Waarom Noord- of Zuid-Tanzania? - Tanzania
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Tanzania / Waarom Noord- of Zuid-Tanzania?
zoek:
Tanzania-------NOORD-TANZANIA------13-daagse privé-safari Avontuur in Tanzania inclusief Zanzibar10-daagse privé-safari Dwars door de Serengeti16-daagse privé-safari Kennismaking met Tanzania14-daagse privé-safari Rustige Safari & Zanzibar 14-daagse Safari Tanzania & Seychellen15-daagse privé-safari Familieavontuur Tanzania & Strand 9-daagse privé-safari Op zoek naar de migratie in Serengeti & Ndutu (dec - mar)9-daagse April/Mei, November Special15-daagse Big 5 Special Tanzania 14-daagse privé-safari Jambo Migratie Special & Zanzibar (dec - mar)10-daagse privé-safari Migratiereis Onder Canvas9-daagse privé-safari Hoogtepunten Tanzania 12-daagse privé-safari Rustige Safari Compleet13-daagse privé-safari Actief & Cultuur9-daagse fly in safari Serengeti genieten op privébasis 10-daagse privé-safari Stijlvol op Safari 9-daagse fly in safari noord-Tanzania in vogelvlucht11-daagse luxe privé-safari Jambo Exclusief Tanzania7-daagse groepsreis Avontuurlijk Tanzania10-daagse privé-beklimming Kilimanjaro Marangu route11-daagse privé-beklimming Kilimanjaro Machame route-------ZUID-TANZANIA-------Waarom Noord- of Zuid-Tanzania?12-daagse fly in safari Serengeti, Ruaha & Selous9-daagse fly in safari Bijzonder Zuid-Tanzania10-daagse fly in safari Intens Zuid-Tanzania11-daagse privé-safari Avontuurlijk Zuid-Tanzania12-daagse Fly in safari Het onontdekte zuidwesten15-daagse fly in safari Ongerepte Wildparken en Chimpansees----ZANZIBAR, PEMBA & MAFIA----------SAFARI & STRAND--------Reissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenLodges & tented campsKeniaKenia & Tanzania combinatiereizenOegandaRwanda BotswanaZuid-AfrikaNamibiëZambiaZimbabweMozambiqueSeychellenMauritiusMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Waarom Noord- of Zuid-Tanzania?


Specialistisch advies: eerste hulp bij keuze tussen Noord- of Zuid-Tanzania?

Dé verschillen

Waarom Noord-of Zuid-Tanzania? Een veel gestelde vraag, waarop het antwoord geheel afhankelijk is van uw safari ervaring en persoonlijke interesses. Beide delen van het land zijn prachtig, maar totaal verschillend en mede daardoor beide zeer bezienswaardig. Indien u voor het eerst op safari gaat ligt het meest bezochte Noord-Tanzania, met de bekende Serengeti en de Ngorongoro krater, vaak iets meer voor de hand dan Zuid-Tanzania. Er is namelijk een groot verschil in landschap, beleving en uitvoering van de reis. Indien u Zuid-Tanzania op de meest ideale manier bereist, is er ook verschil in het soort voertuig waarmee u game drives maakt.

Tijdens een eerste safari bent u veelal gefocust op het spotten van het grote wild, waaronder de Big Five en de migratie van ontelbare gnoe’s en zebra’s. Doorgaans staat u dan nog niet zo heel lang stil bij een ‘sighting’, omdat u zó enthousiast bent dat u graag weer een andere diersoort wild fotograferen. Het noorden leent zich perfect voor het observeren van het wild en de natuur. Het wild is hier relatief eenvoudig te vinden, mede omdat het wild hier vaak in grotere aantallen aanwezig is. In het zuiden is het wild in kleinere aantallen aanwezig en, afhankelijk van het seizoen, iets moeilijker te vinden. In de droge periode heeft u hier echter kans op het zien van grote kuddes van soms wel duizend buffels en grote groepen olifanten bij de waterplaatsen. In het zuiden geniet u in alle rust van prachtige landschappen en draait de safari meer om het beleven van de natuur: u neemt alle tijd bij bijzondere sightings en geniet van maaltijden en sundowners in de bush. In het zuiden treft u veel minder toeristen (90% minder), waardoor een safari in dit deel een exclusiever gevoel geeft. Omdat het rustiger is, zijn er ook aanzienlijk minder ogen die de natuur afspeuren, waardoor de kans op het vinden van het wild ietsje kleiner is, maar de safari is hierdoor wel intenser.

“Wat denkt u van een bijzonder ontbijt midden in de Afrikaanse bush?”

Noord-Tanzania is bij uitstek geschikt voor het maken van een safari, waarbij u de gehele reis met een privé-voertuig met chauffeur/gids reist. De wildparken liggen hier dicht bij elkaar of gaan geheel in elkaar over, waardoor de route van A naar B vaak volledig door een wildgebied gaat. Onderweg komt u al veel moois tegen! In Zuid-Tanzania is het echter veel idealer en meer voor de hand liggend om tussen de wildparken te vliegen. U maakt dan een zogenaamde fly in safari en maakt gamedrives (gezamenlijk of privé) met open 4x4 voertuigen van de accommodatie waar u verblijft. De wildgebieden liggen hier namelijk zeer ver uit elkaar, waardoor u lange rijtijden van soms wel 10 uur heeft om van park A naar park B te komen. De route gaat voornamelijk over de openbare weg en is daardoor eigenlijk totaal niet interessant, maar louter een kwestie van kilometers afleggen. De eerste uren vanuit de stad is het nog leuk om lokale dorpjes tegen te komen, maar al snel rijdt u vele uren door hetzelfde landschap tussen veel verkeer. Voor wie toch graag over land reist of liever niet vliegt, bieden wij een drive-in safari naar Selous en vervolgens via Mikumi naar Ruaha: Avontuurlijk Zuid-Tanzania.

In Noord-Tanzania is een groot en zwaar voertuig met een opklapbaar dak ideaal, aangezien u veel kilometers rijdt. De paden en wegen in de wildparken zijn iets gemakkelijker begaanbaar dan in het zuiden, waar u doorgaans veel minder kilometers aflegt. De paden zijn hier vaak iets krapper en ruiger waardoor een iets wendbaarder open 4x4 voertuig een absolute meerwaarde biedt. In Zuid-Tanzania kunt u met een zwaarder voertuig met opklapbaar dak (indien u over land reist) lang niet overal komen. In het noorden is het in de nationale parken alleen toegestaan om op picknickplaatsen uit het voertuig te gaan. In Zuid-Tanzania kan de chauffeur/gids overal waar hij het veilig acht stoppen om te genieten van een picknick (bush) ontbijt of lunch. Hierdoor beleeft u de natuur intenser en ervaart u meer een privé setting dan in het noorden.

Wij helpen u graag bij uw keuze en bespreken graag in detail al uw wensen en voorkeuren. Een combinatiereis, waarbij u zowel Noord- als Zuid-Tanzania bezoekt, is ook mogelijk!


Reisseizoen
De verschillen tussen Noord- en Zuid-Tanzania zijn aanzienlijk wat natte en droge periodes betreft. Hierdoor is Zuid-Tanzania slechts een deel van het jaar te bereizen, waar Noord-Tanzania het gehele jaar bezocht kan worden.

De regenperiode is voor Selous Game Reserve en Ruaha National Park verschillend. In Selous Game Reserve gaat dit van april t/m mei gepaard met lange regenbuien en in november en december met kortere buien. Reizen in Selous is mogelijk van juni t/m half maart. Ruaha National Park kent één lang regenseizoen van november t/m maart. U geniet in de groene regentijd van een voordeliger verblijf met nóg minder toeristen, houdt u echter wel rekening met een compleet andere safaribeleving: het wild verspreid zich in het park, er is meer begroeiing (waardoor het moeilijker is om het wild te vinden) en wegen kunnen slecht begaanbaar zijn. Dit is de ideale tijd voor vogelaars! De accommodaties in Ruaha zijn gesloten van maart t/m mei. De beste reisperiode voor een bezoek aan Zuid-Tanzania is juli t/m oktober.

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds