Oeganda - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home AanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Oeganda
zoek:
TanzaniaKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOeganda10-daagse privreis Hoogtepunten van Oeganda13-daagse privreis Oeganda Compleet15-daagse privreis Oeganda Actief13-daagse privreis Gorilla's & Big Five Tanzania14-daagse privreis Gorilla's & Big Five Kenia14-daagse privreis Oeganda & Seychellen 19-daagse privreis Intens OegandaReissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenAccommodaties OegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibieZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Oeganda

Natuurschoon chimpansees en berggorilla's


Alles wat Afrika aantrekkelijk maakt is verenigd binnen de landsgrenzen van Oeganda; de trotse Rwenzori’s, ook wel het Maangebergte genoemd, glinsterende meren, talloze rivieren, watervallen, moerasland, grasvlaktes, tropisch regenwoud en een vriendelijke bevolking is wat Oeganda u biedt. In de natuurparken zijn diverse soorten wild te vinden, waaronder olifanten, leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, buffels, zebra’s en de unieke Oegandese kob, een antilopensoort.

Het land is het meest bekend vanwege de berggorilla’s en chimpansees. Een bezoek aan deze bedreigde primaten laat zonder twijfel een diepe indruk achter. Terwijl u tijd bij ze doorbrengt en ze observeert tijdens hun dagelijkse bezigheden, herkent u ongetwijfeld bepaalde menselijke trekjes! In Kibale Forest is de grootste variëteit en concentratie van primaatsoorten in Oost-Afrika te vinden. Daarbij is Oeganda ook één van de Afrikaanse landen met de meeste vogelsoorten. Meer dan 1000 soorten komen hier voor, waaronder de zeldzame en schuwe shoebill stork (schoenbekooievaar) en ook tal van endemische vogelsoorten. Een walhalla voor menig vogelliefhebber!
In Oeganda reist u niet over platgetreden paden; het aantal bezoekers is nog steeds gering. De traditionele gastvrijheid en vrolijkheid van de Oegandese bevolking is hartverwarmend!

Hoogtepunten  

Murchison Falls National Park
heeft een omvang van bijna 4.000 km² en is Oeganda’s grootste nationale park. Het park wordt doorsneden door de Nijl, die antilopen, buffels, giraffen, olifanten en honderden vogelsoorten aantrekt. De olifantenpopulatie is na een jarenlange burgeroorlog weer op peil. Het Buligi Circuit is het beste gebied voor het spotten van wild, hier is de wildconcentratie namelijk het hoogst. De wereldberoemde Murchison watervallen zijn indrukwekkend: met een enorme kracht wringt de Nijl zich door een zeven meter smalle spleet in de rotsen en valt vervolgens circa veertig meter omlaag. De waterdruk is zo krachtig dat alleen de soms wel 100 kilogram zware nijlbaars sterk genoeg is om tegen de stroming in te zwemmen. Vanaf een wandelpad langs de rivier heeft u een prachtig uitzicht. Een boottocht op de Nijl biedt een welkome afwisseling op de gamedrives die u hier maakt: tijdens de tocht kunt u nijlpaarden en krokodillen tegenkomen en aan de oevers ziet u wellicht olifanten, giraffen en buffels die hun dorst komen lessen.


In het westen van Oeganda ligt de afgelegen Semliki Valley. Dit natuurgebied bestaat uit een nationaal park en een wildreservaat en is vernoemd naar de rivier, die de grens vormt met de Democratische Republiek Congo. De Sempaya Hot Springs liggen in het nationale park en vormen de hoofdattractie. Het Semliki Forest is de meest oostelijke tak van het Centraal-Afrikaanse regenwoud en is de habitat van zo’n 400 vogelsoorten. Het Semliki Game Reserve heeft een unieke en afwisselende geografie, waardoor er een grote diversiteit aan dieren leeft. Hier kunt u bijvoorbeeld donkere luipaarden en kleine bosolifanten vinden, alsook diverse soorten antilopen. De moerassen worden druk bezocht door migrerende en endemische vogels, waaronder de zeldzame en schuwe schoenbekooievaar, die zijn nest bouwt in de ondiepe wateren van Lake Albert. Verscheidene chimpanseefamilies leven in de groene riviervalleien in het reservaat.

Kibale Forest is een uitloper van het Queen Elizabeth National Park, maar is qua landschap compleet verschillend. Het park bestaat uit enorme regenwouden, meertjes, moerassen en grasvlaktes. Haar bekendheid ontleent het park aan het feit dat het de meeste soorten en de hoogste concentratie primaten in Oost-Afrika herbergt. Er leven ongeveer 500 chimpansees en 12 andere primaatsoorten. De chimpansees verblijven voornamelijk in de toppen van de bomen, waar ze naar fruit, takken en bladeren zoeken en waar ze hun nesten voor de nacht bouwen. Met een beetje geluk vindt u ze tijdens de tracking echter foeragerend op de grond in het bos. Tijdens een chimpansee tracking gaat u, onder begeleiding van professionele gidsen, te voet het bos in op zoek naar chimpansees. De minimumleeftijd voor deze tracking is 14 jaar. Enige wandelervaring komt u goed van pas, want de paden kunnen af en toe moeilijk begaanbaar zijn. Ook olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, wrattenzwijnen en verschillende soorten antilopen kunt u er, hetzij moeilijker, vinden. Voor vogelliefhebbers is Kibale Forest een paradijs. Bigodi Swamp is een geweldig voorbeeld van een communityproject, waarvan de opbrengst volledig naar de lokale bevolking terugvloeit. U maakt er een natuurwandeling en ziet verschillende primaten, waaronder rode en zwart-witte colobusapen, bavianen, vervetaapjes, roodstaartapen en L’Hoest apen. Er zijn ook veel verschillende vogels te ontdekken, waaronder de kleurrijke blauwe toerako.In het westen van Oeganda herbergt Queen Elizabeth National Park een groot aantal diersoorten waaronder olifanten, leeuwen, buffels, de Oegandese kob (een antilopensoort), hyena’s, bavianen en negen verschillende soorten primaten, waaronder de chimpansee. Het park wordt tevens bezocht door meer dan 560 vogelsoorten. In het zuidelijk gedeelte, Ishasha sector genoemd, kunt u boomklimmende leeuwen waarnemen. Door het park loopt het Kazinga kanaal, dat Lake Edward en Lake George met elkaar verbindt. Tijdens een boottocht is hier de kans groot dat u krokodillen en nijlpaarden ziet.Het vrijwel ondoordringbare woud van Bwindi Impenetrable National Park in het uiterste zuidwesten van het land is een mysterieus en ontzagwekkend gebied. De enorme bomen zijn bekleed met maretakken en orchideeën. Bwindi is het woongebied van bijna de helft van 's werelds laatste berggorilla's, zo'n 880 dieren. De andere helft van de populatie bevindt zich over de grens in Rwanda, in het Parc National des Volcans. De gorilla's leven in families die geleid worden door een silverback, een dominant mannetje dat het middelpunt is van de groep en herkenbaar is aan de zilveren vacht op zijn rug. Deze zilveren haren verschijnen als hij volwassen wordt, doorgaans vanaf ongeveer 12 jaar. De gorilla’s zijn een groot deel van de dag bezig met voedsel zoeken en iedere avond maken ze voor zichzelf een nest van vers gras en/of bladeren.


Het is mogelijk om - onder streng toezicht – op zoek te gaan naar de gorilla's. De benodigde permits worden in zeer beperkte mate verstrekt om de gorillafamilies zo min mogelijk te storen. De minimumleeftijd voor deze tracking is 15 jaar. Vooraf krijgt u een uitgebreide instructie van ervaren gidsen, zodat u weet hoe u zich bij de gorilla’s moet gedragen. Zo is het belangrijk een silverback nooit rechtstreeks aan te kijken, omdat hij dit als mogelijke uitdaging of bedreiging ziet. Na een inspannende hike door het woud wacht uw beloning: u kunt tot op enkele meters afstand van deze indrukwekkende dieren komen! Gedurende een uur kunt u de gorilla’s observeren, een ervaring die u nog lang zal bijblijven! Het regenwoud van Bwindi Impenetrable National Park is biologisch gezien één van de meest diverse gebieden in Afrika. In het woud leven behalve berggorilla’s en chimpansees ook andere primaten, diverse antilopen, kleine zoogdieren en meer dan 350 soorten vogels.

Lake Mburo National Park heeft een oppervlakte van circa 260 km² en bestaat uit een verzameling van veertien meren, die gezamenlijk een uniek ecosysteem van wetlands vormen. Door het mozaïek van droge hellingen, dichte bossen, open en beboste savannes, meren en moerassen is het de thuisbasis van een verrassende diversiteit aan dieren en planten. Dieren die u hier zoal kunt aantreffen zijn: topi’s, elanden, klipspringers, zebra’s, buffels, oribi’s, sitatunga’s, luipaarden en een veelvoud aan vogels.


In het Victoriameer, ongeveer 23 kilometer ten zuiden van Entebbe, ligt Ngamba Island. Dit eiland is een opvangcentrum voor chimpansees die wees zijn geworden, in beslag zijn genomen of zijn gered uit circussen of dierentuinen. Onder deskundige begeleiding van het Jane Goodall Instituut worden inmiddels 47 chimpansees opgevangen en verzorgd. Om de financiering van Ngamba Island - en dus de opvang van de chimpansees - duurzaam veilig te stellen is er een stichting opgericht: de Chimpanzee Santuary Wildlife Conservation Trust (CSWCT). Ngamba Island is sinds 1999 voor bezoekers opengesteld. U kunt het eiland ’s ochtends of ’s middags bezoeken en het voeren van de chimpansees vanaf een verhoogd platform bekijken. Ook kunt u op het eiland overnachten.
Jinja ligt ongeveer 90 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kampala en is dé plek voor avonturiers. Liefhebbers van wildwatervaren komen hier zeker aan hun trekken! John Hanning Speke ontdekte hier in 1862 de oorsprong van de Nijl. Sinds 2005 wordt echter aangenomen dat de werkelijke bron van de Nijl in Rwanda ligt. Feit blijft dat de stroomversnellingen bij Jinja tot de meest spectaculaire ter wereld behoren! De Nijl biedt mogelijkheden voor rafters van elk niveau. Ook als niet-rafter zult u onder de indruk raken van het kolkende water in de rivier en het spectaculair groene landschap.


Sipi Falls, een serie van drie watervallen, ligt aan de rand van Mount Elgon National Park, in het oosten van het land. Dit gebied kent een wat koeler klimaat en biedt goede mogelijkheden voor wandelen, trekkings naar Mount Elgon, abseilen en bergbeklimmen. Het gebied is ook beroemd vanwege de lokaal geteelde Bugisu Arabica koffie, die alleen tussen 1.600 en 1.900 meter hoogte groeit.


Ver weggestopt in de noordoostelijke uithoek van Oeganda ligt een prachtig park met een wilde en ruige natuur: Kidepo Valley National Park. Kidepo staat aangemerkt als een halfwoestijn, maar dat kan misleidend zijn. Uitgestrekte grasvlaktes, onderbroken door grote rotsen en geflankeerd door steile bergen, domineren hier het landschap. In het uiterste noorden rijzen conische bergen uit het landschap, terwijl in het oosten de Rift Valley ineens diep naar beneden valt. Droge rivierbeddingen zigzaggen door het park. Hoewel het park groot is (1.442 km²) concentreert het meeste wild zich in de zuidwestelijke Narus Valley. Hier vindt u onder andere olifanten, buffels, hartebeesten en waterbokken. Ook een groot aantal roofdieren komt hier voor, waaronder leeuw, cheeta, luipaard, jakhals en hyena. Vogelliefhebbers kunnen in dit park circa 500 soorten spotten, waaronder de struisvogel en de koritrap, de zwaarste vliegende vogel ter wereld.

 Algemene informatie Oeganda
Oppervlakte: 7x Nederland
Aantal inwoners: circa 41 miljoen
Hoofdstad: Kampala
Taal: Engels en Swahili
Staatsvorm: republiek
Munteenheid: Oegandese shilling
 

 
Reisseizoen
Oeganda kent een tropisch klimaat en kan het hele jaar door bezocht worden. In april, mei, oktober en november kunnen de wegen minder goed begaanbaar zijn, in verband met het regenseizoen.

Reisinformatie
U vliegt met KLM vanaf Amsterdam rechtstreeks, met een tussenlanding in Kigali, in circa 9 uur naar Entebbe. Vluchtprijsindicatie: vanaf € 1.015,- p.p., inclusief belasting en toeslagen.

Combineert u uw reis naar Oeganda met een safari in Tanzania, dan vliegt u van Entebbe naar Kilimanjaro in Tanzania en van Kilimanjaro in circa 11 uur naar Amsterdam. Vluchtprijsindicatie: vanaf € 1.362,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Er zijn diverse andere vluchtmogelijkheden met bijvoorbeeld Turkish Airlines of Brussels Airlines. In uw offerte informeren wij u over de actuele vluchtmogelijkheden.

Reisdocumenten
Uw paspoort moet bij vertrek uit Oeganda nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast geldt een visumplicht. U dient uw visum voor vertrek online aan te vragen, de kosten bedragen US$ 50,- per paspoorthouder (onder voorbehoud van wijzigingen). Bij boeking ontvangt u hierover onze informatie. Wanneer u in combinatie met Oeganda ook Kenia of Rwanda bezoekt, kunt u het beste het East Africa Tourist Visa aanschaffen. De kosten bedragen US$ 100,- per paspoorthouder.

Extra aandacht indien u reist met kinderen tot 18 jaar
Het is verplicht dat kinderen op een eigen paspoort reizen, ongeacht de bestemming.
Indien u reist met een kind of kinderen onder de 18 jaar zijn er aanvullende gegevens en documenten nodig. Wij adviseren u ten zeerste om uzelf hiervan op de hoogte te stellen middels de informatie op de website van het ministerie van defensie   (reisdocumenten - reizen met kinderen).
Zie: https://www.defensie.nl/
onderwerpen/reisdocumenten
  /inhoud/reizen-met-kinderen
Het niet in bezit hebben van de juiste documenten kan tot vertraging of zelfs het missen van uw vlucht of vakantie leiden.

Naar Oeganda vliegen wij met onderstaande maatschappijen

 

 


 
Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds