Migratiereizen in Afrika met Jambo Safari Club
Jaarlijks vindt in het wildpark de Grote Trek plaats. Een immense migratie van ongeveer anderhalf miljoen gnoes en tweehonderdduizend zebra’s. Een spektakel bestaande uit kuddes van zo’n 40-50 km lengte, die op de voet gevolgd worden door roofdieren als hyena’s en jakhalzen, die hun kans bij de zwakkere dieren afwachten. Dit fenomeen staat wereldwijd bekend als The Great Migration, ofwel de grote migratie of de grote trek. Wanneer de migratie precies plaatsvindt is niet te zeggen. Het is een onvoorspelbare en spontane gebeurtenis, die samenhangt met de komst van de regen. De korte regentijd begint rond half oktober en zorgt ervoor dat de eerste kuddes migreren vanuit de Masai Mara in Kenia naar de groene grasvlaktes in het zuidoosten van de Serengeti, rond Lake Ndutu. Daar komt de trek tot stilstand en verspreidt de kudde zich over de vlaktes, waar roofdieren hun slag slaan. Hier worden ook de kalveren geboren en als de grasvlaktes half maart kaalgevreten zijn, trekken de eerste kuddes weer westwaarts.
In januari en februari vindt de geboortegolf van jonge gnoes plaats
In april/mei passeren ze het gebied tussen de Moru Kopjes en het westen van Seronera Valley. In juni kunnen de kuddes zich splitsen; een klein deel gaat direct noordwaarts, de rest trekt eerst verder naar het westen naar de Grumeti rivier. Hier steken zij de rivier over, opgejaagd door de vele krokodillen. Begin juli komt de kudde weer bij elkaar om verder te trekken naar de Mara rivier in het uiterste noorden van de Serengeti en de Masai Mara in Kenia. Bij de oversteek vallen veel dieren ten prooi aan krokodillen of worden vertrapt door soortgenoten. Getuige zijn van een rivieroversteek vereist veel geduld en veel geluk; het kan soms vele dagen duren voordat de kuddes in beweging komen! De dieren die de oversteek halen, blijven tot eind oktober in de Masai Mara. Overigens hebben veel andere diersoorten, zoals gazellen, giraffes en roofdieren vaak een vast territorium. Zij migreren dus niet, waardoor er altijd genoeg te zien is in het gehele park.
Het is van te voren niet exact te bepalen waar het merendeel van de kuddes zich bevindt. De migratie is geheel afhankelijk van de komst van regen en daardoor kan het tijdstip en de locatie soms wel vier tot acht weken verschillen met andere jaren. Onderstaande kaart geeft in grote lijnen weer hoe de migratie onder normale omstandigheden verloopt. Het is echter niet zo dat alle gnoes en zebra’s exact dezelfde route afleggen. De kuddes splitsen zich regelmatig op in groepen, die vooruit gaan of die een kortere of langere route afleggen. Bovendien besluiten kuddes soms terug te keren, wanneer de regens uitblijven. Wij kunnen uw reis zó samenstellen dat u de grootst mogelijke kans heeft om de migratie, of delen daarvan, te zien.
Naast de gnoes en zebra’s profiteren ook roofdieren van de migratie, wat zorgt voor spectaculaire natuurtaferelen. Leeuwen, hyena’s en cheeta’s volgen de kuddes op de voet en benutten de kansen die de massale verplaatsing met zich meebrengt. Dit dynamische schouwspel maakt elke safaribeleving uniek en onvoorspelbaar. Zelfs binnen één seizoen kunnen de omstandigheden sterk wisselen, waardoor flexibiliteit in uw reisplanning van groot belang is. Onze ervaring en lokale kennis helpen u om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.