9-daagse privéreis Puur Primaten - Oeganda
 
Home CoronaAanbiedingenOns reisaanbod & MaatwerkBrochureContact & medewerkersVacaturesPartnersReisvoorwaarden
  Home / Oeganda / 9-daagse privéreis Puur Primaten
zoek:
KeniaKenia & Tanzania combinatiereizenTanzaniaOeganda10-daagse privéreis Hoogtepunten van Oeganda13-daagse privéreis Oeganda Compleet15-daagse privéreis Oeganda Actief10-daagse Apenreis Oeganda & Rwanda 13-daagse privéreis Gorilla's & Big Five Tanzania14-daagse privéreis Gorilla's & Big Five Kenia14-daagse privéreis Oeganda & Seychellen 19-daagse privéreis Intens OegandaReissuggesties & Maatwerk - uw eigen reis samenstellenAccommodaties OegandaRwanda MozambiqueBotswanaZuid-AfrikaNamibiëZambiaZimbabweMauritiusSeychellenMadagaskarVerrassende Combinatiereizen Golf & Safari Golf & StrandTreinreizenVluchtenVervoer ter plaatseGame drives & wildlifeLodges, tented camps & strandhotelsReisbrochure

9-daagse privéreis Puur Primaten


9-daagse privéreis met bijzondere ontmoetingen met chimpansees en gorilla's

Hoogtepunten:
Kibale Forest – Bwindi – Ngamba Island - bijzondere ontmoetingen met chimpansees en gorilla's

Deze reis draait puur om primaten. Chimpansees, colobusapen, bush babies en roodstaartapen zijn slechts enkele voorbeelden van de 13 soorten primaten die in Kibale Forest leven. U heeft in Kibale de keuze uit een chimpansee tracking of een dag meelopen met het team dat onderzoek doet naar chimpansees. Uiteraard ontbreekt een gorilla tracking in Bwindi niet tijdens deze reis! Ter afsluiting brengt u een nacht door op Ngamba Island - voor een bijzondere en zeer persoonlijke kennismaking met chimpansees tijdens het Caregiver For a Day programma!

Vanaf € 2.089,- per persoon, exclusief vluchten en gorilla permit
Vertrek: dagelijks

U kunt kiezen uit 3 luxeniveaus: A, B of C. Niveau A zijn eenvoudige tot goede accommodaties vergelijkbaar met voornamelijk 3*, B zijn goede accommodaties vergelijkbaar met voornamelijk 3*+/4* en C zijn goede tot uitstekende accommodaties vergelijkbaar met 4/5*. Op sommige locaties is het niveauverschil gebaseerd op verschillende kamertypes.

Programma:

Dag 1: naar Entebbe
U vliegt met KLM rechtstreeks - met een tussenlanding in Kigali in Rwanda - naar Entebbe. Na aankomst wordt u hartelijk verwelkomd en naar uw accommodatie in Entebbe gebracht voor uw eerste overnachting. Overnachting:
Niveau A - Papyrus Guest House (LO)
Niveau B - The Boma Guesthouse (LO)
Niveau C - Protea Hotel Entebbe (LO)

Dag 2-3: Kibale Forest & Bigodi Swamp
Na het ontbijt rijdt u naar Fort Portal, dat bekend is vanwege de theeplantages. In de middag arriveert u in uw lodge in Kibale Forest. ’s Avonds maakt u onder begeleiding een nachtelijke boswandeling, waarbij u op zoek gaat naar bush babies, potto’s en andere nachtdieren. Dag 3 staat in het teken van chimpansees. Kibale Forest staat bekend om de grootste variëteit en hoogste concentratie van primaten in Oost-Afrika. In de ochtend maakt u een begeleide wandeling door het tropische regenwoud, waarbij u op zoek gaat naar chimpansees. Meestal vindt u ze in de toppen van bomen, maar met een beetje geluk ook foeragerend op de grond. Ook de roodstaartaap, de colobusaap en vele andere primaten kunt u tijdens uw tracking tegenkomen. Na de lunch wordt u naar Bigodi Swamp gebracht, een moerasgebied waar u tijdens een begeleide wandeling vele soorten vogels en diverse primaten kunt spotten.

Optioneel kunt u op dag 3, tegen een meerprijs, deelnemen aan de ‘Chimpanzee Habituation Experience’. Een unieke kans om onderdeel te zijn van de gewenningsfase waarin de chimpansees comfortabel raken met de aanwezigheid van mensen in hun leefgebied. Na deze fase kunnen zij met een reguliere chimpansee tracking worden bezocht. Onder leiding van onderzoekers volgt en observeert u de chimpansees de hele dag. Vanaf het vroege moment dat zij hun nesten verlaten, tot het moment dat zij hun nieuwe nesten voor de nacht bouwen. De onderzoekers brengen dagelijks tijd met de chimpansees door en leggen unieke markeringen en eigenschappen van de individuen vast. U leert ze samen met hen te identificeren en registreert hun gedragingen. Bereid u voor op een lange en intensieve, maar zeer interessante dag! Overnachting:
Niveau A - Kibale Forest Camp (ensuite safaritent) (VP)
Niveau B - Primate Lodge (standaard cottage) (VP)
Niveau C - Primate Lodge (deluxe cottage) (VP)Dag 4: Bwindi Impenetrable National Park
Tijdens het vervolg van uw reis passeert u het zuidelijk deel van Queen Elizabeth National Park, dat Ishasha wordt genoemd. In de verte kunt u olifanten, kobs, buffels of zelfs boomklimmende leeuwen zien. Aan het einde van de middag arriveert u in uw lodge in Bwindi en is het tijd voor het diner, waarna u zich kunt voorbereiden op de bijzondere tocht die voor dag 5 op het programma staat! Overnachting:
Niveau A - Engagi Lodge (VP)
Niveau B - Mahogany Springs (VP)
Niveau C - Volcanoes Bwindi Safari Lodge (VP)

Dag 5: Bwindi - Gorilla tracking
De gorilla tracking is één van de hoogtepunten van deze reis! U gaat in een kleine groep, onder begeleiding van rangers, vroeg op pad en gaat op zoek naar de gorilla’s. Het is onmogelijk om de tijdsduur van de tracking vooraf te voorspellen: u baant zich een weg door het dichtbegroeide woud, over steile en glibberige modderpaden. De tracking kan twee tot soms wel acht uur duren. Aarzelt u niet om een drager (porter) in de arm te nemen, hij steekt u met alle plezier een helpende hand toe tijdens deze intensieve tocht! Als u de gorilla’s gevonden heeft, is de beloning onbeschrijfelijk! U kunt ze een uur lang observeren, voordat u, een ervaring rijker, terugkeert naar uw lodge. Overnachting:
Niveau A - Engagi Lodge (VP)
Niveau B - Mahogany Springs (VP)
Niveau C - Volcanoes Bwindi Safari Lodge (VP)
Dag 6: Entebbe
U verlaat het ondoordringbare woud van Bwindi en heeft een lange rit naar Entebbe. Onderweg passeert u de evenaar, waar u gelegenheid heeft foto’s te maken en souvenirs te kopen. In de vroege avond arriveert u in Entebbe, waar u dineert en overnacht. Overnachting:
Niveau A - Papyrus Guest House (HP)
Niveau B - The Boma Guesthouse (HP)
Niveau C - Protea Hotel Entebbe (HP)

Dag 7: Ngamba Island
Een verblijf op Ngamba Island is een bijzondere afsluiting van deze reis. U vaart ’s ochtends per speedboot naar dit kleine eiland in het Victoriameer. Op dit beboste eiland worden verweesde, in beslaggenomen en uit gevangenschap bevrijde chimpansees opgevangen en verzorgd. Het DNA van de chimpansee komt voor meer dan 98% overeen met dat van de mens. De verwantschap tussen een chimpansee en de mens is dus vele malen groter dan die tussen een chimpansee en een gorilla! Tijdens uw verblijf op Ngamba Island komt u van alles te weten over de chimpansees. Vanaf een platform kunt u de dieren observeren en fotograferen. Tijdens het Caregiver programma (inclusief ) bent u direct betrokken bij de dagelijkse verzorging van de chimpansees. U helpt onder andere mee met de bereiding en het uitdelen van het voedsel en telt de individuen, wanneer zij ’s avonds uit het bos terugkeren naar de nachtverblijven. U raakt niet alleen onder de indruk van de chimpansees met hun unieke karakters, maar ook zeker van de passie waarmee de mensen op Ngamba Island deze dieren een tweede thuis bieden! Overnachting:
Niveau A - Ngamba Island Camp (VP)
Niveau B - Ngamba Island Camp (VP)
Niveau C - Ngamba Island Camp (VP)
Dag 8-9: Ngamba Island – Amsterdam
Als caregiver beleeft u een dag uit het leven van de chimpanseeverzorgers op Ngamba Island, uw dag start dus vroeg met het bereiden van het voedsel voor de chimpansees. Voorts helpt u met allerhande activiteiten die op het opvangeiland aan de orde komen, zoals assisteren tijdens medische controles, observeren van de chimps en uitmesten van de nachtverblijven. De gedreven medewerkers van Ngamba Island zullen u enthousiast laten zien wat er allemaal komt kijken bij het verzorgen van deze dieren en u graag toelichten hoe u de individuen kunt onderscheiden en wat hen zo speciaal maakt. 

Aan het eind van de middag neemt u afscheid van Ngamba Island en vaart u terug naar Entebbe op het vasteland. Op de luchthaven van Entebbe checkt u in op uw vlucht naar Amsterdam. De volgende ochtend komt u aan op Schiphol en kunt u terugblikken op een heel bijzondere reis!

Strenge voorschriften Ngamba Island
Chimpansees zijn zeer vatbaar voor menselijke ziektes, daarom zijn er strenge voorschriften ten aanzien van de benodigde inentingen en gezondheidsverklaringen voor deelname aan het Caregiver programma. Bij uw offerte ontvangt u hierover gedetailleerde informatie.

LO = logies/ontbijt - HP = halfpension - VP = volpension 


Prijzen per persoon 
(exclusief vluchten vanaf € 710,-)

Niveau A - voornamelijk 3* 2 personen 4 personen 6 personen
1 januari t/m 31 december € 2.089,- € 1.870,- € 1.767,-
Toeslag 4x4 voertuig € 213,- € 130,- € 87,-


Niveau B - voornamelijk 4* 2 personen 4 personen 6 personen
1 januari t/m 28 februari € 2.435,- € 2.215,- € 2.101,-
1 maart t/m 31 mei € 2.302,- € 2.081,-  € 1.967,-
1 juni t/m 30 september € 2.435,- € 2.215,- € 2.101,-
1 oktober t/m 30 november € 2.302,- € 2.081,- € 1.967,-
1 t/m 31 december € 2.435,- € 2.215,- € 2.101,-
Toeslag 4x4 voertuig € 213,- € 130,- € 87,-


Niveau C - 4/5* lodges 2 personen 4 personen 6 personen
1 januari t/m 28 februari € 2.672,- € 2.451,- € 2.328,-
1 maart t/m 31 mei € 2.490,- € 2.269,- € 2.146,-
1 juni t/m 30 september € 2.672,- € 2.451,- € 2.328,-
1 oktober t/m 30 november € 2.490,- € 2.269,- € 2.146,-
1 t/m 14 december € 2.595,- € 2.375,- € 2.252,-
15 t/m 31 december € 2.672,- € 2.451,- € 2.328,-
Toeslag 4x4 voertuig € 213,- € 130,- € 87,-

NB: De gorilla permit (US$ 600,- per persoon) is niet inbegrepen in de reissom! Bel of mail ons gerust voor een prijsopgave voor een afwijkend aantal personen of 1-persoonskamers!

Optionele extra's per persoon:
- Chimpanzee Habituation Experience € 74,-

Inclusief:
lokale belastingen, transfers, privévervoer en privé-gamedrives: per minibus met opklapbaar dak, entreegelden, Engelssprekende chauffeur/gids, water in het voertuig, permit chimpansee tracking Kibale Forest, deelname Caregiver For A Day programma Ngamba Island, overnachtingen in een 2-persoonskamer, maaltijden zoals aangegeven.

Exclusief:
gorilla permit US$ 600,- p.p., internationale vluchten, luchthavenbelasting, eventuele toeslagen kerst/nieuwjaar, visum, fooien, drankjes, overige maaltijden.

Vluchtschema
  (vluchttijden onder voorbehoud van wijzigingen)
Vluchtnummer:  
Route:
Vertrek:
Aankomst:
KL535/537/539     
Amsterdam-Entebbe    
09.50
22.25
KL535/537/539
Entebbe-Amsterdam   
23.30
06.00 +1
+1 = aankomst de volgende dag

Vluchtprijsindicatie
Met KLM van Amsterdam naar Entebbe vanaf € 710,- p.p. inclusief belasting en toeslagen. Er zijn diverse andere vluchtmogelijkheden met bijvoorbeeld Turkish Airlines of Brussels Airlines. Wij informeren u graag over de actuele vluchtmogelijkheden. Wij kunnen geheel vrijblijvend vluchten voor u in optie reserveren, zodat uw vluchtprijs is gegarandeerd. Aarzelt u niet om ons te bellen!HOOGTEPUNTEN:
Kibale Forest
is een uitloper van het Queen Elizabeth National Park, maar is qua landschap compleet verschillend. Het park bestaat uit enorme regenwouden, meertjes, moerassen en grasvlaktes. Haar bekendheid ontleent het park aan het feit dat het de meeste soorten en de hoogste concentratie primaten in Oost-Afrika herbergt. Er leven ongeveer 500 chimpansees en 12 andere primaatsoorten. De chimpansees verblijven voornamelijk in de toppen van de bomen, waar ze naar fruit, takken en bladeren zoeken en waar ze hun nesten voor de nacht bouwen. Met een beetje geluk vindt u ze tijdens de tracking echter foeragerend op de grond in het bos. Tijdens een chimpansee tracking gaat u, onder begeleiding van professionele gidsen, te voet het bos in op zoek naar chimpansees.

De minimumleeftijd voor deze tracking is 14 jaar.

Enige wandelervaring komt u goed van pas, want de paden kunnen af en toe moeilijk begaanbaar zijn. Ook olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, wrattenzwijnen en verschillende soorten antilopen kunt u er, hetzij moeilijker, vinden. Voor vogelliefhebbers is Kibale Forest een paradijs. Bigodi Swamp is een geweldig voorbeeld van een communityproject, waarvan de opbrengst volledig naar de lokale bevolking terugvloeit. U maakt er een natuurwandeling en ziet verschillende primaten, waaronder rode en zwart-witte colobusapen, bavianen, vervetaapjes, roodstaartapen en L’Hoest apen. Er zijn ook veel verschillende vogels te ontdekken, waaronder de kleurrijke blauwe toerako.Het vrijwel ondoordringbare woud van Bwindi Impenetrable National Park in het uiterste zuidwesten van het land is een mysterieus en ontzagwekkend gebied. De enorme bomen zijn bekleed met maretakken en orchideeën. Bwindi is het woongebied van bijna de helft van 's werelds laatste berggorilla's, zo'n 880 dieren. De andere helft van de populatie bevindt zich over de grens in Rwanda, in het Parc National des Volcans. De gorilla's leven in families die geleid worden door een silverback, een dominant mannetje dat het middelpunt is van de groep en herkenbaar is aan de zilveren vacht op zijn rug. Deze zilveren haren verschijnen als hij volwassen wordt, doorgaans vanaf ongeveer 12 jaar. De gorilla’s zijn een groot deel van de dag bezig met voedsel zoeken en iedere avond maken ze voor zichzelf een nest van vers gras en/of bladeren.

Het is mogelijk om - onder streng toezicht – op zoek te gaan naar de gorilla's. De benodigde permits worden in zeer beperkte mate verstrekt om de gorillafamilies zo min mogelijk te storen.

De minimumleeftijd voor deze tracking is 15 jaar.

Vooraf krijgt u een uitgebreide instructie van ervaren gidsen, zodat u weet hoe u zich bij de gorilla’s moet gedragen. Zo is het belangrijk een silverback nooit rechtstreeks aan te kijken, omdat hij dit als mogelijke uitdaging of bedreiging ziet. Na een inspannende hike door het woud wacht uw beloning: u kunt tot op enkele meters afstand van deze indrukwekkende dieren komen! Gedurende een uur kunt u de gorilla’s observeren, een ervaring die u nog lang zal bijblijven! Het regenwoud van Bwindi Impenetrable National Park is biologisch gezien één van de meest diverse gebieden in Afrika. In het woud leven behalve berggorilla’s en chimpansees ook andere primaten, diverse antilopen, kleine zoogdieren en meer dan 350 soorten vogels.


In het Victoriameer, ongeveer 23 kilometer ten zuiden van Entebbe, ligt Ngamba Island. Dit eiland is een opvangcentrum voor chimpansees die wees zijn geworden, in beslag zijn genomen of zijn gered uit circussen of dierentuinen. Onder deskundige begeleiding van het Jane Goodall Instituut worden inmiddels 47 chimpansees opgevangen en verzorgd. Om de financiering van Ngamba Island - en dus de opvang van de chimpansees - duurzaam veilig te stellen is er een stichting opgericht: de Chimpanzee Santuary Wildlife Conservation Trust (CSWCT). Ngamba Island is sinds 1999 voor bezoekers opengesteld. U kunt het eiland ’s ochtends of ’s middags bezoeken en het voeren van de chimpansees vanaf een verhoogd platform bekijken. Ook kunt u op het eiland overnachten en participeren in het Caregiver programma, waarbij u een dag meehelpt met de verzorging van de chimpansees. Deelname aan deze activiteit is aan strenge regels gebonden, maar u zult versteld staan wat een impact deze ervaring op u heeft! Door deelname aan deze activiteit steunt u bovendien de stichting en haar goede werk om het eiland veilig te stellen voor de chimpansees!

Aangesloten bij: Jambo Safari Club is aangesloten bij ANVR, SGR en Calamiteitenfonds