. Hij is bijzonder sterk en heel intelligent. De Afrikaanse olifant, die u tijdens uw safari onmogelijk kunt missen, is iets groter dan de Aziatische en heeft veel grotere oren. Een flink Afrikaans mannetje meet meer dan 3 meter tot aan de schouders en weegt meer dan 5,4 ton. Olifanten leven in groepen van ca. 10-20, bestaande uit een volwassen mannetje, enkele vrouwtjes en kalfjes. Zowel overdag als 's nachts trekken ze grazend rond en verorberen tot wel zo'n 250 kg per dag. Een olifant wordt zo'n 60-70 jaar oud, maar nog ouder komt ook voor. 

De Afrikaanse leeuw is vooral aan het einde van de middag actief, u zult hem dus vooral tijdens uw middag game drives tegenkomen. Leeuwen zijn territoriale dieren, dat wil zeggen dat ze hun leefgebied afbakenen. Een familiegroep bestaat doorgaans uit 1 tot 3 mannetjes en 10 tot 15 vrouwtjes en welpjes. Zij kunnnen zo een gebied van 40-400 km2 onder controle houden. Het verbaast u misschien, maar tijdens de jacht leveren hun aanvallen vier van de vijf keer niets op.   

De Afrikaanse buffel wordt vaak onderschat. Dit indrukwekkende, machtige dier kan zo'n 800 kilogram zwaar zijn. Zijn grote, scherpe hoorns en zijn soms aggresieve aard - vooral als hij de vrouwjes beschermt - zijn gewoonweg gevaarlijk. Mannetjes trekken er soms alleen op uit, maar doorgaans ziet u een kudde met zo'n honderd dieren. Ook buffels bakenen hun gebied af. U treft ze meestal in de buurt van water aan, vooral in het droge seizoen.
 
De luipaard wordt wel eens verward met de leopard cubscheeta. Luipaarden zijn echter zwaarder gebouwd en hebben een breder gezicht. De luipaard leeft het grootste deel van de tijd alleen, binnen een vast omlijnd territorium. Alleen de paartijd en de periode dat de vrouwtjes jongen hebben vormen hierop uitzonderingen. Net als andere vertegenwoordigers van de katachtigen markeert de luipaard de grenzen van zijn territorium met urine en voorziet hij bomen van krabsporen. Territoria van mannetjes zijn groter dan van de vrouwtjes en snijden vaak die van één of meer vrouwtjes. Gewoonlijk jaagt de luipaard in de ochtend- en avondschemering. De luipaard maakt jacht op een groot aantal diersoorten, van bavianen, knobbelzwijnen en middelgrote antilopen tot kleine zoogdieren en vogels. 

Er zijn twee soorten neushoorns: de witte en de zwarte. De witte is de meest voorkomende soort in Afrika. Het is één van de meest bedreigde diersoorten, want in de Aziatische cultuur is de hoorn als medicijn of liefdesdrankje veel waard. Neushoorns kunnen slecht zien, maar ruiken des te beter. U moet ze dan ook van de wind af benaderen. Buiten de paringstijd leven ze alleen en kunnen ze behoorlijk gevaarlijk zijn met hun gewicht van drieduizend kilogram of meer. Afstand bewaren is dan noodzakelijk. Door hun grijze kleur zijn ze ondanks hun postuur soms moeilijk zichtbaar. Een goede telelens is dus handig.
 
Het nijlpaard is het grootste in zoetwater levende zoogdier en brengt het grootste deel van zijn leven in het water door. 's Nachts verlaten nijlpaarden het water om te grazen. Ze leven in Afrika, ten zuiden van de Sahara tot Namibië en Zuid-Afrika. Hij verblijft het liefst in rivieren of meren van grassteppen. Een nijlpaard is een groot en zwaar dier, dat zo'n tweeduizend kilo weegt. Hij heeft een massieve kop met een omvangrijke bek van zo'n 50 cm breed en is uitgerust met een indrukwekkend aantal tanden en kiezen. Ieder nijlpaard legt 's nachts een aantal kilometers af, op zoek naar voedsel. Wanneer hij zijn buik gevuld heeft met gras en fruit, kuiert hij gewoon langs hetzelfde pad terug naar het water.
 
U kunt de zebra door zijn zwart-witte strepen niet missen. Er bestaan drie verschillende soorten zebra's: de steppezebra, de Grevy zebra en de bergzebra. Het zichtbare verschil zit hem in het patroon van de strepen. Zebra's zijn planteneters met een voorkeur voor verschillende soorten gras, schors, blaadjes, knoppen en wortels. Hun maag en darmen kunnen erg goed de nuttige stoffen uit het eten halen. Daarom kunnen zij beter in gebieden met weinig voedsel leven dan andere Afrikaanse kuddedieren. Zebra's leven meestal in kleine groepjes. De meeste groepjes bestaan uit een mannetje en een aantal vrouwtjes. Eenzame mannetjes leven ook wel alleen of in groepjes met elkaar. Het grootste deel van de dag zijn zebra's bezig met het zoeken naar eten. Wanneer er weinig eten te vinden is, zijn ze zelfs dag en nacht op zoek. In het wild wordt een zebra ongeveer 25 jaar oud.
 
De giraf is een bijzonder opvallend dier met zijn ongewone nek en wonderlijke lichaamsbouw. Behalve haar zeer opvallende lichaam, is ook haar kleurrijke vacht een typisch kenmerk. Giraffen leven in gezinsverband. Zo’n gezin bestaat uit een mannetje met meerdere vrouwtjes. Meestal brengen giraffen één of twee jongen ter wereld. Wanneer een giraf zich over de Afrikaanse vlakte beweegt, lijkt het wel of u een film in slow motion bekijkt, maar in werkelijkheid ligt de snelheid toch zeer hoog: ongeveer 60 km per uur. Omdat een giraf lange poten heeft, is het zeer moeilijk voor haar om te drinken. Om deze reden spreidt zij haar poten, om zo gemakkelijker met haar snuit bij het water te komen. Om te kunnen eten en drinken gebruikt zij vooral haar tong, die wel 45 cm uit haar bek kan komen. Een half uurtje slaap per nacht volstaat voor de giraf, meer heeft zij niet nodig. Haar slaaphouding lijkt sterk op die van een vogel: ze legt zich neer en draait haar hals in een bocht naar achteren, waardoor de kop kan rusten op de romp.

Krokodillen
bkrokodilehoren tot de oudste diersoorten, maar zijn in de loop van de evolutie nauwelijks veranderd. De 22 erkende soorten zijn de grootste, nu levende reptielen. Ze worden gekenmerkt door hun direct herkenbare, hagedisachtige uiterlijk, hun huidbedekking van hoornige schubben en hun enorme krachtige kaken met gemeen uitziende, sterke tanden. Deze dieren leven in de warmere gebieden van de wereld. Krokodillen worden gewoonlijk verdeeld in drie families: echte krokodillen, alligators (waaronder kaaimannen) en de gaviaal. Alle krokodillen leven in de buurt van water: een moeras of drassig gebied, een plas, een meer of een langzaam stromende rivier. Gewoonlijk brengen krokodillen de nacht door in het water en liggen ze overdag op de oevers in de zon te bakken. Tijdens de heetste uren van de dag liggen ze in de schaduw of glijden ze weer het water in om af te koelen. Op dat tijdstip heeft u ook de meeste kans ze te zien.
 
antilopenAntilope is de naam die wordt gegeven aan verscheidene holhoornige hoefdieren, die voornamelijk in Afrika leven. Alle antilopen hebben met elkaar gemeen dat het lichtgebouwde, elegante dieren met kleine gespleten hoeven zijn. Ze kunnen zeer hard rennen, enkele soorten behoren tot de snelste landdieren. De meeste soorten leven op de steppen en savannen van Afrika, Arabië, Centraal-Azië en India. Er zijn echter ook soorten die leven in woestijnen of in dichte regenwouden. De familie der holhoornigen is onderverdeeld in zes onderfamilies. Vijf van deze onderfamilies bevatten soorten die tot de antilopen behoren. Dit zijn de Cephalophinae (duikers), Hippotraginae (grazende antilopen, zoals impala's, gnoes, hartenbeesten, bontebokken, oryxen, sabelantilopen en waterbokken), Antilopinae (echte antilopen, zoals gazellen, Indische antilopen, springbokken, gerenoekken, saiga's, klipspringers en dikdiks) en Pantholopinae (de Tibetaanse antilope of chiroe).

Het woord cheeta komt van het Hindoestaanse woord 'chita' wat 'de gevlekte' betekent. Het meest opvallende aan de cheeta zijn de markeringen die over zijn gezicht lopen, vanuit de ooghoeken naar beneden. Deze lijnen beschermen zijn ogen tegen de zon, wat handig is tijdens het jagen. Alles in het lichaam van de cheeta is gebouwd op snelheid. Zijn lichaam is slank, hij heeft een kleine kop met kleine oren in vergelijking met de rest van zijn lichaam en zijn benen zijn lang met niet intrekbare klauwen. Daardoor heeft de cheeta in scherpe bochten en bij hoge snelheid meer grip op de grond. De cheeta heeft een zeer flexibele ruggengraat die hem in staat stelt ontzettend grote sprongen te maken. Normaliter jagen cheeta's vroeg in de morgen of vroeg in de avond. Dit heeft te maken met het feit dat het midden op de dag vaak te warm is om te jagen. Steeds meer echter wordt de cheeta gedwongen op het heetst van de dag te jagen. Dit omdat het gevecht om een prooi door afname van het leefgebied feller wordt. Door in de middag te gaan jagen, hoopt de cheeta sterkere dieren zoals leeuw en hyena te ontlopen. 
 
 

 

Galago's zijn kleine, boombewonende nachtdieren. Ze bewegen zich door de bomen en struiken voort met sprongen. Hierdoor zijn de achterpoten bij de galago's langer dan de voorpoten. Ook hebben ze een lange pluimstaart, waardoor ze in balans blijven tijdens de sprong. Galago's hebben een ronde kop. Als aanpassing aan het nachtelijke leven hebben galago's grote ogen, lange snuiten en grote oren. De oren van een galago kunnen onafhankelijk van elkaar worden bewogen, en worden platgevouwen om schade te voorkomen. Galago's verschillen in grootte van de dwerggalago, die 105 millimeter lang wordt, tot de dikstaartgalago, die wel 465 millimeter lang kan worden. Galago's komen voornamelijk voor in de drogere bossen en wouden in het zuiden en oosten van Afrika. Overdag slapen galago's in verstrikte takken, holle bomen of in zelfgebouwde nesten, alleen of in groepen. De roep van sommige soorten doet denken aan het gehuil van een baby, vandaar dat de dieren in het Engels ook wel "bushbabies" worden genoemd.

maraboe 

De maraboe is een bijzonder groot lid van de ooievaarfamilie die in een groot deel van Afrika voorkomt. De vogel heeft een vrijwel kale kop met een hangende krop, een grote gelige snavel, zwarte vleugels en staart en een wit lijf. In tegestelling tot andere ooievaars vliegen zij met ingetrokken hals. Maraboes zijn grotendeels aaseters en worden vaak in gezelschap van gieren aangetroffen. Zij verkeren meestal in gezelschap van een paar soortgenoten, maar komen soms ook in grote groepen bijeen. 

 

De olijfbaviaan en de gele baviaan zijn de twee meest in gemeenschap levende bavianen die in oostelijk Afrika voorkomen. De grotere en meer donkere olijfbaviaan komt hoofdzakelijk voor in het westen en centraal in Kenia, het noordelijkste gedeelte van Tanzania en in Oeganda. De kleinere, slankere en lichtere van kleur zijnde gele baviaan leeft in het zuidelijk deel en aan de kust van Kenia en in heel Tanzania. Beide types hebben een kop in de vorm van een hondenkop waarbij de neus van de gele baviaan iets meer omhoog staat dan die van de olijfbaviaan. De belangrijkste voorwaarden voor een juist leefgebied zijn waterbronnen en veilige slaapplaatsen in hoge bomen of op hoge klippen met een goed uitzicht. Wanneer het water gemakkelijk te vinden is, drinken de bavianen om de dag. Ze kunnen ook voor een langere periode zonder water overleven door de dauw van hun bont te likken. De bavianen verlaten gewoonlijk hun slaapplaatsen rond zeven á acht uur in de ochtend. Ze eten ongeveer drie uur. Dan rusten ze tijdens de hitte van de dag uit en beginnen opnieuw met eten in de loop van de middag, voordat ze hun slaapplaatsen tegen 18.00 uur opzoeken. 

 

De hyena’s zijn familie van de middelgrote roofdieren die voorkomen in Afrika en Azië. Hoewel ze eruit zien als grote honden, vormen ze een aparte biologische familie. Vroeger kwamen grote hyena's voor over grote delen van Europa en Azië, maar ze zijn sterk in aantal teruggelopen. Er zijn slechts vier soorten overgebleven: de gevlekte hyena, de bruine hyena, de gestreepte hyena en de aardwolf. Tegenwoordig leven er nog maar twee onderfamilies: de aardwolven en de echte hyena's. De hyena kan met zijn tweeën een territorium bewonen, maar meestal leven ze in een meute. Een meute kan uit 30 tot 80 hyena's bestaan met ongeveer evenveel mannetjes als vrouwtjes. Het vrouwtje is dominant bij de hyena's. Als er één stuk vlees is behoort het haar toe. Als twee hyena's van verschillend geslacht bij elkaar zijn, zal het mannetje altijd voor het vrouwtje wijken. Een vrouwtje is gemiddeld zes kilo zwaarder dan het mannetje.

 

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds