15-daagse privésafari De Parel van Afrika & Tanzania - Oeganda
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Oeganda / 15-daagse privésafari De Parel van Afrika & Tanzania
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOeganda10-daagse privéreis Hoogtepunten van Oeganda13-daagse privéreis Oeganda Compleet15-daagse privéreis Oeganda Actief13-daagse privéreis Gorilla's & Big Five Tanzania14-daagse privéreis Gorilla's & Big Five Kenia14-daagse privéreis Oeganda & Seychellen 19-daagse privéreis Intens OegandaReissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenAccommodaties OegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

15-daagse privésafari De Parel van Afrika & Tanzania


15-daagse privésafari langs de hoogtepunten van Oeganda én Tanzania

Hoogtepunten:
Lake Mburo – Bwindi – Kibale Forest - Lake Manyara – Serengeti - Ngorongoro krater 

Tijdens deze reis bezoekt u in het groene Oeganda chimpansees en gorilla’s en maakt u in buurland Tanzania uitgebreide gamedrives. Uw reis begint in Oeganda met een kennismaking met Lake Mburo, een bijzonder park met diverse meren, waarna u in Bwindi te voet op zoek gaat naar de zachtaardige, maar bedreigde berggorilla. In Kibale Forest maakt u een intensieve tracking op zoek naar chimpansees. Na zoveel fysieke inspanning geniet u in buurland Tanzania tijdens gamedrives van de enorme variatie en aantallen wild. U maakt kennis met het lieflijke karakter van Lake Manyara National Park en raakt zeker onder de indruk van de uitgestrektheid van de Serengeti en de imposante Ngorongoro krater.

Vanaf: € 3.591,- per persoon, exclusief vluchten en gorilla permit
 
Vertrek:
dagelijks

U kunt voor uw verblijf kiezen uit 3 luxeniveaus: niveau A, B of C. Het accommodatieniveau in Oeganda ligt gemiddeld lager dan in Tanzania en op sommige locaties is het niveauverschil gebaseerd op verschillende kamertypes.

Oeganda: niveau A zijn eenvoudige tot goede accommodaties vergelijkbaar met voornamelijk 3*. Niveau B zijn goede accommodaties, vergelijkbaar met 3*+/4*. Niveau C zijn goede tot uitstekende accommodaties, vergelijkbaar met voornamelijk 4/5*. Tanzania: niveau A zijn voornamelijk 4* accommodaties, B voornamelijk 4*+ en niveau C voornamelijk 5/5*+ accommodaties.

Programma:

Dag 1: Amsterdam-Entebbe
U vliegt met KLM rechtstreeks, met een tussenlanding in Kigali, naar Entebbe, waarna u een korte transfer heeft naar uw accommodatie in Entebbe. Overnachting:
Niveau A - Papyrus Guesthouse (LO)
Niveau B - The Boma Guesthouse (LO)
Niveau C - Protea Entebbe Hotel (LO)

Dag 2: Lake Mburo National Park
Met uw Engelssprekende chauffeur/gids vertrekt u naar Lake Mburo National Park. Onderweg passeert u de evenaar, waar u foto’s kunt maken en souvenirs kunt kopen. Na de lunch heeft u gelegenheid voor een boottocht op een van de meren die het park telt of u kunt een gamedrive maken, waarbij u onder meer zebra’s, giraffen, topi’s, elanden, impala’s, buffels en met een beetje geluk een luipaard kunt tegenkomen. Overnachting:
Niveau A - Rwakobo Rock (VP)
Niveau B - Mantana Tented Camp (VP)
Niveau C - Mihingo Lodge (VP)Dag 3-4: Bwindi National Park
Optioneel kunt u de dag beginnen met een begeleide natuurwandeling. Na het ontbijt neemt u afscheid van Lake Mburo en rijdt u naar Bwindi Impenetrable National Park, het leefgebied van de bedreigde berggorilla. De rest van de middag kunt u rustig aan doen en u voorbereiden op de gorilla tracking die voor de volgende dag op het programma staat. Optioneel kunt u een begeleide wandeling maken naar de Munyaga waterval, zodat u alvast wat kunt wennen aan het terrein van dit ondoordringbare woud.

De volgende ochtend baant u zich een weg door het dichtbegroeide woud en gaat u op zoek naar de berggorilla’s. Houdt u er rekening mee dat de tracking onvoorspelbaar is en twee tot soms wel acht uur kan duren. De wandeling is mooi en afwisselend, maar kan vrij zwaar zijn. U loopt over modderige paden en door een bergachtig gebied, dus een goede fysieke conditie is van belang. Een drager biedt absoluut uitkomst: hij draagt uw rugzak en steekt u graag een helpende hand toe op lastig terrein. Eenmaal bij de gorilla’s kunt u ze een uur lang bekijken en fotograferen. Dit is een onvergetelijke ervaring! Overnachting:
Niveau A - Engagi Lodge (VP)
Niveau B - Mahogany Springs (VP)
Niveau C - Volcanoes Bwindi Safari Lodge (VP) - 2020: Buhoma Lodge (VP)Dag 5-6: Kibale Forest & Bigodi Swamp
U rijdt naar Kibale Forest, waarbij u langs het Ishasha-gebied van Queen Elizabeth National Park rijdt. Misschien heeft u geluk en ziet u tijdens deze route olifanten of andere dieren langs de weg. Dit gebied staat ook bekend om haar boomklimmende leeuwen, houdt uw ogen dus goed open! Na een lange, maar mooie rit arriveert u in uw lodge in Kibale Forest.

In de ochtend van dag 6 staat een chimpansee tracking gepland. Na de lunch maakt u een wandeling door Bigodi Swamp, een paradijs voor vogelliefhebbers! In plaats van de chimpansee tracking en Bigodi Swamp, kunt u optioneel ook de hele dag in het bos doorbrengen. Tijdens dit programma - de Chimpanzee Habituation Experience -wennen de chimpansees aan de aanwezigheid van de mens in hun leefgebied, waarna zij met de reguliere chimpansee tracking kunnen worden bezocht. Onder begeleiding volgt u de hele dag de chimpansees. Een intensieve maar zeer unieke dag! Overnachting:
Niveau A - Kibale Forest Camp (VP)
Niveau B - Primate Lodge (cottage) (VP)
Niveau C - Primate Lodge (luxe cottage) (VP)Dag 7: terug naar Entebbe
Na het ontbijt keert u terug naar Entebbe, waar u aan het einde van de middag aankomt en overnacht. Overnachting:
Niveau A - Papyrus Guesthouse (HP)
Niveau B - The Boma Guesthouse (HP)
Niveau C - Protea Entebbe Hotel (HP)

Dag 8: naar Tanzania
U wordt naar de luchthaven gebracht waar u afscheid neemt van Oeganda. U vliegt naar de luchthaven van Kilimanjaro in Tanzania. Bij aankomst maakt u kennis met uw Engelssprekende, Tanzaniaanse privéchauffeur/gids die u de komende dagen meeneemt op safari en die u naar uw hotel in Arusha brengt voor uw overnachting: 
Niveau A - Moivaro Lodge (HP)
Niveau B - Lake Duluti Serena Hotel (HP)
Niveau C - Arusha Coffee Lodge (HP)

