Wildlife in Afrika | Reisorganisatie Jambo Safari Club | Specialist in privé-safari’s
Bestemmingen
Aangesloten bij Aangesloten bij
Bestemmingen
info@jambo.nl
020 2012 740
Aangesloten bij

Wildlife in Afrika

Lees meer

Wilde dieren spotten in Afrika

Tijdens een safari in Afrika ontdekt u een rijke verscheidenheid aan dieren die de savanne bevolken. U ziet giraffen rustig grazen tussen de acaciabomen, cheeta’s die snel over de savanne rennen en zebra’s die in groepen bij elkaar blijven. Deze unieke ontmoetingen met het wildlife in Afrika maken een safari tot een onvergetelijke ervaring.

Wildlife in Afrika: De Big 5

Naast deze fascinerende dieren zijn er ook de iconische Big Five: de olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. Oorspronkelijk beschouwd als de meest uitdagende prooien door jagers, zijn deze dieren nu de sterren van safari’s. Het zien van de Big Five in hun natuurlijke habitat is een hoogtepunt van elke reis naar Afrika. Maak onvergetelijke herinneringen en leg deze indrukwekkende dieren vast op foto.

Nijlpaard

Het nijlpaard is het grootste in zoetwater levende zoogdier en brengt het grootste deel van zijn leven in het water door. ’s Nachts verlaten nijlpaarden het water om te grazen. Ze leven in Afrika, ten zuiden van de Sahara tot Namibië en Zuid-Afrika. Hij verblijft het liefst in rivieren of meren van grassteppen. Een nijlpaard is een groot en zwaar dier, dat zo’n tweeduizend kilo weegt. Hij heeft een massieve kop met een omvangrijke bek van zo’n 50 cm breed en is uitgerust met een indrukwekkend aantal tanden en kiezen.

Voedsel

Ieder nijlpaard legt ’s nachts een aantal kilometers af, op zoek naar voedsel. Wanneer hij zijn buik gevuld heeft met gras en fruit, kuiert hij gewoon langs hetzelfde pad terug naar het water. Ondanks hun indrukwekkende lichaamsgrootte consumeren ze relatief bescheiden hoeveelheden voedsel. Gemiddeld eten nijlpaarden per nacht ongeveer 40 tot 60 kilogram gras, wat neerkomt op slechts 1 tot 1,5% van hun lichaamsgewicht.

Zebra

U kunt de zebra door zijn zwart-witte strepen niet missen. Er bestaan drie verschillende soorten zebra’s: de steppezebra, de Grevy zebra en de bergzebra. Het zichtbare verschil zit hem in het patroon van de strepen. Zebra’s zijn planteneters met een voorkeur voor verschillende soorten gras, schors, blaadjes, knoppen en wortels. Hun maag en darmen kunnen erg goed de nuttige stoffen uit het eten halen. Daarom kunnen zij beter in gebieden met weinig voedsel leven dan andere Afrikaanse kuddedieren.

Leefgedrag

Zebra’s leven meestal in kleine groepjes. De meeste groepjes bestaan uit een mannetje en een aantal vrouwtjes. Eenzame mannetjes leven ook wel alleen of in groepjes met elkaar. Het grootste deel van de dag zijn zebra’s bezig met het zoeken naar eten. Wanneer er weinig eten te vinden is, zijn ze zelfs dag en nacht op zoek. In het wild wordt een zebra ongeveer 25 jaar oud.

Giraf

De giraf is een bijzonder opvallend dier met zijn ongewone nek en wonderlijke lichaamsbouw. Behalve haar zeer opvallende lichaam, is ook haar kleurrijke vacht een typisch kenmerk. Giraffen leven in gezinsverband. Zo’n gezin bestaat uit een mannetje met meerdere vrouwtjes. Meestal brengen giraffen één of twee jongen ter wereld. Wanneer een giraf zich over de Afrikaanse vlakte beweegt, lijkt het wel of u een film in slow motion bekijkt, maar in werkelijkheid ligt de snelheid toch zeer hoog: ongeveer 60 km per uur.

Drinken en slapen

Omdat een giraf lange poten heeft, is het zeer moeilijk voor haar om te drinken. Om deze reden spreidt zij haar poten, om zo gemakkelijker met haar snuit bij het water te komen. Om te kunnen eten en drinken gebruikt zij vooral haar tong, die wel 45 cm uit haar bek kan komen. Een half uurtje slaap per nacht volstaat voor de giraf, meer heeft zij niet nodig. Haar slaaphouding lijkt sterk op die van een vogel: ze legt zich neer en draait haar hals in een bocht naar achteren, waardoor de kop kan rusten op de romp.

Krokodil

Krokodillen behoren tot de oudste diersoorten, maar zijn in de loop van de evolutie nauwelijks veranderd. De 22 erkende soorten zijn de grootste, nu levende reptielen. Ze worden gekenmerkt door hun direct herkenbare, hagedisachtige uiterlijk, hun huidbedekking van hoornige schubben en hun enorme krachtige kaken met gemeen uitziende, sterke tanden. Deze dieren leven in de warmere gebieden van de wereld. Krokodillen worden gewoonlijk verdeeld in drie families: echte krokodillen, alligators (waaronder kaaimannen) en de gaviaal.

Leefomgeving

Alle krokodillen leven in de buurt van water: een moeras of drassig gebied, een plas, een meer of een langzaam stromende rivier. Gewoonlijk brengen krokodillen de nacht door in het water en liggen ze overdag op de oevers in de zon te bakken. Tijdens de heetste uren van de dag liggen ze in de schaduw of glijden ze weer het water in om af te koelen. Op dat tijdstip heeft u ook de meeste kans ze te zien.

Antilopen

Antilope is de naam die wordt gegeven aan verscheidene holhoornige hoefdieren, die voornamelijk in Afrika leven. Alle antilopen hebben met elkaar gemeen dat het lichtgebouwde, elegante dieren met kleine gespleten hoeven zijn. Ze kunnen zeer hard rennen, enkele soorten behoren tot de snelste landdieren. De meeste soorten leven op de steppen en savannen van Afrika, Arabië, Centraal-Azië en India. Er zijn echter ook soorten die leven in woestijnen of in dichte regenwouden. De familie der holhoornigen is onderverdeeld in zes onderfamilies. Vijf van deze onderfamilies bevatten soorten die tot de antilopen behoren.

Antilopen in Afrika

  • Cephalophinae (duikers)
  • Hippotraginae (grazende antilopen, zoals impala’s, gnoes, hartenbeesten, bontebokken, oryxen, sabelantilopen en waterbokken)
  • Antilopinae (echte antilopen, zoals gazellen, Indische antilopen, springbokken, gerenoekken, saiga’s, klipspringers en dikdiks)
  • Pantholopinae (de Tibetaanse antilope of chiroe).

Cheeta

Het woord cheeta komt van het Hindoestaanse woord ‘chita’ wat ‘de gevlekte’ betekent. Het meest opvallende aan de cheeta zijn de markeringen die over zijn gezicht lopen, vanuit de ooghoeken naar beneden. Deze lijnen beschermen zijn ogen tegen de zon, wat handig is tijdens het jagen. Alles in het lichaam van de cheeta is gebouwd op snelheid. Zijn lichaam is slank, hij heeft een kleine kop met kleine oren in vergelijking met de rest van zijn lichaam en zijn benen zijn lang met niet intrekbare klauwen. Daardoor heeft de cheeta in scherpe bochten en bij hoge snelheid meer grip op de grond.

Jachtgedrag

De cheeta heeft een zeer flexibele ruggengraat die hem in staat stelt ontzettend grote sprongen te maken. Normaliter jagen cheeta’s vroeg in de morgen of vroeg in de avond. Dit heeft te maken met het feit dat het midden op de dag vaak te warm is om te jagen. Steeds meer echter wordt de cheeta gedwongen op het heetst van de dag te jagen. Dit omdat het gevecht om een prooi door afname van het leefgebied feller wordt. Door in de middag te gaan jagen, hoopt de cheeta sterkere dieren zoals leeuw en hyena te ontlopen.

Ontdek het wildlife in Afrika met Jambo Safari Club

Een safari biedt u de unieke kans om het wildlife in Afrika in hun natuurlijke habitat te observeren. Of u nu op zoek bent naar de machtige olifant, de sluwe luipaard of de elegante giraffe, elk moment in de Afrikaanse wildernis is een onvergetelijke ervaring. Bereid u voor op een avontuur vol verrassingen en fascinerende ontmoetingen met de Big Five en andere wilde dieren die Afrika tot een van de meest bijzondere bestemmingen ter wereld maken.

Reizigers over ons

Uitstekend
Trustpilot 5 sterren
Gebaseerd op 591 reviews
Trustpilot
  • Klant is koningKlant is koning
  • Ruim 46 jaar ervaring 46
    Ruim 46 jaar ervaring
  • Rechtstreekse vluchtenRechtstreekse vluchten
  • Betrouwbare lokale partnersBetrouwbare lokale partners