EthiopiŽ - Welkom bij Jambo Safari Club
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / EthiopiŽ
zoek:
KeniaKenia & Tanzania combinatiereizenTanzaniaOegandaRwanda MozambiqueBotswanaZuid-AfrikaNamibiŽZambiaZimbabweMauritiusSeychellenMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochureDuurzaam toerisme

EthiopiŽ

Kerken, bergen en unieke stammenEthiopië grenst in het westen aan Sudan, in het noorden aan Eritrea, in het oosten aan Djibouti en Somalië, en in het zuiden aan Kenia. Het werd in de bijbel benoemd als Abbessinië. Ethiopië is een land met een grote verscheidenheid aan mensen en culturen, er leven veel zeldzame diersoorten en ze heeft een afwisselend landschap met een ongekende schoonheid. Een land vol met Bijbelse oudheden, kerken en kloosters. Ze heeft een rijke geschiedenis en een unieke natuur. Ethiopië herbergt vruchtbare hoogvlakten, ‘canyons’, savannen en woestijnen. Er stromen grote rivieren, zoals de Blauwe Nijl en de Omo. De Riftvallei (grote slenk) loopt dwars door het land. In de nabije omgeving vindt u diverse meren.

Ethiopië is een land van contrasten zowel qua cultuur als natuur. In het bergachtige noorden kent men het orthodoxe christendom, Harar is een ommuurde islamitische stad en in het diepe zuiden leven unieke nomaden stammen. De verschillende geloven leven hier vredig naast elkaar. De bevolking is zeer religieus, in menig kerkje op het platteland is een Ethiopisch kruis te vinden. De bijzondere rotskerken van Lalibela en de paleizen van Gondar zijn een blijvende herinnering aan een boeiend verleden. Een bijzondere, culturele bestemming! Ethiopië is een nog vrijwel ongerept gebied dat door reizigers nog niet op grote schaal is ontdekt. De natuur verdeelt zich in gebieden met alleen woestijn, tot de groene hooglanden in het noorden, kortom een zeer veelzijdig land!

Bijna alle hotels in Ethiopië zijn eigendom van de overheid. Ze kennen geen classificatie en zijn eenvoudig van aard. Er zijn een aantal lodges van particuliere eigenaren, de Simien Lodge in het Simien Mountains National Park is er één van.

Hoogtepunten
 


Addis Abeba heeft één van de grootste markten van Afrika en diverse beroemde musea. De twee mooiste musea zijn het Nationale Museum en het Archeologisch Museum. In het Nationale Museum ligt een replica van het skelet van Lucy. Zij had de herseninhoud van een chimpansee en zat soms in de bomen, maar ze liep wél rechtop en wordt daarom geclassificeerd als de eerste mensachtige. Vandaar dat Ethiopië vaak de wieg van de mensheid wordt genoemd. Beide musea geven samen een indrukwekkend beeld van de rijke geschiedenis van Ethiopië. Het Monument van de Revolutie herinnert aan de in 1991 verdreven dictator Mengistu.

In Bahir Dar kunt u een fascinerende boottocht maken over het enorme Tanameer. Op de eilandjes die in het Tanameer liggen, staan een aantal eeuwenoude pittoreske kerken en kloosters, beroemd om hun muurschilderingen. Het vijftiende-eeuwse klooster Ura Kidanemereth heeft schitterende wandschilderingen en is één van de belangrijkste plaatsen van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. De vele afbeeldingen van St. Joris, de beschermheilige van Ethiopië, hebben de vorm van Griekse iconen en nemen een prominente plaats in. De diverse kerkelijke attributen onderstrepen de religieuze cultuur. Niet ver van Bahir Dar kunt u de Tis Issat watervallen bezoeken, beter bekend als u de adembenemende Blue Nile Falls.

Gondar was van de zestiende tot de negentiende eeuw de hoofdstad van Ethiopische koningen. De paleizen en forten zijn gebouwd in een mix van Ethiopische en Europese stijlen. Het centrum is rond de centrale, deels nog ommuurde heuvel gebouwd, waarop zich ook het uitgestrekte complex van kastelen en paleizen bevindt. Het paleis Fasil Gondar staat op de lijst van het Unesco werelderfgoed. U vindt in Gondar ook de Debre Birham Selassie kerk en het Qusquam klooster. Het Timkat feest, een herdenkingsfeest van de doop van Christus, wordt in Gondar het meest uitbundig gevierd. Tegen zonsondergang kondigen trompetten en rammelaars (sistra’s) de processie van priesters aan. Gekleed in kleurrijke kostbare stoffen lopen de priesters naar het water voor de zegening van de ‘Tabot’ (Ark des Verbonds). Er worden prachtige processiekruizen en wierookvaten meegedragen. ’s Nachts vindt de heilige mis plaats, alle gelovigen dragen een witten omslagdoek (sjamma). Bij zonsopgang wordt er een gouden kruis gedompeld in het water en de heilige kaars wordt gedoofd. Alle gelovigen worden gezegend met het heilige water.

Simien Mountains Nationaal Park biedt u een oase aan rust en een fantastisch uitzicht. Het park staat op de lijst van het Unesco werelderfgoed. U kunt hier mooie wandelingen maken langs diepe ravijnen en imposante bergtoppen, waarbij u onderweg bijzondere bloemen en plantensoorten tegenkomt. Het park herbergt een aantal unieke diersoorten: de inheemse Gelada Baviaan, Simien vos, Klipspringer en de Walia Ibex (een geitensoort met bijzondere hoorns). In dit gebied leeft het Amhara volk.

Axum staat op de lijst van het Unesco werelderfgoed en is beroemd om de soms tientallen meters hoge obelisken. Deze zijn waarschijnlijk opgericht ter nagedachtenis aan koningen van het oude rijk, dat hier rond het begin van onze jaartelling bloeide. De handel met Jemen leidde tot grote welvaart en macht voor het Aksumitische rijk. Er zijn ook twee koningsgraven die uit deze bloeiende periode dateren. In de velden rondom Axum zijn allerlei resten uit deze tijd te bezichtigen, waaronder de ruïnes van het paleis van de koningin van Sheba. Volgens de Ethiopische geschiedenis zijn alle keizers dan ook afstammelingen van koningin Sheba en koning Salomon. De kerk van de Heilige Maria van Zion dateert uit een latere periode, maar is gebouwd op de fundamenten van een Aksumitische tempel. Daarnaast staat de gelijknamige nieuwe kerk, waar in een aparte kapel de heilige Ark des Verbond wordt bewaard. De oorspronkelijke stenen tafelen die Mozes van God heeft ontvangen. Helaas is deze kapel zelfs voor het hoofd van de kerk niet toegankelijk.

De elf rotskerken van Lalibela staan terecht op de werelderfgoed lijst van Unesco. De toegang tot Jeruzalem was in de twaalfde eeuw geblokkeerd door de Kruistochten. Vandaar dat koning Lalibela besloot een nieuw pelgrimsoord te bouwen. De kerken zijn echter niet gebouwd, maar uit de rotsen gehouwen. Dit moet vele tientallen jaren hebben gekost. De rotskerken zijn misschien wel de meest spectaculaire monumenten van Ethiopië en prachtig gedecoreerd. Even indrukwekkend is de sfeer die er heerst: het geluid van de drums en het gezang tijdens een vroege ochtenddienst is een onvergetelijke ervaring!
Via dorpjes als Mojo en Nazareth kunt u het Awash National Park bereiken. Hier kunt u watervallen, vulkanen en warmwaterbronnen bewonderen en op zoek gaan naar bijzondere dieren. U vindt hier onder meer gemsbokken, antilopen, luipaarden, apen, nijlpaarden en krokodillen. De Awash rivier is een paradijs voor vogelliefhebbers.

De historische stad Harar is vermeld op de werelderfgoed lijst van Unesco. Deze islamitische ommuurde stad is gelegen op een granietheuvel en vormde eeuwenlang een belangrijk handelscentrum. Het islamitische Harar heeft een unieke architectuur met vele moskeeën, altaren en tombes. U kunt hier een bijzondere wandeling maken door het oude centrum met haar smalle steegjes en winkels.

In de Omo vallei in het zuiden leven unieke bevolkingsgroepen. Deze vallei staat niet voor niets op de werelderfgoed lijst van Unesco. De Mursi vrouwen dragen een schotel in hun onderlip. Deze stam leeft nabij Jinka en is één van de meest traditioneel levende etnische groepen. De Konso is een stam die verfijnde totems op de graven van hun voorouders plaatst. De Hammer is één van de meest elegante en fraaist geklede stammen van de Omo vallei, woonachtig in Turmi. De weekmarkt in Turmi is een fascinerend schouwspel. De vrouwen dragen rokjes die heel verfijnd zijn afgezet met kleine parels en men heeft zeer ingewikkelde kapsels. De Dorze stam is bekend om de katoenen kleden die ze weven en hun typische huizen, die in de vorm van een bijenkorf zijn gebouwd. Nabij Yabello leven de stammen Erobe en de Borena, zij zijn herders die enorme kuddes geiten en koeien bezitten.

In de omgeving van Lake Langano vindt u flinke kolonies pelikanen en flamingo’s. De herders, die hier rondtrekken met hun kuddes vee, maken een bijbelse indruk. Op een halve dag rijden ligt het stadje Arba Minch. Deze stad ligt hoog op een helling met uitzicht over de meren Chamo en Abaya. Dit is de woonomgeving van de Dorze stam. Tijdens een boottocht op Lake Chamo komt u langs de krokodillen markt, een plek die vol zit met krokodillen en nijlpaarden. Het Nech Sar National Park ligt nabij, waar u kunt genieten van een enorme verscheidenheid aan vogels. Ook Swayne's hartebeesten, dik diks, kudu’s en zebra’s komen in dit gebied voor.

Vanuit de plaats Jinka kunt u een dagexcursie maken naar het Mago National Park, het prachtige woongebied van de Mursi stam. Het is één van de meest onontdekte natuurgebieden van het land en bestaat voornamelijk uit savanne, afgewisseld met glooiende heuvels en rivieren. Het is bekend vanwege de aanwezigheid van giraffen, olifanten, struisvogels, zebra’s, gazellen, kudu’s, apen, krokodillen en vogels.

Via een mooi uitzichtpunt bij Lake Awassa kunt u het Bale Mountains National Park bereiken. Dit park herbergt een schitterende flora en fauna. Het is een uniek gebied waar u een vulkanisch landschap, hoge bergplateaus en prachtige bergmeertjes vindt. Dit unieke natuurgebied is bij uitstek geschikt voor diegenen die graag een bijzondere trektocht willen ondernemen.

De Danakil Depressie is het laagste punt ter wereld en de vindplaats van de eerste mensachtige Lucy. Het is gelegen in de Danakil woestijn, op 100 meter onder de zeespiegel. Het vulkanische landschap met diepe kloven is bijzonder en is de heetste plek ter wereld. Ter plaatse bevindt zich een zoutmeer. Het nomadenvolk Afar leeft voornamelijk van de zoutwinning in dit afgelegen gebied.
 

Prijsverhoging
Sinds de uitgifte van onze brochure eind oktober 2009 is de koers van de dollar sterk gestegen. Wij zijn derhalve genoodzaakt onze gepubliceerde reizen in prijs te verhogen. De prijzen zoals vermeld op onze website zijn inmiddels aangepast aan de huidige dollarkoers. De prijzen in onze brochure zijn derhalve niet meer van toepassing.
Algemene informatie Ethiopië

Oppervlakte: 27x Nederland
Aantal inwoners: 83 miljoen
Hoofdstad: Addis Abeba
Taal: Amhaars
Staatsvorm: Federale republiek
Munteenheid: birr 
 


Reisinformatie
U vliegt van Amsterdam naar Addis Abeba met KLM. Vluchtprijsindicatie: laagseizoen
vanaf € 999,- pp, hoogseizoen vanaf € 1061,- pp, inclusief belasting en toeslagen. De binnenlandse vluchten Addis Abeba - Bahir Dar en Lalibela – Addis Abeba worden uitgevoerd door Ethiopian Airlines en zijn inbegrepen in de reissom.
 
Reisseizoen
Ethiopië kan het hele jaar door worden bezocht. De regentijd in het noorden duurt van juni tot september, er kunnen hevige buien vallen maar het is doorgaans zo weer opgeklaard. Tijdens en na deze periode kan het landschap erg groen zijn en veel bomen en bloemen staan in bloei. In het zuiden is het in de zomermaanden juist droog, het heeft een regentijd van april t/m mei en november. Tijdens deze periode kunnen de wegen in het zuiden minder begaanbaar zijn, vanwege de geringe kwaliteit van de wegen in dit gebied.
 
Reisdocumenten
Uw paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Ethiopië. U dient in bezit te zijn van een geldig visum. U kunt uw visum voorafgaand aan uw reis regelen bij de Ethiopische ambassade in Brussel (€ 17,50 per paspoorthouder) of bij aankomst in Addis Abeba kopen (USD 20,- per paspoorthouder).
 
Geld
U kunt het beste contante euro’s meenemen in kleine coupures. Houdt u er rekening mee dat pinautomaten in de grotere steden niet altijd werken. Daarnaast kunt u voor de zekerheid tevens uw creditcard meenemen, maar u kunt deze alleen in Addis gebruiken.
 
Vluchten
 

 

 

 

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds