23-daagse self drive Hoogtepunten van Zuid-Afrika - Zuid-Afrika
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Zuid-Afrika / 23-daagse self drive Hoogtepunten van Zuid-Afrika
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda BotswanaZuid-Afrika24-daagse self drive Zuid-Afrika Compleet15-daagse self drive Bijzonder Zuid-Afrika17-daagse self drive Familieavontuur in de Kaap23-daagse self drive Hoogtepunten van Zuid-Afrika16-daagse self drive Kaapstad & Tuinroute16-daagse self drive Avontuur & Cultuur14-daagse self drive Legendes & Wildparken9-daagse self drive Zuid-Afrika in een Notendop17-daagse self drive Bergen, Safari & Strand14-daagse self drive Oost-Kaap & Lesotho15-daagse self drive Kaap & Kalahari14-daagse golfreis in de Kaap14-daagse fly-in safari & Kaapstad13-daagse klassieke Rovos Rail, Kaapstad, Pretoria & fly in Safari16-daagse luxe Blue Train, Safari, Kaapstad & Stellenbosch-------- SAFARI & STRAND -------15-daagse safari Zuid-Afrika & strandvakantie Mauritius13-daagse self drive Zuid-Afrika & strandvakantie Seychellen15-daagse fly-in safari Zuid-Afrika & strandvakantie Seychellen15-daagse reis Panoramaroute, Kruger & SeychellenAutohuur Zuid-AfrikaUw eigen reis samenstellen - MaatwerkNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

23-daagse self drive Hoogtepunten van Zuid-AfrikaHoogtepunten
Kaapstad – Wijngebied – Montaqu/Sanbona Wildlife Reserve - Oudtshoorn – Tuinroute – Addo Elephant National Park – Dolphin Coast – St.Lucia – Panorama Route – Greater Kruger National Park

Vertrek: dagelijks
Reissom: vanaf € 2.478,- per persoon (exclusief vluchten)

Tijdens deze rondreis bezoekt u per huurauto vrijwel alle hoogtepunten van Zuid-Afrika! U begint uw reis, net als Jan van Riebeeck destijds, in Kaapstad: een bijzondere metropool waar verleden en heden hand in hand gaan. Via het wijngebied, de struisvogelplaats Oudtshoorn en de mooie Tuinroute rijdt u naar het Addo olifantenpark. U vliegt vervolgens naar Durban en zet uw reis voort in noordoostelijke richting naar de Dolphin Coast, St. Lucia, eSwatini (Swaziland) en de Panorama Route. U sluit de reis af met een spannende safari in een privéwildreservaat aan de rand van het Kruger Park.

Voor uw verblijf kunt u een keuze maken uit vier niveaus: A, B, C of D. Niveau A zijn voornamelijk 3*, B voornamelijk 4*, C voornamelijk 4/5* en D voornamelijk 5* accommodaties.

Dag 1-3: naar Kaapstad
U vliegt met KLM rechtstreeks naar Kaapstad. Na aankomst wordt u verwelkomd door een chauffeur en naar uw accommodatie in de stad gebracht. Na het ontbijt op dag 2 wordt de huurauto bij uw accommodatie afgeleverd. Vervolgens heeft u twee volle dagen om Kaapstad en omgeving te verkennen. Kaap de Goede Hoop, het pinguïnstrand Boulders Beach, de Tafelberg, Robbeneiland, het historische stadshart en het Victoria & Alfred Waterfront mogen in ieder geval niet op uw lijstje ontbreken! Overnachting:
Niveau A – De Tafelberg Guesthouse (LO)
Niveau B – Blackheath Lodge (LO)
Niveau C – Kensington Place (LO)
Niveau D – The Marly Boutique (LO)
Dag 4-5: Franschhoek – ca. 85 km
Op nog geen uur rijden van Kaapstad ligt het beroemde wijngebied. In het centrum daarvan ligt Franschhoek, het culinaire Mekka van Zuid-Afrika en nog steeds een beetje Frans aandoend. In de nabije omgeving vindt u talloze wijnboerderijen, waar u wijn kunt proeven. Overnachting:
Niveau A – Maison Chablis Guest House (LO)
Niveau B – Avondrood Guesthouse (LO)
Niveau C – Leeu House (LO)
Niveau D – Le Quartier Francais (LO)

Dag 6: Montagu/Sanbona – ca. 145/195 km
Niveau A en B rijden vandaag naar het kleine plaatsje Montaqu waar zij één nacht zullen verblijven. Naast een aantal bijzondere wijnhuizen treft u rond Montaqu een aantal kleine en sfeervolle dorpjes aan, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Aan de rand van Montagu liggen de Avalon Sprins, die een heilzame werking hebben op diverse kwalen. U heeft alle tijd om deze prachtige omgeving op uw gemak te verkennen.
Niveau C of D rijden via Montaqu richting Berrydale waar zij het Sanbona Wildlife Reserve bezoeken. Dit prachtige natuurpark ligt in een van de meest diverse regio’s van Zuid-Afrika op het gebied van flora en fauna. Tijdens de gamedrives zijn naast de Big Five ook talrijke soorten planten en vogels te zien. Niveau C en D verblijven 2 nachten in het Sanbona Wildlife Reserve. Overnachting:
Niveau A – Montagu Vines (LO)
Niveau B – Mimosa Lodge (LO)
Niveau C – Gondwana Family Lodge (VP+)
Niveau D – Tilney Manor (VP+)
Dag 7: Oudtshoorn/Sanbona – ca. 265 km
Voor niveau A en B is de volgende bestemming Oudtshoorn, eens de struisvogelhoofdstad van de wereld. Nog steeds vindt u er diverse struisvogelboerderijen. Op uw 2e dag kunt u vanuit Oudtshoorn, via de prachtige Swartbergpas, een uitstapje maken naar Prince Albert, dat over een prachtig historisch centrum beschikt. Ook kunt u een bezoek brengen aan de indrukwekkende Cango druipsteengrotten. Niveau C en D verblijven nog steeds in het Sabona Wildlife Reserve en gaan op gamedrives. Overnachting:
Niveau A – La Plume Guesthouse (LO)
Niveau B – De Opstal Country Lodge (LO)
Niveau C – Gondwana Family Lodge (VP+)
Niveau D – Tilney Manor (VP+)

Dag 8: Oudtshoorn – ca. 175 km
Niveau A en B hebben een hele dag de tijd om de omgeving van Oudtshoorn te verkennen. Niveau C en D verlaten het Sanbona wildreservaat en rijden naar Oudtshoorn waar zij één nacht verblijven. Overnachting:

Niveau A – La Plume Guesthouse (LO)
Niveau B – De Opstal Country Lodge (LO)
Niveau C – Rosenhof Country House (LO)
Niveau D – Rosenhof Country House (LO)Dag 9-10: Plettenberg Bay/Tuinroute – ca. 160 km
De komende twee dagen verblijft u in één van de mooiste gebieden van Zuid-Afrika: de Tuinroute. Hier vindt u o.a. Knysna, centrum van de oesterteelt en gebouwd rond een lagune waarop u een boottocht kunt maken. Ook kunt u wandelingen maken in het Robberg reservaat en het Tsitsikamma kustpark en genieten van de prachtige natuur in Nature’s Valley. Als het mooi weer is kunt u ook een dagje aan één van de stranden van Plettenberg Bay doorbrengen. Overnachting:
Niveau A – Lily Pond Country Lodge, garden room(LO)
Niveau B – Robberg Beach Lodge (LO)
Niveau C – Hunters Country House (LO)
Niveau D – The Plettenberg (LO)


Dag 11-12: Addo Elephant National Park – ca. 300 km
U vervolgt de reis naar het Addo Elephant National Park. U kunt met uw huurauto op eigen gelegenheid safari’s maken in het park, maar u kunt ter plaatse ook een georganiseerde safari reserveren. Overnachting:
Niveau A – The Elephant House - stable cottage (LO)
Niveau B – The Elephant House - Main House (LO)
Niveau C – Woodall Country House & Spa (LO)
Niveau D – Gorah Elephant Camp (VP+)
Dag 13: Dolphin Coast – ca. 70+20 km
Vanuit Port Elizabeth vliegt u naar Durban, waar weer een huurauto voor u klaarstaat. U rijdt vervolgens naar één van de kleine badplaatsen aan de kust ten noorden van Durban (Dolphin Coast). In het heuvelachtige achterland vindt u diverse Zulu-dorpjes en de Vallei van de Duizend Heuvels, waaraan u een bezoek kunt brengen. U kunt ook even heerlijk relaxen en alle indrukken tot nu toe rustig op u laten inwerken aan de rand van het zwembad of op het strand. Overnachting:
Niveau A – Fairlight Beach House (LO)
Niveau B – Fairlight Beach House (LO)
Niveau C – Petite Provence (LO)
Niveau D – The Oyster Box (LO)


Dag 14-15: St. Lucia – ca. 225 km
U rijdt verder in noordoostelijke richting naar St. Lucia. U bevindt zich nu aan de rand van het iSimangaliso Wetland Park: een moerasgebied waar u boottochten en game drives kunt maken. U kunt ook op eigen gelegenheid een safari maken in het nabij gelegen wildreservaat Hluhluwe, dat vooral bekend is vanwege zijn vele neushoorns, die tegenwoordig een zeldzame verschijning zijn in de Afrikaanse bush. Op niveau C verblijft u ín het iSimangaliso Wetland Park en zijn begeleide gamedrives inclusief. Overnachting:
Niveau A – Afrikhaya Guesthouse (LO)
Niveau B – The Sandpiper Guesthouse (LO)
Niveau C – Makakatana Bay Lodge (AI+)
Niveau D – Thonga Beach Lodge (VP+)


Dag 16:  Swaziland/eSwatini – ca. 360 km
Verder noordelijk, ingesloten tussen Zuid-Afrika en Mozambique, ligt het kleine koninkrijk Swaziland/eSwatini. Op weg naar uw hotel in het centrum van het land zult u vele typische Afrikaanse dorpjes tegenkomen. Voor een bezoek aan de lokale markt van Mbabane, de Swazi kristalfabriek bij Ngwenya of het Mlilwane wildreservaat adviseren wij een extra nacht. Overnachting:
Niveau A – Mantenga Lodge (LO)
Niveau B – Mogi Boutique Hotel (LO)
Niveau C – Reilly's Rock Hilltop Lodge (HP)
Niveau D – Royal Villas (BB)


Dag 17-18: Hazyview/Panorama Route – ca. 230 km
Via het groene, heuvelachtige noorden van eSwatini rijdt u terug naar Zuid-Afrika. U verblijft twee nachten in of nabij Hazyview. Op dag 18 kunt u de vele bezienswaardigheden langs de Panorama Route bezichtigen of een kijkje nemen in het Kruger Park. Overnachting:
Niveau A – Rissington Inn (LO)

Niveau B – Bambuu Lakeside Lodge (LO)
Niveau C – Summerfields Rose Retreat (LO)
Niveau D – Highgrove House (HP)Dag 19-21: Greater Kruger National Park – ca. 175 km
Een safari in een privéwildreservaat aan de rand van het Greater Kruger National Park vormt een prachtig einde van deze reis. In open 4x4 safarivoertuigen trekt u er samen met de overige gasten bij zonsopgang en zonsondergang op uit om de vele dieren en vogels te spotten die in dit zeer wildrijke gebied voorkomen. Uw ranger neemt u ook graag mee op een wandelsafari, waarbij de nadruk ligt op het herkennen van sporen, bomen, planten, insecten en vogels. Natuurlijk kan er ook een leeuw uw pad kruisen! U verblijft drie nachten in een kleinschalige safari lodge, waar het u aan niets zal ontbreken. Overnachting:
Niveau A – Ku Sungula Safari Lodge (VP+)
Niveau B – Pondoro Game Lodge (AI+)
Niveau C – Simbavati Hilltop Lodge (AI+)
Niveau D – Rockfig Safari Lodge (AI+)

Dag 22-23: Johannesburg-Amsterdam – ca. 505 km
Na de laatste safari en het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen. U rijdt via een mooie route ‘binnendoor’ naar de luchthaven van Johannesburg, waar u de auto inlevert en incheckt voor uw KLM vlucht, die rond middernacht naar Amsterdam vertrekt. Na aankomst op Schiphol de volgende ochtend is uw rondreis ten einde.


De vermelde afstanden zijn gemiddelden. De uiteindelijke afstanden zijn afhankelijk van de ligging van de accommodaties waarin u verblijft.


(LO) = logies/ontbijt - (HP) = halfpension - (VP+) = volpension + gezamenlijke activiteiten - (AI+) = volpension en geselecteerde drankjes + gezamenlijke activiteiten


Prijzen per persoon 2023*
(exclusief vluchten)

Niveau A- voornamelijk 3/3*+ 2 personen 4-personen
1 januari t/m 3 januari € 2.861,- € 2.727,-
4 januari t/m 30 april € 2.733,- € 2.614,-
1 mei t/m 31 juli € 2.478,- € 2.364,-
1 augustus t/m 30 september € 2.594,- € 2.481-
1 oktober t/m 31 oktober € 2.687,- € 2.574,-
1 november t/m 10 december € 2.827,- € 2.697,-
11 december t/m 31 december € 2.982,- € 2.837,-

Niveau B- voornamelijk 4* 2 personen 4 personen
1 januari t/m 4 januari € 4.611,- € 4.477,-
5 januari  t/m 10 januari € 4.483,- € 4.364-
11 januari t/m 17 april € 3.947,- € 3.828,-
18 april t/m 30 april € 3.829,- € 3.709,-
1 mei t/m 31 mei € 3.528,- € 3.414,-
1 juni t/m 30 juni € 3.451,- € 3.336,-
1 juli t/m 31 juli € 3.611,- € 3.498,-
1 augustus t/m 31 augustus € 3.739,- € 3.624,-
1 september t/m 30 september € 3.825,- € 3.711,-
1 oktober t/m 31 oktober € 3.923,- € 3.809,-
1 november t/m 10 december € 4.028,- € 3.913,-
11 december t/m 17 december € 4.254,- € 4.108,-
18 december t/m 31 december € 4.798,- € 4.652,-

Niveau C- voornamelijk 4/5* 2 personen 4 personen
1 januari t/m 5 januari € 8.816,- € 8.270,-
6 januari t/m 15 januari € 8.377,- € 7.943,-
16 januari t/m 28 februari € 8.329,- € 7.896,-
1 maart t/m 31 maart € 8.254,- € 7.821,-
1 april t/m 30 april € 7.927- € 7.493,-
1 mei t/m 30 juni € 7.039,- € 6.640,-
1 juli t/m 31 juli € 7.249,- € 6.850,-
1 augustus t/m 31 augustus € 7.330,- € 6.931,-
1 september t/m 30 september € 7.443,- € 7.056,-
1 oktober t/m 31 oktober € 8.031,- € 7.632,-
1 november t/m 30 november € 8.227,- € 7.751,-
1 december t/m 10 december € 7.920,- € 7.444,-
11 december t/m 15 december € 8.229,- € 7.631,-
16 december t/m 31 december € 9.303,- € 8.705,-

Niveau D - voornamelijk 5* 2 personen 4 personen
1 januari t/m 5 januari € 11.193,- € 10.384,-
6 januari t/m 28 februari € 10.610,- € 9.971,-
1 maart t/m 31 maart € 10.680,- € 10.042,-
1 april t/m 30 april € 9.811,- € 9.172,-
1 mei t/m 31 juli € 8.668,- € 8.086,-
1 augustus t/m 31 augustus € 9.235,- € 8.653,-
1 september t/m 30 september € 9.297,- € 8.714,-
1 oktober t/m 31 oktober € 10.051,- € 9.469,-
1 november t/m 30 november € 10.288,- € 9.587,-
1 december t/m 14 december € 10.345,- € 9.457,-
15 december t/m 31 december € 11.979,- € 11.092,-

Inclusief:
Transfer op dag 1, overnachtingen in een 2-persoonskamer, maaltijden en drankjes zoals vermeld, safari-activiteiten zoals vermeld, conservation fees privéwildreservaten (C/D),
huurauto met GPS navigatiesysteem óf WiFi hotspot, autoverzekering zonder eigen risico.

Exclusief:
Vluchten, luchthavenbelastingen, overige maaltijden en drankjes, fooien, entreegelden nationale parken en wildparken (circa € 100,- p.p.), lokale kosten autohuur (circa € 270,- per reisgezelschap), eventuele toeslagen schoolvakanties/feestdagen en/of brandstof.

Type huurauto (of gelijkwaardig):
Bij 2 personen: Toyota Corolla Quest (niveau A en B) + BMW 3 series (niveau C) + Toyota Fortuner (niveau D)
Bij 4 personen: Kia Sportage (niveau A en B) + Toyota Fortuner (niveau C en D) 

Prijzen voor een afwijkend aantal personen en 1-persoonskamers zijn op aanvraag. Bel of mail ons gerust voor een prijsopgave.

Vluchtschema (onder voorbehoud):

Vluchtnummer Verbinding Vertrek Aankomst
KL 597 Amsterdam - Kaapstad 10.15 22.35
FA 422 Port Elizabeth - Durban 16.15 17.35
KL 592 Johannesburg - Amsterdam 23.59 10.15 +1

Vluchtprijsindicatie:
KLM/FA vluchten: vanaf € 1.150,- p.p. inclusief luchthavenbelasting en toeslagen. Wij kunnen geheel vrijblijvend vluchten voor u in optie reserveren, zodat uw vluchtprijs is gegarandeerd. Aarzelt u niet om ons te bellen! Hoogtepunten:

Kaapstad is één van de mooiste steden ter wereld, waar u zonder probleem een week kunt verblijven om alle bezienswaardigheden te bezoeken. De Tafelberg kijkt majestueus neer op de Tafelbaai, de prachtige stranden en Cape Point, het meest zuidwestelijke punt van Afrika. Kaapstad is een liberale stad, waar alle culturen zich mengen. Ook is er een bruisend uitgaansleven, met name aan de haven, waar de oude opslaghuizen zijn omgebouwd tot een wirwar van winkels, restaurantjes en cafés. Ontdek in het centrum de gezellige restaurantjes aan Kloof Street. Natuurlijk kunt u ook, klimmend of per kabelbaan, naar de top van de Tafelberg gaan. Dit uitstapje bestond al toen Kaapstad in de 17de eeuw alleen nog maar een verversingsstation voor de V.O.C. was. Ook vindt u in de nabije omgeving van Kaapstad onder meer de wereldberoemde botanische tuin van Kirstenbosch en het beruchte Robbeneiland, waar Nelson Mandela lange tijd gevangen heeft gezeten. Een tocht over het Kaapse schiereiland met een bezoek aan Kaap de Goede Hoop, Hout Bay en Simon’s Town is een aanrader. Een veel bezochte plek bij Simon’s Town is Boulders Beach, een beschermd natuurgebied waar de Afrikaanse pinguïn vrij kan rondlopen. Ten zuidwesten van Kaapstad liggen de badplaatsen Bantry Bay, Clifton en Camps Bay, waar de stranden in de zomermaanden gezellig druk zijn.

Het wijngebied in de West-Kaap kent haar oorsprong in de 17de eeuw en behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Zuid-Afrika. Op vrijwel alle wijnboerderijen kunt u bijzondere lokale wijnen proeven. Of wat dacht u van een picknicklunch in de schaduw van eeuwenoude bomen op landgoed Vergelegen of Boschendal? Grotere wijnboerderijen zoals Spier en Neethlingshof organiseren rondleidingen. Een kijkje in de wijnkelders van de Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging in Paarl is ook een aanrader. Het wijngebied in de driehoek Stellenbosch-Franschhoek-Paarl is het meest bekend en ligt op nog geen uur rijden van Kaapstad. De levendige universiteitsstad Stellenbosch is na Kaapstad de oudste stad van het land en zeker een bezoek waard: slenter door de straatjes met oude eikenbomen, bewonder de Kaap-Hollandse en Victoriaanse bouwstijl of breng een bezoek aan de indrukwekkende Moederkerk. Het sfeervolle dorpje Franschhoek is eind 17de eeuw gesticht door Franse Hugenoten en draagt nog steeds een Frans karakter. Niet voor niets is Franschhoek het culinaire mekka van Zuid-Afrika. De restaurants van Franschhoek behoren tot de beste van het land. In Paarl, de grootste stad in het wijngebied, kunt u ook terecht in een aantal uitstekende koffiehuizen.De Karoo is een uniek, droog gebied met eindeloze vlaktes en imponerende bergen, dat bijna een derde van de oppervlakte van Zuid-Afrika beslaat. De bekendste plaats is hier Oudtshoorn, dat in de 19de eeuw dé struisvogelhoofdstad van de wereld was en floreerde door de handel in struisvogelvlees, -huid en -veren. U kunt hier nog steeds een aantal struisvogelboerderijen bezoeken. De beroemde wijn- en brandewijnroute Route 62 slingert door een sereen landschap met heuvels, torenhoge rotsen, prachtige bergpassen en lieflijke dorpjes tussen Oudtshoorn en Kaapstad.De Tuinroute strekt zich uit van het Tsitsikamma kustpark in het oosten tot Mossel Bay in het westen en is ongeëvenaard door de landschappelijke verscheidenheid, flora en charmante kustplaatsjes. Diepe ravijnen, ongerepte groene wouden en een uitbundig vogelleven zijn kenmerkend voor dit gebied. In het Tsitsikamma National Park zijn diverse wandelroutes uitgezet, variërend van een uur tot een paar dagen. De wandeling naar de monding van de Stormsrivier, waar een hangbrug overheen is gespannen, is een aanrader. U kunt hier aan diverse activiteiten deelnemen, zoals mountainbiken of een Canopy Tour in de boomtoppen. Waaghalzen kunnen zich op de Bloukransbrug wagen aan de hoogste bungeejump ter wereld. Ten westen van het park ligt kustplaatsje Plettenberg Bay, waar u heerlijk op diverse stranden kunt vertoeven of een wandeling kunt maken in het Robberg Nature Reserve. Ongeveer een half uur rijden ten westen van ‘Plett’ ligt Knysna. Deze levendige toeristenplaats is gebouwd rond een lagune en is bekend om de zeer smakelijke oesters die hier gevangen worden. Net buiten Knysna ligt het Featherbed Nature Reserve, waar u een wandeling kunt maken in aansluiting op een boottocht over de lagune.

Diep weggedoken in de vallei van de Sundays Rivier ligt het Addo Elephant National Park, dat ooit is opgericht ter bescherming van de laatste elf overgebleven olifanten in het zuiden van Zuid-Afrika. Tegenwoordig leven hier meer dan 600 olifanten samen met leeuwen, zwarte neushoorns, Kaapse buffels, zebra’s en vele antilopen- en vogelsoorten. Het park strekt zich uit langs de Indische Oceaan in het zuiden tot de Karoo halfwoestijn in het noorden. Een aantal eilanden in de Indische Oceaan, waarop de grootste broedkolonie Kaapse Jan van Genten en de op één na grootste broedkolonie Afrikaanse pinguïns ter wereld leven, behoren tevens tot het park. In de visrijke wateren rond de eilanden leven walvissen, pelsrobben en witte haaien.Het moerasgebied van iSimangaliso Wetland Park omvat acht in elkaar overlopende ecosystemen, waaronder grote meren, kwetsbare moerasbossen, eeuwenoude zandduinen, kleurrijke koraalriffen en het grootste estuarium van Afrika. Het kustplaatsje St Lucia is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van het oosten en westen van het park. Het oosten is het meest geliefde deel van het park en strekt zich uit tussen het St Lucia estuarium en de Indische Oceaan. De open savannen huisvesten neushoorns, buffels en vele antilopensoorten en in de aangrenzende moerasbossen leven luipaarden en apen. Vanaf het strand kunt u dolfijnen, schildpadden en walvissen zien zwemmen. In het westen kan men tijdens een gamedrive olifanten en giraffen tegenkomen. In het afgelegen noorden leven leeuwen, cheeta’s en wilde honden. Naast gamedrives biedt iSimangaliso Wetland Park mogelijkheden voor boottochten, waarbij u nijlpaarden, krokodillen, pelikanen en zeldzame watervogels kunt zien. In de zomer (november t/m maart) komen zeeschildpadden naar het strand van St. Lucia om hun eieren te leggen. Ook snorkel- en duikliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, de warme golfstroom uit Mozambique trekt kleurrijke tropische vissen aan die zich tussen de koraalriffen bevinden. Duikliefhebbers noemen de onderwaterwereld van Sodwana Bay vaak de mooiste van Zuid-Afrika!

Hluhluwe-iMfolozi Game Reserve werd aan het einde van de 19de eeuw opgericht, voornamelijk ter bescherming van de laatste witte neushoorns in de provincie KwaZulu-Natal. En met succes; inmiddels zijn vele dieren die afkomstig zijn uit dit project, overgebracht naar parken in Zambia, Zimbabwe en Namibië. In dit prachtige wildreservaat leven naast witte en zwarte neushoorns ook leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten.eSwatini (Swaziland) is een apart koninkrijk en ligt in het oosten van Zuid-Afrika. Het heeft een prachtig groen, heuvelachtig landschap in het noorden en veel typische Afrikaanse dorpjes in het zuiden. In het kleine land liggen drie wildparken waar u gamedrives kunt maken: Mlilwane, Hlane en Mkhaya. Bijzonder is de zeer gezonde populatie neushoorns in Mkhaya, welke u tijdens een wandelsafari kunt observeren. Het prachtige Ngwenya kristal, dat u in vrijwel alle souvenirwinkels in Zuid-Afrika tegenkomt, wordt in eSwatini gemaakt. Voor houtsnijwerk kunt u terecht op de lokale markt in Mbabane.

In de groene heuvels van de provincie Mpumalanga ligt de bekende Panorama Route. Langs deze route kunt u genieten van de bijzondere rotsformaties van Blyde River Canyon, zoals de Drie Rondavels, Bourke’s Luck Potholes en van het uitzicht door God’s Window. Een bezoek aan het vroegere goudzoekersplaatsje Pilgrim’s Rest behoort ook tot de mogelijkheden.

Aan de rand van het Kruger Park vindt u verschillende privéwildreservaten waar u kunt overnachten in kleinschalige lodges en sfeervolle tented camps. U vindt hier dezelfde grote aantallen wilde dieren als in het Kruger Park, maar veel minder toeschouwers. De meest bekende privéwildreservaten zijn Timbavati, Klaserie, Balule en het befaamde Sabi Sand. Samen met de overige gasten van de lodge maakt u ’s ochtends en ’s middags een gamedrive, waarbij een tracker feilloos de sporen van de Big Five herkent. Regelmatig verlaat hij het voertuig om een spoor nader te onderzoeken en te volgen. In de privéreservaten zijn de wegen niet geasfalteerd en is het toegestaan om off road te rijden, waardoor u het wild dichter kunt naderen. Een verblijf in een privéwildreservaat staat garant voor een onovertroffen safari-ervaring! De vrije uurtjes tussen uw activiteiten kunt u doorbrengen aan de rand van het zwembad, terwijl u uitkijkt over de Afrikaanse savanne. U kunt ook deelnemen aan een wandelsafari, waarbij de nadruk ligt op het herkennen van sporen, bomen en planten. Misschien kruist een neushoorn uw pad wel! Aan het eind van de middag maakt u een tweede gamedrive, die na zonsondergang wordt voortgezet met een zoeklicht. De nadruk ligt dan op het observeren van de dieren die in het donker actief zijn; u kunt onder meer kameleons, uilen en bushbabies tegenkomen. Na terugkomst in uw lodge geniet u van tongstrelende gerechten, die worden geserveerd in een door kaarslicht verlichte boma. Een fantastische afsluiting van uw dag in de bush!

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds