Praktische informatie - Tanzania
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Tanzania / Praktische informatie
zoek:
KeniaKenia & Tanzania combinatiereizenTanzania-------NOORD-TANZANIA------13-daagse privé-safari Avontuur in Tanzania inclusief Zanzibar10-daagse privé-safari Dwars door de Serengeti16-daagse privé-safari Kennismaking met Tanzania14-daagse privé-safari Rustige Safari & Zanzibar 14-daagse Safari Tanzania & Seychellen15-daagse privé-safari Familieavontuur Tanzania & Strand 9-daagse privé-safari Op zoek naar de migratie in Serengeti & Ndutu (dec - mar)9-daagse April/Mei, November Special15-daagse Big 5 Special Tanzania 14-daagse privé-safari Jambo Migratie Special & Zanzibar (dec - mar)10-daagse privé-safari Migratiereis Onder Canvas9-daagse privé-safari Hoogtepunten Tanzania 12-daagse privé-safari Rustige Safari Compleet13-daagse privé-safari Actief & Cultuur9-daagse fly in safari Serengeti genieten op privébasis 10-daagse privé-safari Stijlvol op Safari 9-daagse fly in safari noord-Tanzania in vogelvlucht11-daagse luxe privé-safari Jambo Exclusief Tanzania7-daagse groepsreis Avontuurlijk Tanzania10-daagse privé-beklimming Kilimanjaro Marangu route11-daagse privé-beklimming Kilimanjaro Machame route-------ZUID-TANZANIA-------Waarom Noord- of Zuid-Tanzania?12-daagse fly in safari Serengeti, Ruaha & Selous9-daagse fly in safari Bijzonder Zuid-Tanzania10-daagse fly in safari Intens Zuid-Tanzania11-daagse privé-safari Avontuurlijk Zuid-Tanzania12-daagse Fly in safari Het onontdekte zuidwesten15-daagse fly in safari Ongerepte Wildparken en Chimpansees------ZANZIBAR & PEMBA------------SAFARI & STRAND--------Reissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenLodges & tented campsOegandaRwanda MozambiqueBotswanaZuid-AfrikaNamibiëZambiaZimbabweMauritiusSeychellenMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

Praktische informatie

Hieronder vindt u veel praktische informatie en tips voor uw reis naar Tanzania. 

Gezondheid en EHBO
De gezondheidszorg in Tanzania is van wisselende kwaliteit. In de grote steden zijn de medische voorzieningen goed. Aangezien wij niet medisch bevoegd zijn en onderstaande adviezen in de loop van het jaar kunnen wijzigen, raden wij u aan om minstens vier weken voor vertrek de GGD te raadplegen voor de laatste informatie. Naast de GGD kunt ook contact opnemen met de Vaccinatielijn voor Reizigers (0900-9584), de Reiskliniek van het Haven Ziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of uw huisarts. Tevens kunt u de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering bezoeken (www.lcr.nl). De medische instanties hanteren uiteenlopende tarieven voor vaccinaties. Door verschillende instanties te benaderen is het mogelijk tientallen euro’s besparen. Er zijn verzekeringen die uw vaccinaties vergoeden. Neem contact op met uw verzekering om te controleren of u de gemaakte kosten kunt declareren.  Al uw vaccinaties worden bijgeschreven in uw vaccinatieboekje. Mocht u nog geen boekje hebben dan ontvangt u deze van de desbetreffende instantie. Vergeet niet dit vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Bij aankomst kan de douane ernaar vragen. Daarnaast verschaft het belangrijke informatie bij een eventueel bezoek aan een arts.  Voor Tanzania worden over het algemeen de volgende vaccinaties geadviseerd:

Gele koorts
Vanaf 1 januari 2008 is een vaccinatie tegen gele koorts opnieuw verplicht gesteld voor mensen die via of vanuit andere landen in Afrika in Tanzania arriveren. Als bewijs van vaccinatie kan men het vaccinatieboekje meenemen. Voor mensen die rechtstreeks vanuit Europa arriveren is een bewijs van vaccinatie niet verplicht, maar een vaccinatie wordt wel sterk aangeraden. Minimaal 10 dagen voor vertrek moet één injectie gehaald worden. De beschermingsduur hiervan is 10 jaar.

Cholera
Het risico dat u cholera oploopt tijdens het reizen is verwaarloosbaar. Daarnaast is de vaccinatie niet erg effectief. Hierdoor wordt door de Nederlandse vaccinatiecentra geen vaccinatie tegen cholera gegeven. Wel heeft u een verklaring nodig. Deze kunt u verkrijgen bij het desbetreffende vaccinatiecentrum. Dit bewijs is zes maanden na uitgifte geldig.

Daarnaast worden de volgende vaccinaties aanbevolen:

DTP
Deze afkorting staat voor difterie, tetanus en polio. Indien je eerder bent gevaccineerd (bijvoorbeeld als kind) is één injectie per 15 jaar voldoende. Wanneer dit niet het geval is dient u voor vertrek twee DTP-injecties met ten minste een tussentijd van vier weken te halen en na zes maanden een derde. De beschermingsduur is 15 jaar.