Dag 9: Lake Manyara National Park
Vandaag begint uw safari-avontuur in Tanzania! Lake Manyara National Park is het eerste park waar u een gamedrive maakt. Het is mogelijk onderweg te stoppen in het vriendelijke dorpje Mto wa Mbu voor een optionele excursie van minimaal twee uur. Onder begeleiding van een lokale gids bezoekt u hier een boerderij, schooltje, kerkje en de markt. 's Middags maakt u na de lunch een gamedrive in Lake Manyara National Park. In het westelijk deel van het park leven vooral olifanten en bavianen. In de lager gelegen savannes en moerassen komen impala's, gnoes, zebra's, giraffen en buffels voor. In de ‘hippo pool’ treft u een groot aantal nijlpaarden! Overnachting:
Niveau A - Kirurumu Manyara Lodge (VP)
Niveau B - Lake Manyara Serena Safari Lodge (VP)
Niveau C - Lake Manyara Serena Safari Lodge (VP)Dag 10-11: Serengeti National Park
De relatief lange rit naar één van 's werelds beroemdste wildparken - de Serengeti - gaat grotendeels door natuurgebied. De rit is mooi en afwisselend, langs de weg kunt u zomaar giraffen of zebra's ontdekken! Het wild kan zich vrij bewegen, om de Serengeti staat namelijk géén hek! Uw chauffeur/gids neemt op dag 10 een picknicklunch voor u mee, zodat u alle tijd heeft om te stoppen bij alle interessante dieren die u onderweg tegenkomt. In de Serengeti heeft u kans op een ontmoeting met alle leden van de Big Five, de neushoorn is echter zeldzaam. U kunt nagenoeg alle diersoorten die op de Oost-Afrikaanse savannes leven tegenkomen. Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Uiteraard staat uw gids open voor uw persoonlijke interesses en wensen. U reist op privébasis en hoeft dus geen rekening te houden met andere reizigers - u kunt zelf bepalen bij welke dieren u wilt stilstaan!


Op dag 11 maakt u ’s ochtends en ’s middags een gamedrive, waarbij u op zoek gaat naar het wild. Het is ook mogelijk om de hele dag op gamedrive te gaan, zodat u een groter gebied kunt verkennen. U neemt dan een picknicklunch mee. Optioneel kunt u in de ochtend een spectaculaire ballonvlucht inplannen: deze unieke ervaring biedt een fraai uitzicht op de uitgestrekte vlaktes en het wild. U wordt dan ’s ochtends vroeg opgehaald en naar de lanceerplek gebracht. Na de veiligheidsinstructie zweeft u ongeveer een uur boven de savanne, waarna u geniet van een heerlijk champagneontbijt. Bij niveau A+B verblijft u in het centrale, meest bezochte gedeelte van de Serengeti. Bij niveau C verblijft u in het noordelijke gedeelte van de Serengeti, waar het doorgaans iets rustiger is. Overnachting:
niveau A - Serengeti Sopa Lodge (VP)
niveau B - Serengeti Serena Safari Lodge (VP)
niveau C - Migration Camp (AI)Dag 12-13: Ngorongoro krater
Het laatste safarihoogtepunt van deze reis is de unieke Ngorongoro krater. In de ochtend verlaat u de vlaktes van de Serengeti en rijdt u naar de krater. Uw lodge ligt aan de rand van de Ngorongoro krater, wat een extra dimensie geeft aan uw verblijf én waardoor u op dag 13 al vroeg in de krater kunt afdalen voor uw gamedrive! De middag van dag 12 is ter vrije besteding. U kunt genieten van het uitzicht op de krater. Optioneel kunt u onderweg van de Serengeti naar de Ngorongoro krater ook een bezoek brengen aan een Masaidorp of - wanneer u geen genoeg van de gamedrives in de Serengeti kunt krijgen - een extra gamedrive in de ochtend van dag 12 inplannen. U vertrekt dan pas na de lunch uit de Serengeti.

Op dag 13 vertrekt u vroeg voor een intensieve gamedrive in de Ngorongoro krater. Op de kratervloer kunt u onder andere neushoorns, olifanten, buffels, zebra’s, gnoes, hyena’s en leeuwen vinden. De krater biedt kans op alle leden van de Big Five! De zo kenmerkende kraterwand domineert het landschap en lijkt tijdens uw gamedrive nooit ver weg. Aan het eind van de dag verlaat u de krater en rijdt u naar uw lodge gelegen in Karatu, aan de voet van de krater. Overnachting:
Niveau A - dag 12 -Ngorongoro Sopa Lodge (VP) 
Niveau A - dag 13 -Ngorongoro Farm House (VP)
Niveau B - dag 12 -Ngorongoro Serena Safari Lodge (VP)
Niveau B - dag 13 -Ngorongoro Oldeani Mountain Lodge (VP) 
Niveau C - dag 12 -Ngorongoro Serena Safari Lodge (VP)
Niveau C - dag 13 -Neptune Ngorongoro Luxury Lodge (AI)Dag 14-15: naar Amsterdam
In de ochtend van dag 14 rijdt u terug naar Arusha, waar u luncht in de Arusha Coffee Lodge. Op verzoek kunnen wij een dagkamer voor u verzorgen, want u wordt pas tegen de avond naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht naar Amsterdam. U arriveert in de vroege ochtend van dag 15 op Schiphol - het einde van een bijzondere reis!

LO = logies/ontbijt HP = halfpension VP = volpension AI = volpension + geselecteerde drankjes

Prijzen per persoon (exclusief vluchten vanaf € 826,-)

Niveau A  2 personen 4 personen 6 personen
1 januari t/m 28 februari € 4.463,- € 3.742,- € 3.470,-
1 t/m 31 maart € 4.263,- € 3.542,- € 3.270,-
1 april t/m 31 mei € 4.000,- € 3.279,- € 3.007,-
1 t/m 30 juni € 4.414,- € 3.693,- € 3.421,-
1 juli t/m 31 oktober € 4.463,- € 3.742,- € 3.470,-
1 t/m 30 november € 4.263,- € 3.542,- € 3.270,-
1 t/m 20 december € 4.304,- € 3.583,- € 3.312,-
21 t/m 31 december € 4.463,- € 3.742,- € 3.470,-
Toeslag 4x4 voertuig Oeganda € 237,- € 145,- € 97,-

Niveau B 2 personen 4 personen 6 personen
7 januari t/m 28 februari € 5.375,- € 4.646,- € 4.370,-
1 t/m 31 maart € 4.680,- € 3.950,- € 3.674,-
1 april t/m 31 mei € 4.411,- € 3.681,-

€ 3.405,-

1 t/m 30 juni  € 5.219,- € 4.490,- € 4.214,-
1 juli t/m 30 september € 5.375,- € 4.646,- € 4.370,-
1 t/m 31 oktober

€ 5.226,-

€ 4.497,- € 4.220,-
1 t/m 30 november € 4.680,- € 3.950,- € 3.674,-
1 t/m 20 december € 4.829,- € 4.099,- € 3.823,-
21 t/m 31 december € 5.375,- € 4.646,- € 4.370,-
Toeslag 4x4 voertuig Oeganda € 237,- € 145,- € 97,-

Niveau C 2 personen 4 personen 6 personen
8 t/m 10 januari € 6.385,- € 5.628,- € 5.334,-
11 t/m 28 februari  € 6.244,- € 5.486,- € 5.193,-
1 t/m 31 maart € 5.797,- € 5.040,- € 4.746,-
1 april t/m 31 mei € 5.364,- € 4.607,- € 4.313,-
1 t/m 30 juni € 6.215,- € 5.458,- € 5.164,-
1 juli t/m 30 september € 6.385,- € 5.628,- € 5.334,-
1 t/m 31 oktober € 6.172,- € 5.415,- € 5.121,-
1 t/m 30 november € 5.648,- € 4.890,- € 4.597,-
1 t/m 14 december € 5.799,- € 5.042,- € 4.748,-
15 t/m 31 december € 6.385,- € 5.628,- € 5.334,-
Toeslag 4x4 voertuig Oeganda € 237,- € 145,- € 97,-

NB: De gorilla permit (US$ 600,- per persoon) is niet inbegrepen in de reissom!
Bel of mail ons gerust voor een prijsopgave voor een afwijkend aantal personen of 1-persoonskamers!

Inclusief:
lokale belastingen, transfers, privévervoer en privé-gamedrives: per minibus met opklapbaar dak (Oeganda) en 4x4 voertuig met opklapbaar dak (Tanzania), entreegelden, Engelssprekende chauffeur/gids, water in het voertuig, permit chimpansee tracking Kibale Forest, overnachtingen in een 2-persoonskamer, maaltijden zoals aangegeven.

Exclusief:
gorilla permit US$ 600,- p.p., internationale vluchten, luchthavenbelasting, visum Oeganda en Tanzania, fooien, drankjes, overige maaltijden, eventuele toeslagen pasen/kerst/nieuwjaar.

Optionele extra's per persoon:

Night drive Lake Mburo NP  € 32,-
Chimpanzee Habituation Experience € 74,-
Wandeling Munyaga waterval € 79,-
Bezoek Mto wa Mbu € 29,-
Ballonsafari Serengeti € 469,-
Bezoek Maasai dorp - bij 2 personen € 26,-
Bezoek Maasai dorp - bij 4 personen € 137,-
Extra gamedrive + lunch Serengeti dag 12 (A) - 2 pers € 120,-
Extra gamedrive + lunch Serengeti dag 12 (A) - 4 pers € 115,-
Extra gamedrive + lunch Serengeti dag 12 (B) - 2 pers € 134,-
Extra gamedrive + lunch Serengeti dag 12 (B) - 4 pers € 117,-

Vluchtschema (vluchttijden onder voorbehoud van wijzigingen)

Vluchtnummer:
Route:
Vertrek:
Aankomst:
KL535/537/539
Amsterdam-Entebbe
10.45
22.20
PW761# Entebbe-Kilimanjaro 15.40 17.30
of KQ413
Entebbe-Nairobi
13.25
14.35
KQ6726 Nairobi-Kilimanjaro 16.50 17.50
KL569/571 Kilimanjaro-Amsterdam 21.05 07.35+1
+1 = aankomst de volgende dag
#de vlucht van Entebbe naar Kilimanjaro wordt niet dagelijks uitgevoerd. Afhankelijk van uw reisperiode en de invulling van uw reisprogramma offreren wij u de best passende vluchtverbinding.

Vluchtprijsindicatie
Met KLM/Precision Air/Kenya Airways van Amsterdam naar Entebbe en Kilimanjaro en van Kilimanjaro naar Amsterdam vanaf € 826,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Wij informeren u graag over de actuele vluchtmogelijkheden en kunnen geheel vrijblijvend vluchten voor u in optie reserveren, zodat uw vluchtprijs is gegarandeerd. Aarzelt u niet om ons te bellen!HOOGTEPUNTEN
Lake Mburo National Park heeft een oppervlakte van circa 260 km² en bestaat uit een verzameling van veertien meren, die gezamenlijk een uniek ecosysteem van wetlands vormen. Door het mozaïek van droge hellingen, dichte bossen, open en beboste savannes, meren en moerassen is het de thuisbasis van een verrassende diversiteit aan dieren en planten. Dieren die u hier zoal kunt aantreffen zijn: topi’s, elanden, klipspringers, zebra’s, buffels, oribi’s, sitatunga’s, luipaarden en een veelvoud aan vogels.


Het vrijwel ondoordringbare woud van Bwindi Impenetrable National Park in het uiterste zuidwesten van het land is een mysterieus en ontzagwekkend gebied. De enorme bomen zijn bekleed met maretakken en orchideeën. Bwindi is het woongebied van bijna de helft van 's werelds laatste berggorilla's, zo'n 880 dieren. De andere helft van de populatie bevindt zich over de grens in Rwanda, in het Parc National des Volcans. De gorilla's leven in families die geleid worden door een silverback, een dominant mannetje dat het middelpunt is van de groep en herkenbaar is aan de zilveren vacht op zijn rug. Deze zilveren haren verschijnen als hij volwassen wordt, doorgaans vanaf ongeveer 12 jaar. De gorilla’s zijn een groot deel van de dag bezig met voedsel zoeken en iedere avond maken ze voor zichzelf een nest van vers gras en/of bladeren.


Het is mogelijk om - onder streng toezicht – op zoek te gaan naar de gorilla's. De benodigde permits worden in zeer beperkte mate verstrekt om de gorillafamilies zo min mogelijk te storen. Vooraf krijgt u een uitgebreide instructie van ervaren gidsen, zodat u weet hoe u zich bij de gorilla’s moet gedragen. Zo is het belangrijk een silverback nooit rechtstreeks aan te kijken, omdat hij dit als mogelijke uitdaging of bedreiging ziet. Na een inspannende hike door het woud wacht uw beloning: u kunt tot op enkele meters afstand van deze indrukwekkende dieren komen! Gedurende een uur kunt u de gorilla’s observeren, een ervaring die u nog lang zal bijblijven!

De minimumleeftijd voor deze tracking is 15 jaar.

Het regenwoud van Bwindi Impenetrable National Park is biologisch gezien één van de meest diverse gebieden in Afrika. In het woud leven behalve berggorilla’s en chimpansees ook andere primaten, diverse antilopen, kleine zoogdieren en meer dan 350 soorten vogels.


Kibale Forest is een uitloper van het Queen Elizabeth National Park, maar is qua landschap compleet verschillend. Het park bestaat uit enorme regenwouden, meertjes, moerassen en grasvlaktes. Haar bekendheid ontleent het park aan het feit dat het de meeste soorten en de hoogste concentratie primaten in Oost-Afrika herbergt. Er leven ongeveer 500 chimpansees en 12 andere primaatsoorten. De chimpansees verblijven voornamelijk in de toppen van de bomen, waar ze naar fruit, takken en bladeren zoeken en waar ze hun nesten voor de nacht bouwen. Met een beetje geluk vindt u ze tijdens de tracking echter foeragerend op de grond in het bos. Tijdens een chimpansee tracking gaat u, onder begeleiding van professionele gidsen, te voet het bos in op zoek naar chimpansees. Enige wandelervaring komt u goed van pas, want de paden kunnen af en toe moeilijk begaanbaar zijn. Ook olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, wrattenzwijnen en verschillende soorten antilopen kunt u er, hetzij moeilijker, vinden. Voor vogelliefhebbers is Kibale Forest een paradijs.

De minimumleeftijd voor deze tracking is 14 jaar.

Bigodi Swamp is een geweldig voorbeeld van een communityproject, waarvan de opbrengst volledig naar de lokale bevolking terugvloeit. U maakt er een natuurwandeling en ziet verschillende primaten, waaronder rode en zwart-witte colobusapen, bavianen, vervetaapjes, roodstaartapen en L’Hoest apen. Er zijn ook veel verschillende vogels te ontdekken, waaronder de kleurrijke blauwe toerako.


Lake Manyara National Park ligt in een kloof van de Great Rift Valley. Hier belandt u in een paradijselijk oerwoud vol apen en klaterende beekjes met glashelder water. Bij de ingang van het park wordt u uitbundig begroet door de vele bavianen. Dieper in het park is het woud minder bebost en gaat het over in een steppeachtig gebied rond het meer. Dit is de ontmoetingsplek voor veel wildsoorten: olifanten, waterbokken, nijlpaarden, gnoes, impala's en natuurlijk ook roofdieren zoals leeuwen en hyena's. Rond het meer leven doorgaans duizenden flamingo's, pelikanen, ibissen, reigers en majestueuze visarenden. Bij de Hippo Pool is het gedrag van een groot aantal nijlpaarden van dichtbij te bestuderen. Het gesop, geplons en gegaap van de enorme beesten is een vermakelijk schouwspel. Maar kijk ook omhoog: de zogenaamde boomklimmende leeuwen in Lake Manyara National Park hebben de merkwaardige gewoonte af en toe een dutje te doen in een acaciaboom.

Zonder twijfel is het Serengeti National Park het beroemdste wildpark ter wereld. Het is uniek in zijn soort vanwege de ecologische waarde en schoonheid en daardoor niet te vergelijken met andere wildparken. In het park leven meer dan drie miljoen dieren, van vijfendertig verschillende diersoorten, op de eindeloze savannes. Het Masaiwoord ‘siringet’ betekent ‘eindeloze vlaktes’ en is met recht een uitstekende benaming voor dit wildpark. De Big Five ontbreekt hier natuurlijk niet, al is de beschermde neushoorn vanwege zijn zeldzaamheid minder vaak te zien. Wij kunnen u bijna een ontmoeting met vier leden van de Big Five garanderen, vanwege de hoge concentratie wild in de Serengeti. Ook vogels zijn er in overvloed. In totaal meer dan vijfhonderd soorten.

Jaarlijks vindt in het wildpark de Grote Trek plaats. Een immense migratie van ongeveer anderhalf miljoen gnoes en tweehonderdduizend zebra’s. Een spektakel bestaande uit kuddes van zo’n 40-50 km lengte, die op de voet gevolgd worden door roofdieren als hyena’s en jakhalzen, die hun kans bij de zwakkere dieren afwachten. Wanneer de migratie precies plaatsvindt is niet te zeggen. Het is een onvoorspelbare en spontane gebeurtenis, die samenhangt met de komst van de regen. De korte regentijd begint rond half oktober en zorgt ervoor dat de eerste kuddes migreren vanuit de Masai Mara naar de groene grasvlaktes in het zuidoosten van de Serengeti, rond Lake Ndutu. Daar komt de trek tot stilstand en verspreidt de kudde zich over de vlaktes, waardoor roofdieren hun slag slaan. Hier worden ook de kalveren geboren in januari en februari en als de grasvlaktes half maart kaalgevreten zijn, trekken de eerste kuddes weer westwaarts.

In april/mei passeren ze het gebied tussen de Moru Kopjes en het westen van Seronera Valley. In juni kunnen de kuddes zich splitsen; een klein deel gaat direct noordwaarts, de rest trekt eerst verder naar het westen naar de Grumeti rivier. Hier steken zij de rivier over, opgejaagd door de vele krokodillen. Begin juli komt de kudde weer bij elkaar om verder te trekken naar de Mara rivier. De dieren die de oversteek halen, blijven tot eind oktober in de Masai Mara. Overigens hebben veel andere diersoorten, zoals gazellen, giraffes en roofdieren vaak een vast territorium. Zij migreren dus niet, waardoor er altijd genoeg te zien is in het gehele park.Door het unieke ecosysteem beschikt het grootste natuurlijke amfitheater ter wereld, de Ngorongoro krater, over een hoge wildconcentratie. Zijn naam dankt hij aan de Masai, de huidige bewoners van het gebied, die u regelmatig in het reservaat tegenkomt met vee. De Ark van Noach, zoals de krater ook wordt genoemd, is de thuisbasis van neushoorns, olifanten, buffels, hyena’s en leeuwen. Vanwege de beslotenheid van de krater en de continue aanwezigheid van voldoende voedsel zijn leeuwen hier gemiddeld zelfs groter dan in de rest van Afrika! De Ngorongoro biedt een grote kans om de Big Five te zien. Ook meer dan honderd unieke vogelsoorten leven op de bodem van de krater, rondom het sodameer Lake Magadi. Tussen de Serengeti en de Ngorongoro krater ligt de wieg van de mensheid ‘Oldupai Gorge’. Antropoloog dr. Leakey ontdekte hier met zijn team sporen en beenderen, van ruim drie miljoen jaar oud, van één van de oudste mensachtigen.


Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds