Een grote kudde olifanten verschijnt geruisloos aan een waterplaats. In de verte doemt een andere kudde op aan de horizon. Geleid door de matriarch voegt zij zich vreedzaam bij de reeds drinkende kudde. Van links komt een jonge mannetjesolifant luid trompetterend aanrennen, ook hij vindt zijn plekje aan het water. Binnen een mum van tijd hebben zich honderden olifanten rond de waterplaats verzameld. De dieren tasten de lucht af met hun slurven, begroeten elkaar met laag rommelende geluiden en slurpen gulzig het water op. Een tweetal test spelenderwijs elkaars krachten, zo nu en dan kopje ondergaand.
Dit is zomaar een decor aan een van de vele waterplaatsen die Hwange National Park telt. Hwange is het grootste nationale park van Zimbabwe. Met haar enorme omvang, zo’n 14.500 km², biedt het een gevarieerd landschap met afwisselende vegetatie. Acacia- en mopanebossen, grasland en zandvlaktes bieden verschillende leefgebieden voor het wild. Naast enorme aantallen olifanten vindt u in het park meer dan 100 soorten zoogdieren, waaronder buffels, giraffen, zebra’s, leeuwen en cheeta’s, maar ook luipaard en wilde hond. Ook bijzondere antilopensoorten zoals de roan- en sabelantiloop en diverse vogelsoorten komen in het park voor. Vanwege het ontbreken van permanente rivieren in dit park, zijn er verschillende drinkplaatsen aangelegd, die het wild aanvullend van water voorzien. Wanneer het droge seizoen vordert, trekken grote kuddes olifanten en andere dieren naar deze plekken, waar zij hun dorst lessen, socializen en baden. Veel camps zijn bij een dergelijke waterplaats gebouwd. Het is hier geen uitzondering dat u het spektakel vanaf uw privéterras of vanuit een speciaal gebouwde ‘hide’ (een spiekhut) kunt observeren. Ook roofdieren maken gebruik van deze waterplaatsen, niet alleen om te drinken, maar ook als locatie om in hinderlaag geduldig een prooi af te wachten.
U kunt Hwange op verschillende manieren ontdekken; tijdens game drives in een open safarivoertuig, ontspannen zittend in een ‘hide’, maar ook te voet. De gidsen in Zimbabwe zijn zeer ervaren. Zij hebben een zeer zwaar examen moeten afleggen, voordat zij wandelsafari’s mogen begeleiden. Te voet ervaart u de natuur op geheel andere wijze, werkelijk al uw zintuigen worden op scherp gezet. Hoewel het in basis tijdens een wandelsafari niet persé draait om het vinden van wild, maar om een breder begrip van de natuur, is het niet uitgesloten dat een wild dier uw pad kruist. Ook volgt uw gids soms sporen, die u naar een (roof)dier kunnen leiden!