Hepatitis A
Een vaccinatie voor hepatitis A geeft één jaar bescherming en kunt u het beste ongeveer twee weken voor vertrek halen. Na een tweede vaccinatie, die een half jaar of langer na de eerste gegeven wordt, is men minstens tien jaar beschermd.

Malaria
Malaria breidt zich steeds verder uit over de wereld en wordt steeds meer resistente tegen bestaande medicijnen. Het is van belang dat u hierover de meest recente informatie krijgt. Naast het innemen van middelen tegen malaria kunt u bedekkende kleding rond en na zonsondergang dragen. U kunt eventueel ook een muskietennet meenemen. Verder kunt u onbedekte lichaamsdelen met een goed insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat behandelen. Hierdoor voorkomt u door muggen gestoken te worden. Het meenemen van een noodbehandeling voor malaria is alleen van belang in uitzonderlijke gevallen als je langer dan een maand in een risicogebied verblijft. Vraag de bevoegde instanties in dat geval om advies. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet u altijd een arts raadplegen om  u op malaria te laten onderzoeken.

Tot slot is het van belang dat u kennis heeft van de volgende zaken:

Bilharzia
Bilharzia komt op veel plaatsen in Tanzania voor. Wij raden u aan het zwemmen of baden in zoet water te vermijden. Bilharzia kunt u tevens in stromend water oplopen.

Diarree
In de meeste gevallen geneest diarree met een dieet van lichtverteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging dient ORS, een mengsel van zouten en suiker, dat wordt opgelost in water. Bij aanhoudende diarree kan bijvoorbeeld op reisdagen loperamide gebruikt worden (Imodium, Diacure). Deze middelen remmen de darmperistaltiek, maar genezen niet. Ze vertragen zelfs de genezing. Grijpt u er niet te snel naar en gebruikt u het niet bij koorts, bloed of slijm in de ontlasting en niet langer dan 48 uur. U kunt deze middelen zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgen.

Aids
In alle landen moet u oppassen voor ziektes die via seks en bloed kunnen worden overgedragen, zoals aids en hepatitis B. Neemt u eventueel condooms mee en laat u geen piercings of tatoeages aanbrengenter plaatse. Voorkom ongelukken!

EHBO
Het is verstandig als u zelf artikelen meeneemt zoals pleisters, (steriele) gaasjes, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Voor vrouwen raden wij aan ook maandverband en tampons mee te nemen. Deze zijn in sommige gebieden minder goed te verkrijgen.

Voedsel en water
Voedsel en water zijn in Kenia minder betrouwbaar. Door u aan onderstaande regels te houden kunt u de kans op een darminfectie beperken.
• Was uw handen altijd met water en zeep voor het eten en na gebruik van een toilet.
• Vermijd het drinken van leidingwater en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kunt u veilig drinken. Zorg, vooral in droge/hete gebieden, dat u voldoende vocht binnenkrijgt.
• Rauwkost en fruit dat al geschild is zijn niet altijd veilig. Evenals ongekookte melk, ijs en rauw melksekaas. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn.
• Voedsel dat al lange tijd staat, zelfs als het gebakken of gekookt is, is een welkome voedingsbron voor allerlei bacteriën.

Kleding
Tijdens de safari is het gebruikelijk om informele vrijetijdskleding te dragen, bij voorkeur van katoen en in safarikleuren. Overdag zijn shorts ideaal en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muskieten. Neemt u ook een sweater of jack mee voor de vroege ochtenden en de koelere avonden. Daarnaast zijn makkelijk zittende gympen of sportschoenen aan te bevelen. Voor de vrouwelijke reizigers raden wij aan om een stevige BH te dragen. De wegen zijn niet overal even goed waardoor een stevige of sport BH zeker goed van pas komt. Bijna alle lodges beschikken over een zwembad; vergeet daarom uw zwemkleding niet.  Aangezien Kenia op de evenaar ligt en de zon zeer krachtig kan zijn is het verstandig een hoed of pet mee te nemen, evenals een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril.

Fooien
Het is gebruikelijk uw gids aan het einde van de safari een fooi te geven. Als richtlijn kunt u  USD 3,- à USD 4,- per persoon per dag aanhouden.

Bagage
De bagageruimte in de voertuigen is beperkt; om overbelasting te voorkomen is het maximaal toegestane gewicht van de bagage 15 kg per persoon, tevens in verband met eventuele binnenlandse vluchten. Uw fotoapparatuur valt buiten deze 15 kg. Neemt u als het mogelijk is uw bagage mee in een zachte koffer of tas. Deze zijn beter in het voertuig op te bergen. Tevens met binnenlandse vluchten zijn tassen gemakkelijker mee te nemen. Het aanschaffen van een dure, grote rugzak is voor geen van onze reizen noodzakelijk. Het is verstandig om vuilniszakken mee te nemen ter bescherming van de bagage tegen stof, vocht en water.

Fotografie en video
Een reis door Oost -Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te voorschijn haalt, schept veel 'goodwill'. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar 'plaatjes schieten'. Voor velen is het belangrijk goede natuurfoto's gedurende deze reis te maken. Neemt u voldoende dia - of filmrolletjes mee, omdat deze moeilijk verkrijgbaar zijn in Tanzania. Videobanden zijn onderweg niet te verkrijgen. De ervaring leert dat de meeste mensen meer dan 10 rolletjes gebruiken. Het is aan te bevelen om lenskapjes, schoonmaaktissues en een goed sluitend camera-etui mee te nemen. Daarnaast raden wij een UV- of skylightfilter aan voor de hooglanden en ter bescherming van uw lens. Over het algemeen kunt u het best foto’s maken met 100 ASA-films, maar voor het fotograferen in de schemering is een film van 400 ASA aan te bevelen. Een tele,- of zoomlens (bijvoorbeeld 300mm) is erg aan te raden voor het fotograferen van het wild. U kunt de batterijen van uw videocamera op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat een aantal kampen slechts tussen 18 uur en 22 uur stroom heeft van een generator en dat de stroomspanning daarvan flink kan fluctueren.

Voltage
De hotels in Tanzania hebben een netspanning van 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u wereldwijd gebruiken.

Bedelen
U zult merken dat onderweg veel kinderen, maar ook handelaren vragen om snoepjes, pennen, magazines en dergelijke. Voor ons is een pen niet veel waard, maar voor hen betekent dit veel. Wij kunnen u uiteraard niks verbieden op dit gebied, maar wij willen u vragen niet op het bedelen in te gaan. Wanneer het bedelen wordt gehonoreerd door de toeristen zal de lokale bevolking niet leren om voor henzelf te zorgen. Dit is met name voor de bedelende kinderen van belang.

Reisbenodigdheden
Naast uw gebruikelijke reisbenodigdheden adviseren wij het volgende mee te nemen:

• kopie paspoort
• geldriem / buidel voor geld en papieren
• vaccinatieboekje
• warme trui en (spijker)broeken
• reservebatterijen voor je camera en/of opladers
• voldoende foto- en diarolletjes en/of digitale kaart
• regenkleding
• zwemkleding
• rubberen teenslippers/sandalen voor baden en douchen
• hoofdbedekking
• zonnebrandmiddel
• insectenafweermiddel
• EHBOartikelen
• zaklantaarn (met reservelampje en batterijen)
• plastic zakken (bijvoorbeeld voor vuile was of als bescherming tegen vocht en stof)
• verrekijker
• reiswekker

Op kampeersafari’s kunt u het beste uw eigen handdoeken, slaapzak en/of hoeslakens en kussen(sloop) meenemen. Matrassen zijn ter plaatse aanwezig.

Natuurgidsen
• Cambium natuur wereldwijd: Oost-Afrika – Cambium
• Domincus themagids: Safari – Domincus
• A Field Guide to the National Parks of East Africa - John G. Williams
• Collins field guide: Mammals of Africa


Algemene informatie Tanzania

Oppervlakte: 24x Nederland
Aantal inwoners: 33 miljoen
Hoofdstad: Dodoma
Taal: Swahili, Engels, inheemse talen
Staatsvorm: Republiek
Visumplicht: ja
Malaria: ja
Vaccinaties: ja
Nationale feestdag: 1 mei (dag van de arbeid), 8 augustus (Nane, dag van de boeren)
Munteenheid: Tanzaniaanse shilling


Reisseizoen

Tanzania kan het hele jaar door worden bezocht, maar de regentijd duurt van april tot en met mei. De wegen zijn dan soms wat minder begaanbaar. 

    

Reisdocumenten
Uw paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Tanzania. Naast een paspoort dient u bezit te zijn van een geldig visum. Deze kunt u voor vertrek bij de ambassade aanvragen of bij aankomst in Arusha. Daarnaast is het belangrijk dat u uw vaccinatieboekje meeneemt. Tot slot raden wij u aan een kopie van het paspoort mee te nemen en deze afzonderlijk te bewaren van het origineel. 

 

Geld
U kunt het beste contante euro’s meenemen in kleine biljetten van hooguit € 50,-. Bij aankomst in Arusha kunt u uw euro’s omwisselen in Tanzaniaanse shilling. Op de luchthaven en in de grote steden zoals Arusha zijn pinautomaten aanwezig. Houdt u er echter rekening mee dat deze niet altijd werken. U kunt in de lodges met euro’s betalen en in de luxere lodges tevens met uw creditcard. U kunt ook geld wisselen in de lodges, houdt u er echter rekening mee dat de wisselkoers per lodge aanzienlijk kan verschillen. De Serena Lodges geven over het algemeen een goede wisselkoers voor de Euro. Sommige tented camps of lodges, geven juist weer een veel betere koers voor de Amerikaanse dollar. (alleen recente biljetten) Het is verstandig om in ieder geval een deel te wisselen in shillings zodat u onderweg een souvenir of een drankje kunt kopen.

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds